INSTRUMENTALNA GLASBA / TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

 

12. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB 2024

Velenje, 20. april 2024

sobota, 20. april 2024 ob 9.00

PROGRAM

kategorija A

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE FRAN KORUN KOŽELJSKI –
ODDELEK ŠOŠTANJ

Dirigent: Miran Šumečnik
Ravnatelj: Boris Štih

Kees Vlak: THE MILLENNIUM SONG
Tilen Slakan: PLAY4FUN
Otto M. Schwarz: TROJA
Tilen Slakan: DREAMS ABOUT FREEDOM

Mladinski pihalni orkester oddelka Šoštanj redno deluje od junija 2000. Takratni orkester je na srečanju mladinskih pihalnih orkestrov ob 75. obletnici Pihalnega orkestra Zarja prvič zaigral skladbo v priredbi takratnega dirigenta Janija Šuligoja "Cela plehmuzika nori". V orkester so vključeni učenci oddelka v Šoštanju od četrtega razreda dalje (včasih tudi mlajši) in mladi, ki so že končali šolanje ali obiskujejo umetniško gimnazijo Velenje in imajo željo po igranju in druženju v sestavu, ki šteje preko 50 članov.
Program je precej širok ter sega od lahkotnih skladb in koračnic, ki s namenjene promenadnim koncertom, do zahtevnejših del (filmska glasba, koncertna dela ipd.), ki jih orkester igra na nastopih v okviru glasbene šole, občine Šoštanj in ob drugih priložnostih, udeležuje pa se tudi srečanj mladinskih orkestrov glasbenih šol. Orkester so v preteklosti vodili Jani Šuligoj, Miran Šumečnik, Boštjan Mesarec in Davor Plamberger, v šolskem letu 2020/21 pa je dirigentsko palico znova prevzel Miran Šumečnik.
V šolskem letu 2020/21 in šolskem letu 2022/23 je orkester prejel Korunovo priznanje za izjemne dosežke. Posnel je svojo prvo zgoščenko ter tudi videospot.

 

MLADINSKI PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE DOMŽALE
Dirigent: Damjan Tomažin
Ravnateljica: Andreja Humar

Robert W. Smith: ULTIMATUM
Robert W. Smith: ENCANTO
Michael Sweeney: PRELUDE AND PURSUIT

Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale neprekinjeno deluje že tri desetletja. Pod taktirko Damjana Tomažina učenci muzicirajo že osmo šolsko leto. Člani so učenci oddelkov trobil, tolkal in pihal od 4. razreda dalje. Sodelujejo na koncertih šola pa tudi izven njenih okvirov. Redno nastopajo na reviji šolskih pihalnih orkestrov v Šentjurju, kjer so deležni pozitivnih kritik. Leta 2017 so v Lendavi na tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov v organizacije Zveze slovenskih godb v starostni kategoriji do štirinajst let osvojili zlato plaketo. Mladi glasbeniki se v vrstah mladinskega pihalnega orkestra kalijo za kasnejše sodelovanje v pihalnih orkestrih našega šolskega okoliša.

 

kategorija B

 

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE LJUBLJANA MOSTE - POLJE
Dirigent: Mladen Jakšić
Ravnateljica: Mojca Tratar

James Swearingen: MAJESTIA
Rossano Galante: MT. EVEREST
Jacob de Haan: ROSS ROY

Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje redno nastopa na državnih tekmovanjih, revijah in drugih javnih koncertih. Orkester predstavlja eno izmed najlepših zgodb naše šole. Vaje, priprave in koncerti se vsako leto vse bolj vrstijo, orkester pa izvaja zanimiv in kontrasten program, od originalnih del in priredb za pihalne orkestre, preko zabavne in filmske glasbe, do jazza. V dialogu dirigenta in mladih glasbenikov se prepletajo včasih lirične in romantične, včasih pa zelo temperamentne in živahne melodije, ki pritegnejo pozornost vsakega poslušalca.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

 

 

razpis

program

fotogalerija