GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA
Marezijazz 2019

 

FESTIVAL BIG BANDOV 2019

Marezige, 5. - 6. julij 2019

 

PETEK, 5.7.2019, OB 19.00

BIG BAND STIČNA

umetniški vodja: Braco Jože Doblekar
predsednica: Dora Plantarič

BIG BAND STIČNA

Big Band Stična deluje pod mentorstvom Braca Doblekarja od septembra 2017, v okviru kulturnega društva Stična. Združuje mlade glasbenike iz okoliških krajev, katerih povprečna starost je 19 let. Big Band tako mladim omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa in zelo dobro glasbeno podlago. Zasedba igra predvsem jazz in swing.  Prvič se je Big Band predstavil novembra 2017 na Festivalu Stična, kjer odigral tri znane priredbe. V letu 2018 so priredili prvi samostojni koncert, kjer so gostili številne glasbene mojstre. V letu 2019 je Big band pripravil celovečerni koncert z zahtevnejšim programom. Projekt je bila predstavitev glasbenih del velikih mojstrov jazza. Program je za ljubiteljsko zasedbo tehnično in muzikalno zahteven in predstavlja skupini velik izziv. Do sedaj so sodelovali tudi na drugih lokalnih prireditvah. Za izvedbo samostojnega koncerta in ostalih nastopov  potekajo vaje, ki potekajo skozi celotno sezono orkestra enkrat na teden po 2,5 ure. Skupina kot celota je sestavljena medgeneracijsko, saj najmlajši član zasedbe šteje šest let, najstarejši pa nekaj čez sedemdeset let. Zasedbo sestavljajo saksofoni, trobente, pozavne, tolkala, kitara, kontrabas in pianino. Priložnostno se skupini pridružujejo tudi različni vokalisti.             

 

BIG BAND RADLJE

umetniški vodja: Aljaž Razdevšek

BIG BAND RADLJE

BIG BAND RADLJE je klub mladih glasbenikov ustanovljen leta 1994, ki na glasbenem področju deluje že 25. leto. Sestavlja ga triindvajset mladih glasbenikov iz Radelj ob Dravi in okolice, ki sedaj delujejo pod vodstvom Aljaža Razdevška, ki je zasedbo velikega orkestra pomladil in ji dal nov zanos. Začelo se je leta 1994, ko je umetniški vodja in dirigent Izidor Leitinger združil nekaj mladih glasbenikov, in nastal je BIG BAND RADLJE. Izidor LEITINGER, Mario VAVTI, Mate BRODAR, Sašo VOLLMAIER, Dejan Kus, Matjaž Klemenc so bili umetniški vodje in dirigenti BB Radlje do Aljaža Razdevška. Že leta 1995 je BIG BAND RADLJE organiziral prvi samostojni Velikonočni koncert, ki je z leti postal tradicionalen., danes že 25. tradicionalni koncert.  Čeprav je to amaterski big band, imajo vsi člani končano najmanj srednjo glasbeno šolo, oziroma jo še obiskujejo. Poleg tega pa kar nekaj članov študira na različnih akademijah za glasbo, nekateri člani pa že opravljajo poklic profesorja glasbe. Vrsta glasbe, ki jo igra BIG BAND RADLJE, je zelo raznolika. Tako lahko na naših koncertih poslušate jazz, blues, se sprostite ob različnih modernih in swing baladah, zaplešete na moderno pop glasbo in uživate ob svetovnih evergreenih. Kot solisti so z nami sodelovali že uveljavljeni glasbeniki, kot so: Eduard HOLENTHANER, Sandro CENAS, Miha VAVTI, Mario VAVTI, Blaž TRČEK, Matjaž MIKULETIČ, Kristina OBERŽAN, Ivo ŠPACAPAN, Mateja KREMLJAK, Mate BRODAR, Ana BEZJAK, Matjaž STOŠIČ,  Alen GOSTENČNIK, Katja KOREN, Sven BUDJA, Alja Senčar, Alja Krušič, Timotej KOTNIK, Žan Tetičkovič, Tomaž Gajšt, Darko Sedak Benčič, Jernej Senegačnik …

 

BIG BAND CERKNICA

umetniški vodja: Goran Krmac

BIG BAND CERKNICA

Big band Cerknica ali na kratko BBC, ki deluje že 15 let, združuje glasbenike iz cerkniškega območja z izzivi jazz glasbe in sorodnih zvrsti. V njegovem delovanju so se mu na koncertih pridružili številni jazz glasbeniki in znani slovenski pevci. Peščica glasbenikov iz BBC je pred leti ustanovila funk-rock skupino Duwai Orchestra, ki se odlikuje z energičnimi avtorskimi skladbami. Nekaj teh skladb je letos za tradicionalni junijski koncert Presihajoče jazzero aranžiral dirigent BBC, Goran Krmac. Te skladbe bo mogoče slišati tudi na Marezijazzu v interpretaciji vokalistov Saša Kovačiča, Marjete Prudič in Metode Štritof ter seveda Big banda Cerknica.

 

ŠPIČIKUC ORCHESTRA

umetniški vodja: Gordana Buh

ŠPIČIKUC ORCHESTRA

Špičikuc orchestra, je zasedba 19 glasbenikov, ki igrajo pop, funk, jazz glasbo. Večina jih prihaja iz vasi Sv. Peter (nad Dragonjo). Z orkestrom sodelujejo tudi že uveljavljeni slovenski jazz in pop glasbeniki. Sami začetki zasedbe segajo v leto 2000. Pred osmimi leti so dobili strokovno pomoč, dirigentko Gordano Buh, dipl. koncertna glasbenica-flavtistka in 3 leta kasneje še aranžerja in klaviaturista (Vid Žgajner, dipl. jazz pozavnist), ki piše priredbe, specifične za ta orkester . S tem se je orkester začel razvijati v kvalitetno zasedbo, ki lahko postreže z glasbo različnih zvrsti in zadovolji še tako zahtevnega poslušalca. Vse skladbe, ki jih izvajajo, so namreč aranžirane posebej za to zasedbo. Tako orkester pridobi na polnosti zvoka in edinstvenosti izvajanih skladb. Špičikuc orchestra sodeluje na raznih festivalih, se odzove na vabila za koncerte in festivale (EPK, Festival Ljubljana, Idrijski večeri, turneja po Norveški, festival Lent, Slovenjegraško poletje,…) in prireja lastne koncerte (vsakoletni koncert v Sv. Petru, Avditorij Portorož 2010).

 

SOBOTA, 6.7.2019, OB 19.00

BIG BAND ŠENTJUR

umetniški vodja: Žiga Vešligaj

BIG BAND ŠENTJUR

Big band Šentjur deluje od leta 2007, vendar je zgodovina skupine daljša, saj so prvi člani že nekaj let igrali skupaj v nekoliko drugačni zasedbi. Januar 2007 pa pomeni prelomnico, saj se je skupina dokončno oblikovala v zasedbo big banda in ustanovila tudi svoje Kulturno društvo Big band Šentjur, umetniški vodja zasedbe pa je od leta 2017 dalje Žiga Vešligaj. Zasedba vsako leto pripravlja poletne koncerte v Šentjurju, vsakič z drugimi glasbenimi gosti. Prav tako sodeluje na številnih prireditvah v Šentjurju in po Sloveniji, udeležuje pa se tudi državnih srečanj in festivalov big bandov, kot je Srečanje amaterskih big bandov Slovenije in festival Marezijazz v Marezigah. Tako je s skupino do danes sodelovalo že kar nekaj znanih slovenskih glasbenih imen, kot so Maja Slatinšek, Nina Pušlar, Dada Kladenik, Adi Smolar, Jure Hladnik, Boštjan Korošec, Urška Arlič Gololičič, Aleksandra Cavnik, Kvintet Dori, New swing quartet, Majda in Marijan Petan, Sandra Feketija, Uroš Perić …  Ker Big band Šentjur izvaja tudi plesno glasbo, je zasedba že večkrat sodelovala na plesih, od leta 2009 pa pripravlja tudi plesne večere v Šentjurju in okolici.Gun ‘s Roses: WELCOME TO THE JUNGLE

 

JAZZ PUNT BIG BAND

Umetniški vodja: Matija Mlakar

JAZZ PUNT BIG BAND
Jazz Punt Big Band pod umetniškim vodstvom pozavnista Matije Mlakarja ustvarja že štirinajst let, v tem času pa so člani sestava svojo ljubezen do glasbe razdajali na več kot 150 koncertih doma in v tujini. Slovenske barve so tako zastopali v Grčiji, Španiji, Nemčiji, na Madžarskem, Češkem in v Italiji. Med najodmevnejše sodita koncerta na dveh mednarodnih tekmovanjih big band zasedb, in sicer v Budimpešti leta 2013 ter dve leti zatem v Česká Kamenice na Češkem. Člani zasedbe so namreč na obeh tekmovanjih osvojili zlato plaketo in dosegli najvišje število točk med nastopajočimi. V letu 2015 so ob svoji deseti obletnici pripravili izjemno uspešen projekt 'A Tribute to The Beatles', s katerim so do sedaj izvedli že več kot dvajset koncertov. Med njimi sta tudi nastopa na znamenitem Nišville Jazz Festivalu v Srbiji leta 2016, kjer so si delili oder s svetovnimi zvezdami jazza ter soula, kot so Joss Stone, Al Di Meola in Bill Evans, ter na Big Band Festivalu Šiauliai v Litvi lansko leto. Big band šteje dvaindvajset članov, ki poleg zimzelenih jazz standardov v svoj repertoar zelo radi vtihotapijo tudi moderne blues, funk, pop in latino ritme. Redno sodelujejo tudi z uveljavljenimi imeni slovenske zabavne glasbe; ob spremljavi Jazz Punt Big Banda so tako nastopili Anika Horvat, Nuša Derenda, Oto Pestner, Darja Švajger, Nina Strnad, Uroš Perić, Boštjan Gombač, Kristina Oberžan, Magnifico in drugi, v letu 2010 pa se jim je pridružila tudi jazz pevka Tanja Srednik. Svoje ime, Jazz Punt Big Band, so si izbrali zaradi dveh razlogov – prvi je ljubezen do jazz glasbe, z drugim pa so želeli člani pokazati pripadnost svojemu kraju, ki je znan po velikem Tolminskem kmečkem uporu iz leta 1713. Letos so se s projektom 'Kling Klang' v sodelovanju s tolminskim festivalom Sajeta, ki obeležuje svojo 20-letnico, posvetili elektronski glasbi nemške zasedbe Kraftwerk. Del programa bodo predstavili tudi na festivalu Marezijazz.


BIG BAND THEORY

umetniški vodja: Igor Cecchini

BIG BAND THEORY

Big Band Theory je bil ustanovljen na pobudo Renata Rinaldija z namenom združevanja izkušenih glasbenikov različnih žanrov, ki bi projektno izvajali glasbo različnih generacij. Sestava skupine sledi klasični zasnovi Big Banda od saksofonov, trobent, pozavn, ki jih spremljajo tolkala, klaviature in kitare ter dopolnjuje vokal pevke Alice Gherzil . Glas, ritmična spremljava ter prisotnost Hammond orgel, dajejo skupini poseben zvok. Glasbeni žanr skupine ni zgolj čisti jazz, temveč zagotavlja le prostor za Funky in najčistejši Rock, kjer tudi kitare in klaviature prevzamejo vodilno glasbeno vlogo.

 

BIG BAND - BEND IT!

umetniški vodja: Lovro Ravbar

BIG BAND - BEND IT!

Pomlad 2018. Obala. Dekleta, glasbenice po duši in profilu, so prišle na idejo o big bandu. Fantje, domačini iz Marezig, so jim priskočili na pomoč s prostorom za vaje, prvimi notami in izkušnjami. Umetniško vodenje novonastalega big banda je prevzel mednarodno priznani saksofonist Lovro Ravbar in skupina »banditk in banditov« tako skupaj ustvarja dobrega pol leta.
Orkester je – takrat še brez imena – debitiral z nastopom na festivalu big bandov MareziJazz julija letos. Publiko so navdušili s svojo energičnostjo in opaznim uživanjem v (skupnem) muziciranju. Glasbenice in glasbeniki se žanrsko ne omejujejo, izvajajo različne skladbe od preverjenih swing klasik prek popa/rocka vse do avtorskih skladb (ki so za zdaj predvsem dirigentovo delo). Bend-it tako upogiba meje glasbenih zvrsti in potuje v smeri iskanja prepoznavnega, povsem (samo)svojega zvoka. Orkester je enkraten tudi po tem, da je starostni razpon glasbenikov in glasbenic od 15 do 47 let.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si