GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

DRŽAVNI FESTIVAL BIG BANDOV

Marezige, 01. – 02. 07. 2016

 

Program nastopov

Tudi v letošnjem letu bomo, v sodelovanju z Marežganskim mladinskim društvom in Zvezo big bandov Slovenije,  z dvema jazz obarvanima večeroma obeležili festival big bandov -MareziJazz, največji in edinstveni tovrstni festivala pri nas in daleč čez meje.

 Dvodnevni dogodek, ki ga glasbeni sladokusci lahko spremljajo tudi preko neposrednega prenosa na spletu, uživa visok ugled v strokovni javnosti ter predstavlja edinstveno priložnost za medsebojno druženje in izmenjavo izkušenj glasbenikov. Odličen ambient in izvrstne glasbene skupine tako vsakič znova pričarajo nepozabno MareziJazz doživetje, kar lahko letos preverite 1. in 2. julija od 19.30 ure dalje, ko se bodo na odru zvrstile skupine:


Bid Bang, Radovljica

Bid Bang Radovljica je bil ustanovljen pred trinajstimi leti. Z zamenjavo črk velikega orkestra (Big band) je nastalo posrečeno ime Bid Bang. Ne, ni veliki pok, ni big bang, je pač Bid Bang, nekaj čisto svojega, čisto posebnega. Želja po druženju in dobri glasbi je botrovala k ustanovitvi Kulturnega društva Bid Bang. Ideje o ustanovitvi  se je domislil Blaž Trček, tedaj komaj 23-leten, in zbral okoli sebe nekaj glasbenikov, mladih navdušencev in vztrajnih iskalcev vsega lepega, kar skrivajo note. Svoj prvi nastop so uprizorili v Gleam Artu na Bledu. Sedež društva je v Radovljici, kjer tudi vadijo in kjer so imeli svoj prvi veliki koncert. Številna publika ga je izredno lepo sprejela. Topel odziv je dal Bid Bangu še večji zagon. Na vsaki vaji je bil opazen napredek in vsak nastop je publika navdušeno nadgradila. Šlo je z vzponi in padci, kot je pri kulturnoumetniških društvih pač običajno. Iz začetnega izjemnega navdušenja in poleta so se izoblikovali glasbeniki, ki z resnim delom ustvarjajo prepoznavno glasbeno skupino. Prve cilje so dosegli in presegli... Sebi in drugim odkrivajo drugačno glasbo. Glasba je pot, ki pelje tja, kjer so resnično doma. Drugačen svet.

 

Big Band NOVA, Nova Gorica

Big band NOVA deluje že od leta 1996, ko je bilo ustanovljeno tudi Glasbeno društvo NOVA in katerega pobudniki so sledili ideji o ustanovitvi tovrstne zasedbe v Novi Gorici. Sprva skromni nastopi so do danes prerasli v obsežnejše celovečerne koncerte, na katerih so in še nemalokrat nastopijo znana imena slovenske glasbene scene, kot so Anika Horvat, Nuša Derenda, Darja Švajger, Alenka Godec, Oto Pestner, Vlado Kreslin, Janez Bončina - Benč, Nina Pušlar, Nuška Drašček, Tinkara Kovač, Tulio Furlanič in mnogo drugih. Leta 2012 je nastopil s priznano ameriško jazz pevko Gwen Hughes. Z dekliško vokalno zasedbo Singgirls in gospel divo Sherrito Duran je v letih 2013 in 2014 pripravil štiri celovečerna gostovanja po kulturnih domovih v Sloveniji. Avgusta 2014 je v okviru Festivala Ljubljana kot spremljevalna zasedba sodeloval na letnem koncertu Vlada Kreslina v Križankah. Redno sodeluje z mladimi goriškimi vokalisti. Najdlje s tolminskim pevcem Mitjo Jerkičem, s katerim je v 2014 in 2015 pripravil program glasbe E. Presleya. Z leti delovanja je repertoar Big banda NOVA rastel po številu skladb in tudi stilsko. Vsebuje tako skladbe iz obdobja zgodnjega swinga, latina, funka, kot tudi avtorske priredbe slovenskih popevk in ameriških gospelov ter originalne kompozicije svojih sedanjih in bivših članov – Anžeta Vrabca, Boštjana Simona, Gorana Krmaca in Damijana Valentinuzzija, ki Big band trenutno tudi vodi.

 

Big Band Medicinske Fakultete, Ljubljana

Band(o) sestavlja okoli 20 članov, večinoma medicincev ter nekaj študentov drugih fakultet. Namen je popestriti glasbeno ponudbo Medicinske fakultete ter pritegniti glasbenike na fakulteti, ki jih veseli igranje inštrumenta, da soustvarjajo kvalitetno glasbo s svojimi kolegi in kolegicami. Koncerte imamo skoraj mesečno; na uradnih dogodkih fakultete in različnih zabavah. Z ustanovitvijo big banda so ustvarili prvo večjo instrumentalno zasedbo na fakulteti, s katero uspešno zastopajo Medicinsko fakulteto na raznovrstnih prireditvah in kongresih. Predstavili so se na jazz festivalu Marezijazz v Mezigah in poželi pozitivne kritike, organizirali so tudi samostojni koncert v hotelu Lev, tradicionalno sodelovali na Koncertu študentov medicine in Plečnikovem koncertu, nastopali so na dobrodelnem koncertu “Z glasbo do šole v naravi” skupaj z Nušo Derenda, na akademskem zboru na MF ob zaključku koledarskega leta, z enournim koncertom so popestrili otvoritveni večer anesteziološkega kongresa v Monsu ter v manjši zasedbi zastopali ljubljansko MF na študentskem koncertu mariborskih kolegov v Unionski dvorani v Mariboru.

 

Big Band Hrošči, Marezige

Big Band Hrošči iz Marezig pri Kopru je svoje glasbeno ustvarjanje začel razvijati pod taktirko Karla Glavine, ki je skupino vodil šest let. Preusmeritev v avtorsko glasbo in svojstveni, udarni aranžmaji pa nakazujejo novo prelomno pot, na katero se je Big Band Hrošči podal jeseni 2011, ko je vodenje glasbene skupine prevzel Denis Beganović - Kaykay, mednarodno priznan glasbenik, multi-instrumentalist, aranžer in glasbeni producent. Poleg usmeritve v avtorsko glasbo so na obzorju zanimivi projekti, med njimi tudi projekt z mednarodno priznanim hip hop DJ-jem in producentom z umetniškim imenom JK Soul (Jernej Križman), ki je bil premierno predstavljen 2013 na Jazz Etno Funky Festivalu v Kopru (JEFF) in požel številne pozitivne kritike. Swing fuzija jazza, hiphopa in dubstepa predstavlja novost v mednarodnem glasbenem svetu, kar dokazuje tudi 12.000 predvajanj videospota prve skladbe 'Why Does It Feel Right’ v obdobju slabega tedna po njenem izidu.


Big Band Šmarje, Šmarje pri Jelšah

Big band Šmarje pri Jelšah obstaja že več kot 15 let, ustanovilo ga je nekaj entuziastov pod vodstvom priznanega glasbenika in pedagoga ADAMA BICSKEYA. Nekaj let je uspešno deloval, z leti pa je njihova dejavnost nekoliko zamrla in naposled skoraj ugasnila.
Leta 2010 je big band znova zaživel, tokrat v sestavi mladih članov; in sicer 12-letnih slušateljev nižjih glasbenih šol, ki so se jim pridružili bolj priznani glasbeniki iz Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine, Šentvida, Šentjurja, Rogatca in celo iz Lenarta. Orkester danes deluje pod vodstvom dirigentke Kaje Bicskey, ki uspešno nadaljuje družinsko tradicijo vodenja tega ansambla.

 

Big Band Cerknica, Cerknica

Kulturno društvo Big Band Cerknica je bilo ustanovljeno leta 2003. Neformalni začetek delovanja pa sega v pomlad leta 2002, ko je zasedba začela z rednimi vajami v prostorih Godbe Cerknica. Ideje za tovrstno zasedbo so se porajale že mnogo prej, vendar so druga za drugo zamirale zaradi pomanjkanja ustreznih glasbenikov v Cerknici in bližnji okolici. S časoma pa so ustvarili pogoji, da je Big Band nastal in danes uspešno deluje. Prvič so nastopili kot gosti na novoletnem koncertu godbe v Cerknici decembra 2002. Od takrat so nanizali že kar nekaj nastopov, med drugim tudi z gostjama Nušo Derenda in Jadranko Juras, v Postojni na prireditvi ob 10. obletnici Radia 94, samostojni koncert v okviru Heks'nfesta konec junija 2004 v Cerknici, koncerti na poletnih večerih, ki jih prireja Godba Cerknica, 1. samostojni novoletni koncert imenovan CERKNIŠKO JAZZERO, in številni nastopi po Sloveniji.

 

Big Band Grosuplje, Grosuplje

Big Band Grosuplje je, na pobudo takratnega ravnatelja Glasbene šole Grosuplje Franca Korbarja, v šolskem letu 1997/98 ustanovil Braco J. Doblekar, ob koncu leta 2003 pa je vodenje orkestra prevzel kitarist, skladatelj in aranžer, Igor Lunder. Big band je v svoji dolgi zgodovini sodeloval s številnimi priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Eva Sršen, Irena Vidic, Cita Galič, Oto Pestner, Kristina Oberžan, Jadranka Juras, Boško Petrović, Nina Pušlar, Alenka Godec, Rok Kosmač, Nuša Derenda, Elda Viler, Anika Horvat, Nuška Drašček, Tulio Furlanič in drugi. Nastopal je na različnih športnih (10. obletnica Slovenske nogometne lige, Športnik leta itd.), državnih (Dan državnosti na Trgu Republike 2003 itd.) in humanitarnih prireditvah (Zidak dobre volje, Miklavžev koncert 2005), širšemu občinstvu pa se je orkester predstavljal na samostojnih koncertih po vsej Sloveniji.
Najsi gre za gala ples, jazz, latino, pop koncert ali spremljavo vokalnih solistov, doda big band prireditvi potreben blišč in pridih ekskluzivnosti. Kakovosten, obsežen in širok repertoar, mladost in energičnost članov (pretežno študentov), predanost glasbi in nenazadnje izkušnje iz največjih prireditev pa so garancija, da ob nastopu nihče ne ostane ravnodušen.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si