GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

9. FESTIVAL MALIH INŠTRUMENTALNIH SKUPIN 2016

Dravograd, sobota, 02. julij 2016

 

PROGRAM

 

PRIREDITVENI PROSTOR LUKNA

ob 19. uri

Trubaški orkestar Aleksandra Vasiljevića

Umetniški vodja: Aleksander Vasiljević

 

Trubaški orkestar Aleksandra Vasijevića

 

Orkester, ki ga vodi Aleksander Vasiljević prihaja iz Pranjana ter je nastal v Osnovni šoli »Ivo Andrič«. Orkester sestavljajo pionirji, ki so s svojimi melodijami, rednimi vajami in odlično kvaliteto osvojili zmago na 54. Tekmovanju trubačev v Guči.

 

Godba na pihala Ojstrica

dirigentka: Eva Mori
predsednik: Jaka Mori

Ljudska, prir. Eva Mori: KJE SO TISTE STEZICE
Erwin Trojan: RUETZ MARSCH
Drago Lorbek: KOROŠKA KORAČNICA
Herb Alpert: TIJUANA TAXI

 

Godba na pihala Ojstrica

 

Godba na pihala Ojstrica je kulturno društvo s tradicijo delovanja več kot 155 let. S svojim delovanjem povezuje različne generacije, od najmlajšega člana, ki šteje 15 let, do najstarejšega, ki šteje 77 let. Deluje na področju občine Dravograd, kjer sodelujejo na različnih prireditvah in tako najbolj množično zastopa kulturno dejavnost v občini. Godbeniki sodelujejo na medobčinskem, regijskem nivoju, ter tudi v sosednji Avstriji. Vsako leto priredijo svoj letni koncert, kjer pritegnejo še svoje bližnje, ki so najzvestejši podporniki. V svojem repertoarju imajo zelo barvit izbor skladb: koračnice, evergreen-i, venčki slovenskih ljudskih, slovenske popevke, tuje popularne skladbe in tudi skladbe za cerkvene praznike ali žalne slovesnosti. Z veseljem sprejemajo mlade glasbenike v svoj vrste in s tem razširjajo kulturno in glasbeno osveščenost.

 

KUD Oton Župančič, sekcija ustne harmonike – Sorški orgličarji

umetniški vodja: Damir Fajfar
predsednica: Zdenka Bergant

Urban Koder: CVETJE V JESENI
Franc Sal. Treiber, prir. Mitja Repnik: NMAU ČRIEZ JIZARO
Robert Schumann: RAUMEREI
Mojmir Sepe, prir. Mitja Dragolič: POLETNA NOČ
Vilko&Slavko Avsenik, prir. Vladimir Hrovat: IGRAL SEM NA ORGLICE

 

Sorški orgličarji

 

Orgličarji so pred petimi leti začeli prvič igrati na glasbeni inštrument. Na začetni tečaj igranja orglic so prišli v prepričanju, da je to inštrument, ki ga primeš v roke, nekdo ti malo pokaže in ker »misliš«, da te je mati narava obdarila z nekaj »posluha« enostavno zaigraš. Kako zelo so se zmotili so spoznali v nadaljevanju. Najprej dihanje skozi eno luknjico (v orglice se namreč ne piha, pač pa skoznje diha, zato je to osebni inštrument) in nato spoznanje, da ti vsaka luknjica ponudi štiri tone. Pa to bi še šlo, a se je bilo potrebno spopasti še z notami in z igranjem v skupini. Prizadevnost članov in odlično mentorstvo Damirja Fajfarja kaže sadove. Beležijo številne nastope, nekateri bolj uspešni, drugi malo manj, vedno pa v vsak nastop vložijo ljubezen do glasbe in inštrumenta, ki ga igrajo. Na festivalu orgličarjev v Mokronogu jim je komisija dodelila točke vredne zlatega priznanja. Sodelovali pa so tudi na festivalu »Zasopimo na organić« v hrvaškem Gračišću. Zvrsti glasbe, ki jo izvajajo je za igranje orglic je prirejena, je raznovrstna in povezana s tematskimi sklopi nastopov. Prepletajo se predvsem skladbe iz narodno zabavnega programa, ljudske in znane uspešnice, bodisi iz sodobne glasbe ali filmskega ustvarjanja. Sorški orgličarji so trden zgled medgeneracijskega sodelovanja, saj že od samega začetka pred štirimi leti v sekciji med najmlajšo in najstarejšo članico celih 50 let starostne razlike, kar skupino še bogati pri igranju in kulturnemu udejstvovanju ter ustvarjanju posebnih prijateljskih vezi.

 

Pivo in čevapi

vodja: Primož Petohleb

 

Pivo in čevapi

 

Pivo in čevapi so enajst članska mlada pleh banda, katera poskuša že uveljavljenim uspešnicam narediti novo obleko. Pop, rock, dicso uspešnice postavljajo bolj na Balkanski polotok in jih izvajajo v stilu trubačev. Torej se imajo za pop fake trubački orkester. Krasi pa jih tudi dobra volja in pripravljenost na akcijo.

 

 


Dodatne informacije

 

Robert PREGLAU

vodja območne izpostave JSKD Dravograd


T: (02) 87 23 581
E: oi.dravograd@jskd.si

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 24 10 532
F: (01) 24 10 536
E: daniel.leskovic@jskd.si