GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / PRIREDITVE / SENIORJI

 

 

9. FESTIVAL VETERANSKIH GODB

UVOD V XV. MEDNARODNI FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

Prireditveni šotor Mihaelovega sejma
Mengeš, 26. september 2015, ob 14. uri

 

PROGRAM

 

GODBA VETERANOV "GAMBRINUS" LAŠKO
dirigent: Ivan Medved

Vinko Štrucl: PO DUNAJSKI CESTI
Ladislav Leško: KO JE URCA POLNOČI
Vinko Štrucl, besedilo Vili Kralj: MOJA DEŽELA
solo:
Robi Smolnikar prir. Gusti Skaza: VEM DA ME RADA IMAŠ

 

 

Zasedba je sestavljena iz godbenih veteranov širše Celjske regije. V godbi Gambrinus namreč igrajo godbenice in godbeniki iz orkestrov oziroma godb Laško, Celje, Štore, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Radeče, Zidani Most in Vrh nad Laškim. Prvo vajo, ki predstavlja začetek delovanja, je imela godba 23. 3. 2015, ko so se na pobudo Ivana Medveda – Medota in Jožeta Ojsterška zbrali v prostorih Glasbene šole Laško - Radeče in začeli z vajami. Sedež delovanja veteranske godbe je v Laškem, kapelnik in vsestranski vodja pa je Ivan Medved – Medo. V njihovem repertoarju najdete skladbe lahkotnega, razvedrilnega značaja (koračnice, polke, valčke). S svojimi nastopi na prireditvah pa znajo spretno zapolniti termine, ki so morda za ostale lokalne godbe težje izvedljivi (npr. nastopi v dopoldanskem času). V želji, da bi delovanje te godbe veteranov še naprej združevalo starejše godbenice in godbenike, se z veseljem udeležujejo srečanja veteranskih godb Slovenije.

 

 

GODBA VETERANOV ŽALEC
dirigent: MARKO REPNIK

Martin Kranjc: ČEZ MRZLICO
Vinko Štrucl: PO DUNAJSKI CESTI
Jindrich Pravecek, prir. Mnozil Brass: MLADOST RADOST
Modrijani, prir. Marjan Vrečar: NOCOJ TI BOM NA OKENCE POTRKAL

 

 

Godba veteranov Žalec je bila ustanovljena leta 2013 in spada pod okrilje Univerze za III. življenjsko obdobje Žalec. V svoje vrste združuje ljubitelje godbenih zvokov iz godb Liboje in Zabukovica in šteje 16 članov. Njihov repertoar zajema večinoma koračnice domačih in tujih avtorjev in lahke – promenadne skladbe. Godbo veteranov Žalec vodi Marko Repnik.

 

 

GODBA VETERANOV UNIVERZE ZA III. ŽIVLJENJSKO OBDOBJE VELENJE
dirigent: ALJOŠA  PAVLINC

Oscar Tschuor: SAN CARLO
Vilko & Slavko Avsenik: AVSENIK POTPOURI
Wim Laseroms: SEMPER VIATOR
Siegfried Rundel: MELODIE UND HARMONIE
Vinko Štrucl: PO SAVCI PO DRAVCI

 

 

Godba veteranov, ki deluje v okviru Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje, je bila ustanovljena leta 2007. Sestavljajo jo starejši godbeniki, ki so vse življenje igrali pri godbah in po upokojitvi izredno pogrešali muziciranje in druženje v orkestrih. Pomemben vzvod za druženje je prijateljstvo in sodelovanje, ki se s pomočjo veteranov med godbami še krepi in poglablja. Prepričani smo, da jih prav ta glasba ohranja mladostne in pri zdravju. Povprečna starost godbenikov je 68 let in so pravi mojstri, saj imajo za sabo pol stoletja igranja. Glasbeni program godbe je izredno pester in vsebuje koračnice., zabavni, koncertni in v zadnjem času tudi otroški program. Godba veteranov je izredno dobrodošla in iskana, saj ima na leto najmanj 20 različnih nastopov v Mestni občini Velenje, regiji in državi. Igrajo na občinskih praznovanjih, otvoritvah razstav, medgeneracijskih prireditvah, v domovih za varstvo odraslih, otroških vrtcih, na proslavah in tudi na pogrebih. Vsako leto v tednu vseživljenjskega učenja organizirajo samostojno javno vajo na Velenjskem gradu. Za svojo temeljno nalogo so si zadali tudi ohranjanje slovenskega glasbenega izročila, ki je nadvse bogato, vendar očitno dostikrat ostaja prepuščeno pozabi.

 

 

PRLEŠKA GODBA Društva upokojencev Ljutomer
dirigent: JANKO ŠKRAJNAR

Karel Belohoubek: POLKA PR DVA
Boris Kovačič, prir. Aleš Lubi: ROŽE
srbska narodna, prir. Aleš Lubi: PUKNI ZORO
Tone Neuvirt: LEP POZDRAV

 

 

Pobudo za ustanovitev »PRLEŠKE GODBE« Društva upokojencev Ljutomer je v februarju 1998 podal glasbeni pedagog in dirigent, domačin Ljutomerčan, Alojz Krajnčan. Godbo je Krajnčan vodil 8 let, nato pa jo je prevzel glasbeni pedagog in dirigent Janko Škrajnar, ki je pred tem vodil že več godb. Ob ustanovitvi je godba štela 14 članov, novi dirigent pa si je prizadeval, da se je številčno stanje povečalo in sedaj godba šteje 23 članov. Od tega je polovica članov upokojenih, polovica pa je mlajših, a jim je v veselje sodelovati z upokojenimi člani. Vzpodbudno je, da v godbi sodelujejo družinski člani, bratje, oče-sin, oče-hči. Medsebojni odnosi med generacijami so na visoki ravni. Godbeniki so dokaj izkušeni v glasbi, saj so že prej sodelovali v različnih godbah. Do sedaj je Prleška godba nastopala v madžarskem Monoštru, pri naših zdomcih v nemškem Stuttgartu, predvsem pa vsako leto sodelujejo pri izvedbi Martinovega koncerta, katerega ustanoviteljica je prav godba. Nastopajo na vsakoletnih koncertih v Domovih starejših občanov v Pomurju, na raznih gasilskih in drugih svečanostih ter ob raznih jubilejih njihovih godbenikov. Glavni namen godbe je bil in je še vedno, druženje ter igranje za svojo dušo. Godba je do sedaj tudi sodelovala na Festivalih veteranskih godb Slovenije. Njihov program je raznolik in prilagojen različnim težavnostnim stopnjam.

 

 

GODBA VETERANOV ŠTAJERSKE
dirigent: ERVIN HARTMAN

Vinko Štrucl: PLANINSKA
Vinko Štrucl: MALA SUITA ZA PIHALNI ORKESTER
Koračnica
Valček
Polka
Drago Lorbek: NA JURIŠ
Renato Soglia: PAUSA

 

 

Godba veteranov Štajerske je na pobudo dirigenta Ervina Hartmana bila ustanovljena leta 2002 in deluje v okviru KUD Pošta Maribor. Čeprav so nekateri godbeniki veteranske godbe še vedno člani svojih matičnih godb je sodelovanje med svojimi »vrstniki«, v godbi veteranov, manj zahtevno. Bistven poudarek v delovanju veteranske godbe je druženj in šele nato na muziciranju. Godbenice in godbeniki prihajajo iz 16. različnih godb, tudi iz zelo oddaljenih krajev in pet tudi iz sosednje avstrijske Štajerske. Zelo so priljubljeni in prejemajo številna vabila, izberejo pa jih le kakšnih šest na leto, saj morajo biti godbenikom predvsem v veselje in sprostitev. Kljub dogovorjeni omejitvi števila nastopov je Godba veteranov Štajerske že nekajkrat  gostovala v Avstriji in po drugih krajih Slovenije. Godba veteranov Štajerske je izdala že dve zgoščenki: prvo je posnela založba AMOS na festivalu MID EUROPE v Schladmingu, drugo pa je godba izdala ob svoji 5-letnici delovanja. V letu 2012, ko je mesto Maribor bilo Evropska prestolnica kulture, je Godba veteranov Štajerske praznovala svojo 10-letnico delovanja. Obeležili so jo s slavnostnim koncertom in z razvitjem svojega praporja. V okviru Godbe veteranov Štajerske zelo uspešno deluje tudi OLDIES DIXIE BAND ansambel. Dirigent godbe je njen ustanovitelj Ervin Hartman, sicer tudi dirigent Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, katerega vodi že 47 let.  Predsednik Godbe veteranov Štajerske je Branko Smrtnik.

 

 

KD GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV
dirigent: VIKTOR KRESNIK

Vinko Štrucl: LJUBLJANSKI VETERANI
Emil Glavnik, prir Vladimir Mustajbašić: V DOLINI TIHI
V dolini tihi
Janko Gregorc: VAŠKA SUITA
Uvod
Pošta trobi skozi vas
Pri mlinu
Otroci se igrajo
Vojaki se vračajo

 

 

Pred desetimi leti je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je  najstarejši po »mladosti« svojih članov. Prvo srečanje in prva vaja orkestra je bila 1. februarja 2005, krstni nastop orkestra pa 29. septembra 2005 na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prvi dirigent je bil Jože Hriberšek, ki je umetniško vodil godbo do konca leta 2008. Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju. Orkester šteje 54 članov. Sestav orkestra je zelo raznolik, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi. Pogoj za članstvo je dosežen Abraham in igranje na enega izmed pihalnih ali trobilnih instrumentov. Orkestru so se pridružili tudi nekateri dirigenti ljubljanskih godb pa tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov. Godbeniki so najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. V letih 2009 do 2011 je umetniško vodenje prevzel  prof. Alojz Zupan in dvignil orkester na še višjo kakovostno raven. Leta 2012 je orkestru dirigiral Tomaž Grintal. Orkester prejema laskave ocene glasbenih kritikov doma in na tujem (Ljubljana, Števerjan, Gropada, Schladming, Novi Vinodolski, Pula). V orkestru deluje tudi tudi sekcija Kvartet klarinetov. Tik pred Prešernovim dnem leta 2014 je Zveza kulturnih društev Ljubljana podelila Godbi ljubljanskih veteranov srebrno priznanje ob 10. obletnici delovanja. Umetniški vodja orkestra in dirigent je od februarja 2013 Viktor Kresnik, njegov predsednik pa vsa leta prof. Milan Pavliha.

 

 

KD MENGEŠKA GODBA – sekcija veteranov
dirigent: JANEZ PER

Primož Kosec: VEČNO MLADI
Primož Kosec: PO SLOVENSKO
Kenneth J. Alford, prir. Lorenzo Pusceddu: COLONEL BOGEY
Slavko in Vilko Avsenik: PASTIRČEK
Jože Burnik/Oto Pestner: ZDAJ NE GREMO ŠE DOMOV
Jože Burnik: MENGEŠKA

Sodeluje Pevska skupina RŽ   (pri zadnjih treh skladbah)

 


Ideja za nastanek veteranske sekcije se je porodila na prireditvi Pod mengeško marelo, v februarju leta 2000. Lojze Pišek je opazoval in prešteval starejše člane godbe, ki niso več igrali v godbi. Ugotovil je, da bi lahko sestavil manjšo zasedbo godbe, ki bi lahko delovala kot veteranska sekcija. Po polletnih pripravah se je oktobra 2000 zbralo 29 starejših godbenikov, ki so že prenehali igrati v godbi in nekaj starejših iz naše godbe. Na tem zboru je bila ustanovljena Veteranska sekcija Mengeške godbe, ki je štela 29 članov. Vodja sekcije je postal Lojze Pišek, ki je sekcijo vodil celo desetletje. Na zboru je bilo sprejetih nekaj pravil:

člani sekcije morajo biti stari 50 let ali več in so ali še igrajo v Mengeški godbi
za popolnitev sekcije pri manjkajočih instrumentih se lahko sprejme tudi druge člane, ki izpolnjujejo starostni pogoj
člani morajo redno sodelovati na vajah in nastopih
glavni namen pa je medsebojno druženje, igranje prijetne glasbe za lastno veselje in prijatelje ter poslušalce na prireditvah.

Igrali so na proslavah državnih praznikov, visokih obletnicah društev, otvoritvah športnih prireditev, pomembnih objektov, okroglih osebnih obletnicah naših članov in naših prijateljev ter žalnih slovesnostih, na sejemskih prireditvah, festivalu koračnic in srečanju veteranskih godb. Ponosni so na sodelovanje v TV oddajah: Raketa pod kozolcem, Na zdravje, V dobri družbi in Alpskem večeru. Desetletno delovanje so praznovali s samostojnim koncertom in izdajo CD in DVD s posnetki s koncerta. V posebno zadovoljstvo pa so jim nastopi v vrtcih, kjer se jim ob igranju otroških pesmi pridružijo otroci z inštrumenti (tolkala, piščali, troblje, kitare) in v strumnem mimohodu korakajo mimo godbenikov. Sekcija trenutno šteje 25 članov. Posebno ponosni so, da imajo v svoji sredini tudi eno članico. Za uspešno delovanje sekcije so zaslužni, dirigent Vinko Sitar in dolgoletni vodja sekcije Lojze Pišek, ter Janez Per, ki zamenjuje Vinka Sitarja.

 

 

SKUPNI NASTOP:
Janez Per: POZDRAV MENGŠU
Vinko Štrucl: POZDRAVLJENA SLOVENIJA
Emil Glavnik: GREMO NA ŠTAJERSKO

 

 

 

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si