GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

REGIJSKI FESTIVAL

Pomurje

sobota, 2. marec 2019, Ljutomer, Dom kulture Ljutomer, ob 19. uri

SKUPINE

TAMBURAŠKO DRUŠTVO APAČE

umetniški vodja: Jan Juršnik
predsednica: Petra Hamer

Lojze Slak, prir. Jan Juršnik : GLAS HARMONIKE
solo: Jan Juršnik, Bojan Šijanec, vokal
ljudska, prir. Jan Juršnik: MLINARCA
solo: Jan Juršnik, vokal
Zlati muzikanti, prir. Jan Juršnik: PEPELKA
solo: Jan Juršnik, vokal

Ljubezni
V Slovarju slovenskega knjižnega jezika piše, da je ljubezen močno čustvo naklonjenosti do druge osebe. Navedeni so primeri – vezala ju je velika ljubezen, ljubezen gori, ugasne, se vname, ljubezen je skrita, strastna, večna, nesrečna. Vsi ti pridevniki so prisotni tudi v izbranih priredbah Tamburaškega društva Apače. Večna ljubezen, kateri ni usojeno obstati, je glavni motiv prve skladbe – Glas Harmonike Lojzeta Slaka. Da moramo ljubezen negovati, če želimo da obstane, nam pripoveduje druga priredba, belokranjska ljudska Mlinarica. Neizmerna večna ljubezen pa je prisotna tudi v zadnji priredbi, Pepelka, zasedbe Zlati muzikanti. Ljubezen je priljubljena tematika v vseh glasbenih zvrsteh, zato so apaški tamburaši izbrali eno popularno, eno narodnozabavno in eno ljudsko pesem, za katere je priredbe napisal vodja Jan Juršnik. 

Tamburaško društvo Apače

O skupini:
Tamburaško društvo Apače deluje že deseto leto. Že od vsega začetka ohranjajo tradicijo igranja po farkaš sistemu, ki na območju Slovenije ni najbolj razširjen. Kljub določenim omejitvam, ki jih tovrstni sistem igranja določa, tamburaši veliko nastopajo v domači občini in širše. Redno se udeležujejo dogodkov ki jih organizira JSKD, kjer predstavijo svoje delo, hkrati pa slišijo kaj ustvarjajo drugi. Ker so člani društva predstavniki različnih generacij igrajo tako ljudske, kot narodnozabavne, popularne slovenske in tuje pesmi ter pesmi dalmatinskih klap. Vsako leto pripravijo tudi Dan odprtih vrat ob Tednu ljubiteljske kulture, kjer promovirajo tamburaštvo, ter Letni koncert, kjer predstavijo skladbe naučene v preteklem letu.

 

BOS.SI

umetniški in organizacijski vodja: Zdravko Patty

Manos Hadjidakis, prir. Zdravko Patty: LES ENFANTS DU PIRÉE
Abraham Zwildelsohn, prir. Zdravko Patty: HAVA NAGILA
Renato Rascel, prir. Zdravko Patty: ARRIVERDERCI ROMA

Mediteran
Ob Sredozemskem morju, kjer živijo različni narodi in kulture je kljub temu zaznati povezanost kulturnega prostora, ki se med drugim tudi kaže v "mediteranskem" stilu glasbe, polnem sonca, temperamenta in melodičnosti.

Bos.si

O skupini
Bos.si so radi bosi pa radi si igrajo, tepa pač bosi špilajo. So ena od treh sekcij Glasbenega društva "Malo polek malo mimo" iz Sv. Jurij ob Ščavnici. Sicer v okviru društva tudi že osem mesecev deluje "orkester", ki pa trenutno še ni zrel za tovrstne nastope. So povsem nova ekipa, ki je štartala iz čiste nule...v vseh pogledih. Ubadajo se z materialnimi problemi, iščejo notno gradivo, inštrumente, pripomočke..člane..Edino volje jim ne zmanjka!

 

MLAJŠA TAMBURAŠKA SKUPINA VIGRED

umetniški in organizacijski vodja: Rafael Pavličič

ljudska, prir. Rafael Pavličič: DERE SEN JAZ MALI BIJO
ljudska, prir. Rafael Pavličič: SIROTA
ljudska, prir. Rafael Pavličič: MARKO SKAČE

Reka nas povezuje
Reka Mura predstavlja naravno mejo med prebivalci Prekmurja in Prlekije. Glasba in ples pa sta tista, ki povezujeta ljudi med seboj ne glede na naravne ali družbene ločnice, zato se naj ob prleški in prekmurski glasbi počutimo povezane in sprejete.

O skupini:
Tamburaška skupina Vigred deluje na Osnovni šoli Stročja vas, kot interesna dejavnost. V ta namen so bila pred leti darovana tudi glasbila g. Martina Franka in nekdanjega vodje skupine g. Zvonka Mavriča. Od Leta 2015 tamburaše vodi Rafael Pavličič, sam je tamburaš še iz prve generacije tamburašev na šoli. Mlajšo tamburaško skupino Vigred sestavljajo učenci iz  4., 5., in 6. razreda. Kot tamburaši začetniki imajo za sabo le malo ur učenja in še manj nastopov, zato pa se vedno znova veselijo naučiti kaj novega. Igrajo predvsem ljudske melodije.

 

TAMBURAŠKA SKUPINA BISERNICA DU LJUTOMER

umetniški vodja: Marijan Črešnjovnjak
predsednica: Slavica Sunčič

Brendi: TRTA
Lojze Slak, prir. Bisernica: MED BRAJDAMI
Lojze Slak, Bisernica: V VAŠKI KRČMI

O vinu
Še preden smo se rodili, je bilo določeno, da bomo domovali tukaj v Prlekiji, obdani z griči, ki so posajeni z vinsko trto. Delo naših rok in narave, pa se najmočneje začuti v vinu, ki je božanska stvaritev in odraža neuklonjivost človeka ter vsemogočnost narave. Hvalnico vinski trti je napisal že blaženi Anton Martin Slomšek in naš pesnik France Prešeren, ki je v Premrlovi uglasbitvi postala slovenska državna himna. Odločitev ni bila težka, peli in igrali bomo o vinu. Kdor v življenju ni pil, pel, igral in ljubil - ta ne ve, kaj je življenje. Zato sprejmimo vse kar nam ponuja življenje, vendar ne pozabimo, da ni v naprej namenjeno, da postane breme za mnoge in praznik za nekatere, ampak, da za vse postane prizadevanje, da kompromise sklepamo v odnosih, ne pri vinu.

TAMBURAŠKA SKUPINA BISERNICA DU LJUTOMER

O skupini:
Pred štirimi leti so imeli svoj koncert z gosti. Skupina je nazadnje gostovala v Nemčiji. Lani so nastopali  v živo na radiju Murski val-nočni program. Redno nastopajo po domovih za ostarele občane, na raznih prireditvah, ki jih organizira občina ali pa Društvo upokojencev ter na povabilo (presenečenje za rojstni dan). Udeležujejo se tudi tamburaških revij.

 

STAREJŠA TAMBURAŠKA SKUPINA VIGRED

umetniški in organizacijski vodja: Rafael Pavličič

ljudska, prir. Rafael Pavličič: TROJKA
ljudska, prir. Rafael Pavličič: TRZINKA
ljudska, prir. Rafael Pavličič: ŠAMARJANKA

Glasba in ples na vaških veselicah
Vaške veselice predstavljajo del naše kulturne dediščine. Nekoč so bile skrbno pripravljene in tudi izpeljane. Ob posedanju, šaljivem govoru in tudi zbadanju je ples predstavljal vrhunec druženja, ob katerem so se zaiskrile marsikatere mlade oči. Podoživimo čar vaških veselic ob ljudski glasbi, ki nas naj povezuje tudi danes.

O skupini:
Starejšo tamburaško skupino Vigred iz Osnovne šole Stročja vas pod vodstvom Rafaela Pavličiča sestavljajo učenci  iz 7., 8. in 9. razreda. Igrajo na štiri strunska glasbila, torej Farkašev sistem. Za sabo že imajo nekaj nastopov in s tem izkušenj. Njihov repertoar obsega ljudske in prirejene moderne melodije po izbiri učencev .

 

TAMBURAŠKA SKUPINA KD PETER DAJNKO ČREŠNJEVCI

umetniški vodja: Danilo Banfi
predsednica: Eva Satler

ManosHadjidakisa, prir. Alojz Wolf: OTROCI PIREJEV (iz filma Nikoli v nedeljo)
Björn Ulvaeus, Benny Andersson, prir. Danilo Banfi: I HAVE A DREAM (iz filma MAMMA MIA)
Urban Koder, prir. Marijan Kramar: CVETJE V JESENI (iz filma Cvetje v jeseni)

Filmske skladbe
Skladbe iz različnega obdobja filmskega ustvarjanja, ki so spremljale delovanje in nastopanje skupine zadnjih 60 let (od šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes).

Tamburaška skupina »KD Peter Dajnko« Črešnjevci

O skupini:
Tamburaška skupina »KD Peter Dajnko« Črešnjevci se s svojim delovanjem trudi ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želijo z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev. V tamburaški skupini igrajo na tamburice Farkaševega sistema, sestavlja pa jo 12 članov. Že kar nekaj let se uspešno predstavljajo širom Slovenije v okviru Srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Prav tako se udeležujejo območnih in regijskih srečanj tamburaških skupin Slovenije. Tamburaši si bodo tudi v prihodnje prizadevali za oživljanje in razvoj predvsem ljudske glasbe. Glede na to, da skupino uspešno pomlajujejo, se za uspeh ni potrebno bati.

 

MLADE STRUNE

umetniški vodja: Zvonko Mavrič
predsednik: Rafael Pavličič

ansambel Alojza Grnjaka, prir. Rafael Pavličič: V LJUTOMERSKI KLETI
ansambel Alojza Grnjaka, prir. Zvonko Mavrič: NA CESTI
ansambel Alojza Grnjaka, prir. Rafael Pavličič: STANKOVA POLKA

Zaigrajmo po prleško
Mladi tamburaši nadaljujemo tradicijo ljudskega muziciranja, ki ga je več desetletij preigraval Alojz Grnjak. Ostajamo vez med ljudsko in umetno glasbo.

Mlade strune

O skupini:
Mlade strune so skupina tamburašev starih od 17 do 27 let, ki pod vodstvom g. Zvonka Mavriča nadaljujejo stoletno tradicijo tovrstnega muziciranja na štiri strunska glasbila po ti. »farkaš-štimi«.  Nastopajo že več kot deset let.  Repertoar  obsega ljudske, klasične in moderne melodije.

 

LOTMERŠKI TAMBURAŠI

umetniški vodja: Bojan Šeruga
predsednik: Franc Stajnko

Ferlez Milan, Lojze Slak, prir. Lotmerški tamburaši: LUNCA
Lojze Slak, Niko Zlobko, prir. Lotmerški tamburaši: POŠTAR
Lojze Slak, Niko Zlobko, prir. Lotmerški tamburaši: NE PRIŽIGAJ LUČI

Obujanje Slakovih Melodij
Ker je Lojze Slak nekoč zelo rad prihajal v naše kraje med glasbene prijatelje, smo se tudi skupaj odločili za izbor njegovih melodij.

Tamburaška skupina Lotmerški tamburaši

O skupini:
Tamburaška skupina  Lotmerški tamburaši, ohranja več kot stoletno tradicijo tamburaštva v Ljutomeru in okolici, s tem tudi mlade spodbuja k tamburanju, saj ni bilo nekoč dogodka, na katerem bi ne igrali tamburaši. Nekoč so se izdelovali  inštrumenti v domačih mizarskih delavnicah, s katerimi še danes igrajo. To je Farkaš sistem, katerega tudi sami ohranjajo in prenašajo tradicijo na mlajše. Nastopajo  v krajih po Sloveniji, največ v  termah za goste, po domovih  za starejše, v OŠ, na raznih prireditvah, skratka veselijo se vsakega povabila. Prav tako pa v tujini - na Hrvaškem, v Avstriji in na Madžarskem. V taki zasedbi delujejo že okrog 8 let, skozi ta čas pa jim nikoli ne zmanjka dobre volje in poguma še za mnoga leta ki so pred njimi. Če bodo ohranjali tamburanje na Farkaš sistem za mlajše rodove, bodo vsi pripomogli k temu, da ta dediščina ne bo šla v pozabo. Kar jim je zelo v ponos.

 

ORKESTER

TAMBURAŠKI ORKESTER KD IVAN KAUČIČ LJUTOMER

dirigentka: Simona Pirc Katalinič
predsednica: Mira Rebernik Žižek

narodna ruska (romska) romanca, prir. Damir Zajec: OČI ČORNJE
Vlado Kreslin, prir. Anton Grahek: NAMESTO KOGA ROŽA CVETI
solo: Mišo Kontrec, vokal
romska narodna, prir. Damir Zajec: CIGANI LJUBIJO PESMI
solo: Mišo Kontrec, violina

Ciganska kri...
Črne oči se potepajo po mestu. Mladostna energija se čuti v njih. Malo tu in malo tam, korak je majhen, počasen, a ne za dolgo…nenadoma hiter kot blisk. Podnevi se ogreva ciganska kri, ponoči se zaiskri v vsej svoji biti. In poje in pleše in igra vse do jutra, ko se pri štorkljah zbudi, pod visečo meglo, ko močvirje novih želja odleti v nebo. Cigani ljubijo pesmi, posebne, nenavadne. Cigani ljubijo konje, vino----- in violino.

Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer

O skupini:
Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer deluje šesto leto. Kljub njihovi mladosti je za njimi že veliko samostojnih koncertov z gosti, številni nastopi doma in v tujini (Hrvaška, Avstrija, Madžarska...) ter regijsko tematsko tekmovanje, kjer so dosegli srebrno priznanje. Sodelujejo s številnimi priznanimi domačimi ter tujimi pevci in glasbeniki. Ponosni so, da je njihov, zdaj že skoraj stalni pevec in violinist, Mišo Kontrec, ki bo tudi danes zapel in zaigral z njimi. Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer vodi Simona Pirc Katalinič, prof. glasbe.

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

zloženka

zloženka srečanja (2MB, pdf)