GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

REGIJSKI FESTIVAL

Dolenjska, Bela krajina in Posavje

sobota, 16. marec 2019, Semič, Kulturni center Semič, ob 18. uri

 

SKUPINE

 

ZAČETNA TAMBURAŠKA SKUPINA KUD CARMEN CORD METLIKA

umetniški vodja: MATEJ MATKOVIČ
predsednik: JOŽEF MOZETIČ

Ljudska, prir. Damir Zajec: MOJA MATI KUHA KAFE
Boris Krnic: PESEM IN PLES
Ljudska, prir. Neža Žgur: TRI TIČICE
solo: Ana Matkovič, vokal

mladost

Ljudska glasba, pesem in ples. Tamburica je ljudski inštrument. Že od nekdaj je bila prisotna pri ljudski glasbi. Služila je za spremljavo ob pesmi in plesu. Mladi tamburaši začenjamo z osnovami tamburaškega igranja. Zato je kar nekako logično, da začnemo z ljudsko glasbo, za pesem in ples. 

ZAČETNA TAMBURAŠKA SKUPINA KUD CARMEN CORD

O skupini:
V začetni skupini igrajo tamburaši, ki še obiskujejo osnovno šolo. Najmlajši vadijo drugo leto, medtem ko so starejši že bolj izkušeni. Pri svojem igranju spoznavajo značilnosti orkestrskega igranja in različne glasbene zvrsti. Predvsem pa se radi družijo in razvijajo pravo tamburaško prijateljstvo. Pri zadnji skladbi se jim bo priključila še mlada pevka Ana Matkovič, ki bo septembra šele vstopila v osnovno šolo. Za vse bo to prvi pomembnejši nastop. 

 

ZAČETNA TAMBURAŠKA SKUPINA KUD OTON ŽUPANČIČ VINICA

umetniški vodji: Mojca Mravinec in Mateo Spahić
predsednica: Željka Karin Biličič

ljudska, prir.Damir Zajec: MEJENSKA POLKA
ljudska, prir. Damir Zajec: MARKO SKAČE
venček ljudskih, prir. Damir Zajec: MELODIJE IZ POLJANSKE DOLINE

Potovanje po slovenskih deželah
Tamburaši so se odločili, da za popotovanje po slovenskih deželah. Začeli bodo z Mejensko polko in nas  popeljali na obisk v vinorodne Haloze, čare prekmurske ravnice bo pričarala vsem znana skladba Marko skače, na koncu pa se bodo vrnili v domače kraje in zaigrali še Melodije iz poljanske doline. Za glasbeno priredbo je poskrbel starosta slovenskega tamburaštva, mag. Damir Zajec.

ZAČETNA TAMBURAŠKA SKUPINA KUD OTON ŽUPANČIČ VINICA

O skupini:
Začetna tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica deluje kot podmladek tamburaške sekcije. 20 mladih tamburašev se že četrto leto pridno udeležuje vaj, ki jih vodita Mojca Mravinec in Mateo Spahić, ob pomoči Željke Karin Biličič. Vsi so amaterji, ki jih druži veselje do igranja tamburice, pridno udeleževanje vaj, predvsem pa medsebojno sodelovanje in druženje.  Večinoma igrajo ljudske belokranjske pesmi, počasi pa prehajajo k preigravanju zahtevnejših skladb. Njihovo napredovanje se vidno stopnjuje tudi zaradi sodelovanja z zunanjimi mentorji in udeležbi tamburaških seminarjev pod vodstvom Antona Grahka, Dražena Varge in mag. Damirja Zajca. Za sabo imajo že kar nekaj nastopov v domačem kraju na krajevnih proslavah in prireditvah, kar jim daje motivacijo za nadaljnje delo. Lani so se prvič predstavili na Regijskem srečanju tamburaških in mandolinskih skupin ter na 6. mednarodnem tamburaškem večeru – Etno večer s tamburaši, ki ga soorganizira KUD Oton Župančič s ŠTD Vinica in spada v sklop prireditev »Poletje v Vinici«.

 

TAMBURAŠKA SKUPINA METLIŠKE FOLKLORNE SKUPINE IVAN NAVRATIL

umetniški vodja: Stane Križ
predsednik: Janez Stopar

Tončka Marolt po zapisih Franceta Marolta, prir. Marjan Končar: PESEM POMLADI
Jonče Hristovski, prir. Anton Grahek: MAKEDONSKO DEVOJČE
duet - ženska, moški
romunska ljudska, prir Goran Hlebec: SALTAREATA

Z juga na jug
Naša skupina je programsko vezana na delovanje folklorne skupine. Tako je tudi dodatni program, ki ga študiramo in z njim nastopamo v veliki meri sestavljen iz ljudskih in ponarodelih sklad, pisanih ali prirejenih za manjšo tamburaško zasedbo. Naslov pojmuje poreklo prijavljenih skladb za festival tamburašev v letošnjem letu.

TAMBURAŠKA SKUPINA METLIŠKE FOLKLORNE SKUPINE IVAN NAVRATIL

O skupini:
Metliška folklorna skupina “Ivan Navratil” ohranja tradicijo ljudskega izročila v Metliki. Folklorna dejavnost ime stoletno tradicijo. V letu 1976 pa se je skupina poimenovala po znanem domačem in slovenskem zbiralcu ljudske umetnosti in narodnem buditelju. Osnova folklornega delovanja v Metliki so Vuzemske obredne igre, katere potekajo s krajšimi prekinitvami stoletja dolgo. Igranje tamburice v Metliki in okolici ima stoletno zgodovino z daljšimi časnovnimi izpadi. Današnja skupina ima svoje začetke v letu 1975 ko je bila v okviru takratnega Mladinskega kluba ustanovljena tamburaška skupina. V naslednjem letu je prišlo do povezave z domačo folklorno skupino in ustanovljeno je bilo današnje društvo. Tamburaši so si od vsega začetka prizadevajo osvojiti kar najbolj širok glasbeni repertoar. Le ta se prilagaja trenutni zasedbi. Ob številčno močnejši zasedbi jim ni tuj niti koncertni program. V zadnjih petih letih je tamburaška skupina poleg stalnega spremljanja folklorne skupine na njenih krajših in daljših nastopih, pripravila tudi štiri koncerte v lastni režiji, sodelovala pri snemanju za učbenik glasbene vzgoje in se udeleževala priložnostnih krajših nastopov.

 

VINIŠKI TAMBURAŠI KUD OTON ŽUPANČIČ VINICA

umetniška vodja: Željka Karin Biličič
predsednica: Željka Karin Biličič

Aleksandar Radulović, Marina Tucaković (besedilo), prir Damir Zajec: ŠTA TO BJEŠE LJUBAV
solo: Gašper Mihelič, vokal
Zdenko Runjić, Tomislav Zuppa (besedilo), prir. Franjo Slavko Batorek: GALEB I JA
solo: Gašper Mihelič, vokal
Hari Rončević. prir. Damir Zajec: MOJ LIPI ANĐELE
solo: Gašper Mihelič, vokal

Morje ljubezni
Vsakdo od nas se rad spominja lepih trenutkov. Trenutkov zaljubljenosti, trenutkov sreče, trenutkov hrepenenja. Ljubezen na morski obali, v objemu sonca in šepeta valov. Je lahko kaj lepše od tega? Tamburaši so ob iskanju navdiha pokukali v Dalmacijo, na dalmatinsko obalo. S skladbami Šta to bješe ljubav, Galeb i ja ter Moj lipi anđele vam bodo tako pričarali, kar so tam našli, ljubezen, srečo, sonce, hrepenenje.

VINIŠKI TAMBURAŠI KUD OTON ŽUPANČIČ VINICA

O skupini:
Viniški tamburaši delujejo kot samostojna sekcija pri kulturno umetniškem društvu (KUD)
Prva tamburaška zasedba je na Vinici začela delovati v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Po vojni so se vključili v novoustanovljeno kulturno društvu, kjer kot sekcija Viniški tamburaši  delujejo še danes. V letih delovanja si je skupina pridobila veliko izkušenj. Nivo igranja so dvignili na zavidljivo raven ter se večkrat udeležili državnega srečanja tamburaških orkestrov. Obenem se lahko pohvalijo tudi z obiski mnogih mednarodnih festivalov, recimo festivala Starčevačka tamburica in tamburaškega festivala Užice ter Tamburica festa v Srbiji, makedonskih tamburaskih festivalov v Kratovem in Kumanovem, svoje glasbeno znanje pa so pokazali tako v Banja luki kot tudi v daljni Franciji. Od leta 2013 so soorganizatorji s ŠTD Vinica mednarodnih tamburaških večerov, v sklopu prireditev Poletje v Vinici. Da pa je vse tako kot mora biti, že od leta 2003 skrbi njihova vodja, Željka Karin Biličič, ki je tudi predsednica društva. S tamburaši bo nastopil tudi Gašper Mihelič, član glasbene skupine 2B, ki je svojo glasbeno pot začel ravno v KUD Oton Župančič Vinica.

 

MLADINSKI ORKESTRI

MLADINSKI TAMBURAŠKI ORKESTER KUD CARMEN CORD METLIKA

dirigent: MATEJ MATKOVIČ
predsednik: JOŽEF MOZETIČ

The Queen, prir. Matej Matkovič: WE ARE THE CHAMPIONS
solo: Monika Bajuk, vokal 
The Queen, prir. Matej Matkovič: BOHEMIAN RHAPSODY
The Queen, prir. Matej Matkovič: THE SHOW MUST GO ON 
solo: Monika Bajuk, vokal 

The Queen
Skupina The Queen je ena najbolj znanih glasbenih skupin vseh časov. Leto 2018 nas je spet spomnilo na njih s filmom Bohemian Rhapsody. Ko smo si ogledali film, smo se odločili, da je to glasba, ki bi jo radi igrali. Upamo, da bodo naše izvedbe zvenele v stilu We are the champions, če na pa The show must go on.

MLADINSKI TAMBURAŠKI ORKESTER KUD CARMEN CORD

O skupini:
Tamburaški orkester Carmen Cord deluje 13. leto. Tamburaši igrajo različne zvrsti glasbe in sodelujejo s številnimi domačimi in tujimi zasedbami in vokalisti. Vsako leto se trudijo pripraviti različne tematske koncerte. Tako so pripravili koncert filmske glasbe, Beatlov, Slovenskih popevk, božično-novoletnih in ljudskih otroških pesmih.  Orkester vodi Matej Matkovič.

 

MODRIJANČKI

dirigentka: EVA DUKARIČ
predsednik: TOMO DUKARIČ

Jacques Offenbach, prir. Neža Žgur: BARCAROLA
primorske ljudske, prir. Helena Vidic: KANTAJ NINETA
ljudske iz Kostela: prir. Damir Zajec: SVETLE ZVEZDE

Nostalgija
V današnjem času hitenja  so se ozrli v preteklost in poiskali skladbe, ki pripovedujejo o življenju brez avtomobilov. Ljudske pesmi govorijo o življenju, ki je bilo težko, a so ljudje sočutno živeli in si pomagali, hrepeneli po domu in družini. Toda bilo je tudi veliko lepih trenutkov, ki so jim  v življenje prinašali mir, zadovoljstvo in medsebojno razumevanje. V programu je tudi skladba, skladatelja, a pripoveduje o izginjajočem poklicu beneških gondoljerjev.

MODRIJANČKI

O skupini:
Pred petimi leti so na Osnovni šoli Janka Modra prvič ustanovili tamburaško skupino. Od skromnih začetkov s 4 učenci, je danes v starejši skupini 21 tamburašev. Devetošolci se vsako leto poslovijo, pridružijo pa se učenci šestega razreda. Igrajo na izposojene inštrumente. Žal je šolski urnik tako natrpan, da se le s težavo dobijo vsi skupaj. Toda to jim ne jemlje volje in veselja do vaj.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ČRNOMELJ

dirigent: ANTON GRAHEK
ravnatelj: SILVESTER MIHELČIČ

Alberto Dominguez, prir. Božo Potočnik: PERFIDIA
Gerardo Hernan Matos Rodrigues, prir. Zlatko Černjul: LA CUMPARSITA
Rafael Hernandez, prir. Siniša Leopold: CUMBANCHERO

V latinskem duhu
Radi preigravamo glasbo latinske Amerike. Glasba nam daje energijo in nas s svojimi ritmi spodbuja, da smo še boljši. 

TAMBURAŠKI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ČRNOMELJ

O skupini:
Delovanje tamburaškega orkestra GŠ Črnomelj sega v leto 1992, takrat še pod vodstvom sedanjega ravnatelja Silvestra Mihelčiča. Večina mladih glasbenikov se uči igranja tamburice individualno v GŠ pod vodstvom Antona Grahka. V orkestru igrajo mladi tamburaši, ki nastopajo na šolskih in ostalih prireditvah ter regijskih srečanjih. Dvakrat so nastopili na državnem srečanju in obakrat osvojili zlato priznanje.

 

ORKESTRI

TAMBURAŠKI ORKESTER GLASBENE ŠOLE BREŽICE

dirigentka: Anamarija Šimičić
ravnatelj: Daniel Ivša

slovenska ljudska, prir. Špela Avsenak: VSE ROŽICE RUMENE
solisti: Marjetka Podgoršek Horžen, Mihaela Komočar Gorše, Petra Uršič Novaković, vsi vokal
Peter Iljič Čajkovski, prir. Tihomir Ranogajec: CVETLIČNI VALČEK (iz baleta Hrestač)
slovenska ljudska, prir. neznani avtor: DEKLETA PROSIJO FANTE ZA PLES

Pomladi naproti
Po dolgi zimi, zaznamovani z upanjem in pričakovanjem... Pričakovanjem ponovnega rojstva narave in življenja - POMLADI. Skozi razpoke zamrznjene snežne odeje prodirajo prvi sončni žarki in prebujajo zaspano naravo. Na stotine mladih brstik, obsijanih s prvimi sončnimi žarki, se budi iz sna in rojeva novo življenje. Na pomlad narava oživi in nas osvaja s svojo lepoto. Pomlad je igriva in raznolika... Obdaja nas s petjem ptic, vonjem cvetja, lahnim vetričem... Slišijo se radostne pesmi, rajanje na plesih... Nenadoma je vse prekrito s cvetjem - RAZCVETENA IN RAZPLESANA POMLAD.

TAMBURAŠKI ORKESTER GLASBENE ŠOLE BREŽICE

O skupini:
Na temeljih dolgoletne tradicije tamburaštva na področju brežiške občine se je rodila ideja o ustanovitvi tamburaškega orkestra Glasbene šole Brežice. Leta 2005 so vpisali prve učence na oddelku za tamburice pri prof. Anamariji Šimičić, ki jih je z ljubeznijo do glasbe vodila v skupno muziciranje. Pod njenim vodstvom se je leta 2010 orkester prvič udeležil Srečanja tamburašev Slovenije v Ljubljani. Od takrat aktivno sodeluje na njihovem vsakoletnem srečanju in na šolskih  koncertih orkestrov.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE

dirigentka: Klara Šimičić
predsednica: Alja Kovačič

Dmitrij Šostakovič, prir. Daniel.Kopri: VALČEK št. 2
Gerardo Hernan Matos Rodrigues, prir. Zlatko Černjul: LA CUMPARSITA
S. Strahov, I.  Dunajevski, prir. Nikica Kalogjera: HVALA TI SRCE
solo: Marjetka Podgoršek Horžen, vokal

Pojdimo v ljubezni
Ljubezen je gonilo sveta, ena najmočnejših sil, s katerimi se srečamo v življenju. Kakšno bi bilo življenje brez ljubezni? Ljubezen je kot veter – očem nevidna, a vendar jo lahko slišimo…
Pesem, ki se nikoli ne konča…mir…popolna harmonija…LJUBEZEN.

Prava ljubezen ne pozna dimenzije časa ali prostora. Zgodi se slučajno, v enem utripu srca, v enem samem pravljičnem pulsirajočem trenutku. Nikoli ne umre naravne smrti…umre zato, ker je ne znamo nahraniti…Umira zaradi slepote, napak, izdaje…zaradi utrujenosti, uvelosti in poškodb. Pa vseeno…ljubezen…sestavina, ki posuje življenje z božanskostjo. Ljubiti življenje, ljubiti sebe, ljubiti in biti ljubljen.

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD OTON ŽUPANČIČ ARTIČE

O skupini:
Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče izhaja iz dolgoletne tradicije amaterske kulture in tamburaštva v Artičah in prav letos slavijo abrahama – 50 let delovanja orkestra. Pestra in bogata zgodovina je odraz njihovega spoštovanja in ljubezni do ljudskega izročila, kulturne dediščine in umetniškega amaterskega ustvarjanja.  Orkester beleži številne nastope po Sloveniji in izven meja, na regijskih in državnih srečanjih, dobrodelnih prireditvah, samostojnih koncertih, mednarodnih festivalih… Med najpomembnejše dosežke se uvrščajo osvojene 4 srebrne plakete TAMBURA PAJE KOLARIĆA, 7 zlatih plaket TAMBURA PAJE KOLARIĆA ter 11 zlatih priznanj osvojenih na državnih tekmovanjih in srečanjih. V letu 2017 so zaključili 34-letno sodelovanje z dirigentom Dragutinom Križanićem in se tako danes predstavljajo pod taktirko Klare Šimičić.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

zloženka

zloženka srečanja (2MB, pdf)