GLASBA / INSTRUMENTALNA GLASBA / PRIREDITVE

 

 

13. FESTIVAL VETERANSKIH GODB

 

Žalec, telovadnica I. OŠ Žalec
30. november 2019
, ob 18. uri

 

PROGRAM

 

GODBA VETERANOV UTŽO ŽALEC

Dirigent: MARKO REPNIK
Predsednik: LEON PADER

Igor Podpečan: CVETLIČNA KORAČNICA
Brane Klavžar: BELO OBLEIKO SI ŽE NOSILA
Vinko Štrucl: ŠOPEK DOMAČIH

Godba veteranov Žalec je bila ustanovljena leta 2013 in spada pod okrilje Univerze za III. življensko obdobje občine Žalec. Letos bodo praznovali že 5. obletnico obstoja. V svojih vrstah združujejo godbenike iz godbe Zabukovica in godbe Liboje. Povprečna starost godbenikov je 66 let, najstarejši pa jih šteje 78 let in igra trobento.  Repertoar zajema večinoma koračnice domačih in tujih avtorjev in  lahke promenadne skladbe. Udeležujejo se prireditev univerze, kakor tudi drugje po občini Žalec. Poprečno imajo letno 10 do 15 nastopov. Vsako leto izvedejo božično novoletni koncert za širšo javnost v občini Žalec. Udeležujemo se tudi vseh srečanj – festivalov veteranskih godb Slovenije.
Godbo vodi mag. Marko Repnik.

GODBA VETERANOV "GAMBRINUS" LAŠKO

dirigent: IVAN MEDVED
predsednik: JOŽE OJSTERŠEK

S.&V. Avsenik, prir. Marjan Vrečar: LIPICANEC ZMAGUJE
S.&V. Avsenik, prir. Franci Kuharič: SPOMIN
S.&V. Avsenik, prir. Marjan Vrečar: V HRAŠAH MAM PA TETKO

Zasedba je sestavljena iz godbenih veteranov iz širše celjske regije, torej v godbi igrajo godbenice in godbeniki iz naslednjih orkestrov oziroma godb: Laško, Celja, Štor, Šentjurja, Svetine, Šmarja pri Jelšah, Radeč, Zidanega Mosta in Vrha nad Laškim. Prvo vajo in tako tudi začetek delovanja je imela godba 23.3.2015, ko so se na pobudo Ivana Medveda in Jožeta Ojsterška zbrali v prostorih glasbene šole Laško - Radeče in začeli z vajami. To se pravi sedež delovanja veteranske godbe je v Laškem, kapelnik in vsestranski vodja je Ivan Medved – Medo.  V svojem repertoarju imajo skladbe lahkotnega - razvedrilnega značaja (koračnice, polke, valčki). S svojimi nastopi na prireditvah pa znajo spretno zapolniti termine, kateri so za ostale lokalne godbe težje izvedljivi (nastopi v dopoldanskem času), največkrat pa zaigrajo na odprtju kakšne ceste ali vodovoda, pa županova trgatev in seveda se redno udeležijo državnega srečanja veteranskih godb Slovenije. Letos so skupaj z godbo Radeških papirničarjev gostovali na hrvaškem in sicer na otoku Pagu in v Koprivnici. Želijo si samo veliko zdravja in dobre volje ob njihovih srečanjih, pa naj si bo to tako na vajah kot tudi na nastopih.

KD MENGEŠKA GODBA – sekcija veterani

dirigent: JANEZ PER                                          
predsednik: BOJAN BURNIK

Ivan Prešern: ČAS POČITNIK
Primož Kosec: PO DOMAČE
Franc Šegovc, prir. Primož Kosec: KAM LE ČAS BEŽI
Primož Kosec: MENGEŠKA KORAČNICA

Ideja za nastanek veteranske sekcije se je porodila na prireditvi Pod mengeško marelo, v februarju leta 2000. Lojze Pišek je opazoval in prešteval starejše člane godbe, ki niso več igrali v godbi. Ugotovil je, da bi lahko sestavil manjšo zasedbo godbe, ki bi lahko delovala kot veteranska sekcija. Po polletnih pripravah se je oktobra 2000 zbralo 29 starejših godbenikov, ki so že prenehali igrati v godbi in nekaj starejših iz naše godbe. Na tem zboru je bila ustanovljena Veteranska sekcija Mengeške godbe, ki je štela 29 članov. Vodja sekcije je postal Lojze Pišek, ki je sekcijo vodil celo desetletje.  Igrali so na proslavah državnih praznikov, visokih obletnicah društev, otvoritvah športnih prireditev, pomembnih objektov, okroglih osebnih obletnicah naših članov in naših prijateljev ter žalnih slovesnostih, na sejemskih prireditvah, festivalu koračnic in srečanju veteranskih godb. Ponosni so na sodelovanje v TV oddajah: Raketa pod kozolcem, Na zdravje, V dobri družbi in Alpskem večeru. Desetletno delovanje so praznovali s samostojnim koncertom in izdajo CD in DVD s posnetki s koncerta. V posebno zadovoljstvo pa so jim nastopi v vrtcih, kjer se jim ob igranju otroških pesmi pridružijo otroci z inštrumenti (tolkala, piščali, troblje, kitare) in v strumnem mimohodu korakajo mimo godbenikov. Sekcija trenutno šteje 25 članov. Posebno ponosni so, da imajo v svoji sredini tudi eno članico. Za uspešno delovanje sekcije so zaslužni, dirigent Vinko Sitar in dolgoletni vodja sekcije Lojze Pišek ter Janez Per.

GODBA VETERANOV Univerze za 3. življenjsko obdobje VELENJE

predsednica društva: ZDENKA URŠNIK
animator godbe: LOJZE KRIČEJ
dirigent: ALJOŠA PAVLINC

Franc Šegovc, prir. Vinko Štrucl: NA PAURE
Emil Glavnik, orkestracija Vladimir Mustajbašić: GOOD PARTY
Oskar Tschuor: AROSA MARS
Lojze Slak, prir. Vinko Štrucl: VISOKO NAD OBLAKI

Godba veteranov, ki deluje v okviru Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje je bila ustanovljena leta 2007. Sestavljajo jo starejši glasbeniki, ki so vse življenje igrali pri godbah in po upokojitvi izredno pogrešali muziciranje in druženje v orkestrih. Pomemben vzvod za druženje je prijateljstvo in sodelovanje, ki se s pomočjo veteranov med godbami še krepi in poglablja. Prepričani smo, da jih prav ta glasba ohranja mladostne in pri zdravju. Povprečna starost godbenikov je 68 let in so pravi mojstri, saj imajo za sabo pol stoletja igranja. Glasbeni program godbe je izredno pester in vsebuje koračnice, zabavni, koncertni in v zadnjem času tudi otroški program. Godba veteranov je izredno dobrodošla in iskana, saj ima na leto  najmanj 20 različnih nastopov  v mestni občini Velenje, regiji in republiki. Igrajo na občinskih praznovanjih, otvoritvah razstav, medgeneracijskih prireditvah, v domovih za varstvo odraslih, otroških vrtcih, na proslavah in tudi na pogrebih. Vsako leto v tednu vseživljenjskega učenja organizirajo samostojno javno vajo.

GODBA VETERANOV ŠTAJERSKE ERVINA HARTMANA

dirigent: ERVIN HARTMAN
predsednik: BRANKO SMRTNIK

Drago Lorbek: KORENJAKI
Hans Kolditz: VERTRÄUMTE MELODIEN (Zasanjane melodije)
V.&S. Avsenik, prir. Sigmund Rundel: POZDRAV Z GORENJSKE 1.del
Tradicionalna, prir. Karl Pfortner: HILL BILLY PARTY

Godba veteranov Štajerske je na pobudo dirigenta Ervina Hartmana bila ustanovljena leta 2002 in deluje v okviru KUD Pošta Maribor. Po jubilejnem koncertu ob svoji 15-letnici in sklepu Odbora GVŠ z dne 19. marca 2018 pa se je godba preimenovala v Godbo veteranov Štajerske Ervina Hartmana.  Ker je bistven poudarek delovanja veteranske godbe v druženju in šele nato na muziciranju, je sodelovanje med svojimi »vrstniki« manj zahtevno. Vaje, ki so vsak prvi ponedeljek v mesecu so zato tudi zelo dobro obiskane. Trenutno sestavlja Godbo veteranov Štajerske Ervina Hartmana 48 članic in članov. Godbenice in godbeniki prihajajo iz 18. različnih godb, tudi iz zelo oddaljenih krajev in deset iz sosednje avstrijske Štajerske, zato je že večkrat  gostovala tudi v Avstriji in seveda po drugih krajih Slovenije. Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana je izdala tri zgoščenke: prvo je posnela založba AMOS na festivalu MID EUROPE v Schladmingu, drugo je godba izdala ob svoji 5-letnici delovanja, tretjo pa v letu 2017 ob 15-letnem jubileju. V letu 2012, ko je bilo mesto Maribor Evropska prestolnica kulture in je Godba veteranov Štajerske Ervina Hartman praznovala svojo 10. obletnico delovanja so svoj jubilej obeležili s slavnostnim koncertom in z razvitjem svojega praporja.
V okviru Godbe veteranov Štajerske Ervina Hartmana zelo uspešno deluje tudi dixieland ansambel, ki je izdal svojo zgoščenko, ''Glasba in spomini ostajajo''. Dirigent Godbe veteranov Štajerske Ervina Hartmana je njen ustanovitelj Ervin Hartman, predsednik pa Branko Smrtnik.

KD GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV

dirigent: JURIJ CIZEJ
predsednik: MILAN PAVLIHA

Vinko Štrucl: PO JEZERU BLIZ TRIGLAVA
Anton Zupanc: MEHIŠKI PLES S KLOBUKOM
Vilko&Slavko Avsenik: VENČEK AVSENIKOVIH
Vinko Štrucl: LOJTRCA

Februarja 2005 je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je najstarejši po »mladosti« svojih članov, saj šteje preko 3000 let. Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju. Godbeniki so najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. Orkester je gostoval v Števerjanu, Bazovici, Gropadi, Novem Vinodolskem, Puli in že dvakrat na srečanju pihalnih orkestrov MID EUROPE v Schladmingu. V orkestru uspešno deluje komorna skupina kvartet klarinetov. Godba ljubljanskih veteranov je ob desetletnici delovanja 2014 prejela srebrno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana. Z vrhunskimi izvedbami svoje programske zvrsti si je prislužila laskave ocene glasbenih kritikov doma in v tujini. S festivalom za tretje življenjsko obdobje ljubljanski godbeni seniorji sodelujejo neprekinjeno že od leta 2005. Že dvakrat je Radio Slovenija posnel celovečerni premierni koncert v Slovenski filharmoniji. GLV je Ministrstvo za kulturo podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture. Ocenilo je, da društvo izkazuje pomembnejše dosežke svojega delovanja s koncerti, z udeležbo na domačih in mednarodnih festivalih in s prispevkom k medkulturnemu dialogu. Umetniški vodja orkestra in dirigent je od leta 2018 Jurij Cizej, njegov predsednik pa od rojstva godbe do danes prof. Milan Pavliha.

 

SKUPEN NASTOP:

Martin Krajnc: ČEZ MRZLICO
Franc Berger: SAVINJSKA DOLINA
Primož Kosec: VEČNO MLADI