GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

Marezijazz 2017

 

FESTIVAL BIG BANDOV 2017

Marezige, 30. junij - 1. julij 2017

 

PROGRAM

 

Petek, 30.6.2017, ob 19.30

 

Big band medicinske fakultete

Big band medicinske fakultete (BBMF) je velika jazz zasedba, ki jo sestavlja okrog 20 glasbenikov, povečini študentov MF. Povezuje nas veselje do ustvarjanja glasbe v prostem času. Projekt je zaživel pred sedmimi leti in od takrat deluje brez premora. Gre za edinstveno priložnost, da se naučimo igranja jazza, za večino pa je to tudi edina možnost igranja v pravem big bandu. Poseben pomen pridobi pri večjih javnih nastopih, kjer se tudi pokažemo širšemu občinstvu, ostalim študentom in zaposlenim na fakulteti ter tudi njim približamo jazz glasbo v okolju, kjer zaenkrat še vedno prevladuje klasična glasba. Naš repertoar sestavlja moderna, jazz, funk in rokovska glasba. 

 

Jazz Punt Big Band

Jazz Punt Big Band pod taktirko pozavnista Matije Mlakarja letos obeležuje že dvanajsto  leto umetniškega ustvarjanja, v tem času pa so člani sestava svojo ljubezen do glasbe razdajali na več kot stotih koncertih doma in v tujini. Slovenske barve so zastopali v Grčiji,  Španiji, Nemčiji, Italiji in na Madžarskem, zadnji večji uspeh pa so zabeležili junija 2015, ko so na mednarodnem tekmovanju big band zasedb v kraju Česká Kamenice na Češkem osvojil naslov absolutnega zmagovalca v kategoriji big bandov nad 25 let. Trenutno snemajo svojo prvo zgoščenko, s katero bodo zaokrožili zelo uspešen projekt "A Tribute to the Beatles", ki so ga pripravili ob svoji 10-obletnici. Z omenjenim programom so izvedli preko 20 koncertov po Sloveniji in tujini, izmed katerih velja omeniti nastop na velikem odru jazz festivala Nišville 2016.

 

Big band Zagorje

Kulturno društvo Big Band Zagorje sestavlja skupina glasbenikov iz Zagorja ob Savi in bližnje okolice. Orkester letos obeležuje 15-letnico delovanja. Gre za amaterski sestav, ki ga vodi dirigent Gregor Troha. Repertoar orkestra sestavljajo klasične skladbe za plesne orkestre, dopolnjujemo pa ga z novejšimi, atraktivnejšimi aranžmaji, v zadnjem času pa se člani vse več posvečajo pisanju lastnih skladb. Tako je Big band Zagorje konec lanskega leta v domačem kraju pripravil koncert avtorske glasbe, del tega bomo predstavili tudi na letošnjem Marezijazzu. Sicer pa gre za eno najbolj iskanih in želenih skupin  v širšem lokalnem območju, ki nastopa tudi izven meja Slovenije in se udeležuje raznih festivalov.  Z orkestrom je sodelovalo že več znanih slovenskih vokalistov in skupin kot so Alenka Godec, Nuša Derenda, Oto Pestner, Slavko Ivančič, Uroš Perič, Matjaž Mrak in New Swing Quartet, Lojze in Romana Krajnčan, Tomaž Grintal, Irena Vidic, Neisha, Eva Hren in drugi.

 

Big Band Vrhnika

Big Banda Vrhnika že 22 let razveseljuje poslušalce s svojim igranjem. Po domačem okolišu in drugod po Sloveniji se predstavlja z jazz in zabavno glasbo. Publiko razveseljuje s slovensko popevko, funkom, popom, swingom ter še z marsikatero drugo podzvrstjo. Do sedaj so izdali zgoščenko z naslovom »That's Life«.  V zadnjih letih so sodelovali z Aniko Horvat, Otom Pestnerjem, Blažem Vrbičem, Karim Zemljič, Alenko Godec, Evo Hren, s ska-rock skupino Red Five Point Star ter bandom Nula Kelvina.  Zadnja leta ga vodi Matjaž Lenarčič.  Z današnjim izborom skladb se bodo poklonili 80. obletnici mojstra Jožeta Privška (1937 – 1998).

 

Roveri Big Band (IT)

Ideja Roveri Big Banda je združiti preteklost in sedanjost ter ponuditi širok pogled na svet jazz orkestrov. Dirigent Massimo Sgargi, skladatelj in aranžer, daje orkestru unikatno in originalno stilistično noto, vrednost pa doda tudi glas Elise Cavallarin, z njeno sproščenostjo tako v modernem jazzu kot menarodnem popu. Repertoar: velika tradicija big bandovske glasbe, skok v preteklost z določenimi lepšimi skladbami zlate dobe Swinga, sodoben jazz v originalnih aranžmajih, Funky skladbe, skoki v najbolj prefinjen pop, za konec pa še posebno zanimanje za aranžiranje in reinterpretacijo italijanskih skladb. Letos je Roveri Big Band zmagal na ENEL-ovem natečaju ˝Mestni vžig˝ (Accensione civica) v restavriranih in na novo osvetjenih prostorih v Bologni. 

 

Big band Cerknica

Big band Cerknica (BBC) je bil ustanovljen leta 2004 in je zajemal iz okoliških glasbenikov in godbenikov. V svojem 12-letnem delovanju vsako leto prireja dva večja koncerta v Cerknici (decembrsko Cerkniško jazzero in junijsko Presihajoče jazzero), na katerih so do sedaj kot gostje nastopali Magnifico, Maja Keuc, Uroš Perić, Mia Žnidarič, Jadranka Juras, Nina Strnad in drugi. BBC je tudi redni gost Marezijazza, festivala bigbendovske glasbe v Marezigah, od same ustanovitve le-tega v letu 2004. Po dirigentih Igorju Matkoviću in Sebastjanu Jermolu je od leta 2013 stalni dirigent BBC-ja jazzovski tubist in aranžer Goran Krmac. V sezoni 2015-2016 je BBC pripravil program z naslovom Tribute to Oliver Nelson, v katerem interpretira kompozicije tega jazzovskega velikana. BBC pa gosti tudi mlado jazz pevko Marjeto Prudič, ki bo zapela izbor zimzelenih melodij v angleškem in slovenskem jeziku.

 

The Sunglasses Band

Primorski bend, ki letos zaokroža 10. leto delovanja na obalni klubski sceni. Združuje jih ljubezen do glasbene improvizacije v stilih kot so funk,soul, jazz rock in latin v emotivno mešanico avtorske glasbe.

 

Sobota, 1.7.2017, ob 19.30

 

Prague JJ Conservatory Jazz Orchestra (CZ)

Moderni jazz big band, ki ga sestavljajo študenti jazz oddelka iz Konzervatorija Jaroslava Ježka, je nastal leta 2005 pod taktirko Milana Svobode. Big band izvaja predvsem avtorske skladbe, spisane s strani Milana Svobode in članov skupine. Leta 2006 so uspešno igrali na Mednarodnem Big Band Festivalu v Litvinovu (Češka) ter na slavnostnih koncertih ob 100. obletnici rojstva Jaroslava Ježka – na koncertu Jazz na Praškem gradu (Jazz at the Prague Castle) ter na koncertu v ABC gledališču v Pragi. Leta 2007 je big band sodeloval na svetovnem študentskem big band tekmovanju 'The Next Generation Festival' v Montereyu, Kaliforniji (ZDA), kjer je prišel v finale kot edini izmed šestih skupin, ki ni prihajal iz Amerike. Nato je leta 2008 zasedba, kot posebni gost, uspešno igrala na Monterey Jazz Festivalu, jeseni istega leta pa še na Jazz dnevih v Slanyu (Slany Jazz Days). Leta 2009 je big band nastopal na festivalih v Černošicah, Litvinovu, Horicah in Jabloncu. Izjemno uspešen nastop je izvedel tudi na 'Jazz Goes To Town' v Hradec Kralove, kjer so člani zasedbe spremljali italijanskega saksofonista Gianluigija Trovesija, v njegovem projektu Dedalo. Jeseni leta 2010 je zasedba zaključila uspešno Azijsko turnejo v Tajvanu in Vietnamu. Istega leta je češka televizijska oddaja Terra Musica predvajala dokumentarni film o aktivnostih big banda. V zadnjih treh letih je slednji nastopal na številnih festivalih: Trotsberg (Nemčija - 2011), Marezijazz (Slovenija – 2012, 2014), Iserlohn and Dortmund (Nemčija - 2013) ter Bohemia Jazz Festival v Pragi (Češka - 2013). Sodeloval je tudi na mednarodnem big band tekmovanju Meerjazz Festival na Nizozemskem, kjer je leta 2015 zasedel 3. mesto, leta 2016 pa 2. mesto.
The Prague JJ Conservatory Jazz Orchestra sestavlja 17 članov: 5 saksofonov, 4 trobente, 4 pozavne ter ritem sekcija.

 

Swingless Jazz Ensemble (SK)

Swingless Jazz Ensemble je glasbena zasedba, ustanovljena septembra 1999 kot orkester Osnovne umetniške šole iz Mojmirovc. Skozi čas se je iz majhnega jazz banda razširila v big band s popolno zasedbo – 5 saksofonov, 4 trobente, 4 pozavne in 4 članska ritem sekcija, ki vključuje klavir, kitaro, kontrabas in bobne. Leta 2004 se je orkester preselil v Nitro, kjer je deloval v sklopu Zasebne osnovne umetniške šole Ars Studio, od leta 2006 dalje pa deluje v sklopu Zasebne osnovne umetniške šole H. Madariove. V zasedbi igrajo tako trenutni kot tudi nekdanji učenci šole H. Madariove in Konzervatorija v Nitri ter številni učitelji osnovnih umetniških šol iz Nitre. Zasedbo že od ustanovitve vodi Martin Štourač. Big band Swingless stremi k dovršenim interpretacijam swinga v klasični big band verziji. Repertoar večinoma temelji na orkestru Count Basieja in uporablja glasbene inštrumente značilne za zadnje stoletje. V svoji skoraj 15 letni zgodovini se je orkester udeležil številnih tekmovanj na Slovaškem in v tujini.
Najodmevnejši dosežki orkestra so:
Nagrada glasbenega sklada za podporo big bandovske tradicije, 2008
Zlata nagrada na 14. mednarodnem glasbenem festivalu v Čeških Kamenicah
Srebrna nagrada na 15. mednarodnem glasbenem festivalu v Čeških Kamenicah
Platinasta nagrada na tekmovanju big bandov v Budimpešti, 2013
Zmagovalci tekmovanja Jazz Start Up, 2013
Zlata nagrada na tekmovanju big bandov v Budimpešti, 2014
Absolutni zmagovalec na 17. mednarodnem glasbenem festivalu v Čeških Kamenicah
Med številnimi drugimi festivali je orkester sodeloval tudi na:
Sjezd Swingařú Česká Lípa, 2009 in 2013
Mednarodni jazz festival v Litvinovu, 2011 in 2012
Big band festival Szombhately, 2013 in 2015
Jazz festival Salgotarján, 2013
Open Jazz Fest – Zelená Voda,  2014
Bažant Pohoda – Trenčín, 2015  

 

Big band theory (IT)

 The Big Band Theory ni big band kakršnega si predstavljate. Ta edinstvena zasedba je svojo zgodbo začela, ko sta Renato Rinaldi in Marcello Sfetez zbrala skupaj nadarjene in izkušene glasbenike, željne ustvariti nekaj novega. Zasedba nudi predvsem selekcijo skladb iz funky in rock obdobja, z dozo swinga, soula, popa in bluesa. Njihov široki repertoar nudi vpogled v zgodovino rocka, vse od njegovih začetkov v 50. letih pa do danes. S svojo mogočno pihalno sekcijo, živahno ritem sekcijo in šarmom vokalistke Alice Gherzil, imajo sposobnost očarati kakršno koli publiko. Repertoar zasedbe vključuje dela številnih skupin: ABBA, Guns N' Roses, The Mamas & The Papas, Spandau Ballet, Eric Clapton, The Blues Brothers, John Bon Jovi, The Rolling Stones, David Bowie, Deep Purple, Led Zeppelin, Stevie Wonder, The Queen, Toto, ZZ Top, Bruno Mars, Mina, Gianni Morandi, Litfiba, Lucio Battisti in mnogih drugih.

 

Chili Brass Band

Chili Brass Band je mlada glasbena zasedba, ki je nastala v želji po izvajanju poulične New Orleans Jazz glasbe ter priredb sodobnih glasbenih uspešnic. Zgodovina zasedbe sega v leto 2015, ko je skupina mladih glasbenikov pričela z vadenjem. Chili Brass Band  z rednim nastopanjem pridobiva na prepoznavnosti v obalni regiji, postopoma pa se širi tudi na širšo slovensko glasbeno sceno. Zasedbo sestavlja 9 glasbenikov in glasbenic, ki jih poleg prijateljstva povezuje tudi ljubezen do glasbe in želja po igranju nečesa novega in drugačnega. Chili Brass Band vas s svojo energijo in pikantnostjo prav gotovo ne bo pustil ravnodušne. Da ne bo pomote, so Chili (en L) in ne Chilli :-) 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si