GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

REGIJSKI FESTIVAL

Primorska, Osrednja Slovenija, Gorenjska

sobota, 23. marec 2019, Ajdovščina, ob 18. uri

 

SKUPINA

OTROŠKA TAMBURAŠKA SKUPINA BISERNICE

umetniška in organizacijska vodja: Vlasta Lokar Lavrenčič

Dečo Žgur, prir. Vlasta Lokar Lavrenčič: SREČA NA VRVICI
Urban Koder, prir. Vlasta Lokar Lavrenčič: MOJCA POKRACULJA
Marijan Vodopivec, prir. Vlasta Lokar Lavrenčič: BRATOVŠČINA SINJEGA GALEBA

Glasba iz otroških filmov
Otrokom je glasba iz filmov zelo blizu. Priljubljene melodije prepevajo otroški zbori, radi pa jih igrajo tudi najmlajši tamburaši.

OTROŠKA TAMBURAŠKA SKUPINA BISERNICE

O skupini:
Otroško tamburaško skupino BISERNICE sestavljajo učenci od 2. do 4. razreda osnovne šole. Igranja tamburic se od 1. razreda osnovne šole učijo v tamburaški šoli Glasbenega zavoda Hrabroslava Otmarja Vogriča, v skupini pa igrajo drugo leto. Nastopajo na šolskih prireditvah in internih nastopih, ponosni pa so tudi na svoje sodelovanje pri živih jaslicah v Postojnski jami. Igrajo slovenske ljudske pesmice, originalne skladbe za otroške tamburaške orkestre, posebno radi pa imajo znane melodije iz risank in filmov. Skupino vzgaja in vodi glasbena pedagoginja, mag. Vlasta Lokar Lavrenčič.

 

ORKESTRI

TAMBURAŠKI ORKESTER ŠMARTNO

dirigent: Štefan Vidic
predsednica: Aleksandra Bratun

Tomaž Habe: KOZAŠKA USPAVANKA
Ilja Andrejevič Stanov, prir. Nataša Zavšek: NA GRIČIH MANDŽURIJE
Reinhold Morisevič Glière, prir. Štefan Vidic: RUSKIH MORNARJEV PLES

Vsakdanje življenje v molu – po Rusko
Leto 1838. Kavkaško gorovje. Mrak se spušča in mrzel zimski veter obdaja pokrajino. Babica pestuje dete in mu prepeva Kozaško uspavanko, kot so njej prepevali predniki. V bojevnika ga bo oblikovala vojna in puška bo njegov večni spremljevalec. Babičine solze ga bodo spremile v slovo. Spavaj deček moj prekrasni. Sladko. Rahlo. Leto 1905. Veter je razgrnil meglo. Vojaki spijo na gričih Madžurije, ne slišijo joka njihov žena, mater, babic. Pustite, da vas polja ponesejo v spanec, heroji ruske zemlje, sinovi domovine. Leto 1925. Ladja, ki prevaža mornarje različnih dežel, prispe v kitajsko provinco. Sovjetski mornarji, ki zaplešejo svoj prepoznavni Ruskih mornarjev ples, očarajo ljubko Kitajko. V znak ljubezni podari sovjetskemu kapitanu rdeči mak. Ljudje smo dandanes navajeni poslušati zgodbe epskih razsežnosti, hkrati pa pozabljamo preproste zgodbe, ki skozi stoletja bodrijo preprostega človeka.

TAMBURAŠKI ORKESTER ŠMARTNO

Opis skupine
Šmarska tamburaška skupina, ki se je kasneje razširila v orkester, je bila v okviru KUD FS Javorje ustanovljena leta 1983 in sicer za potrebe spremljave plesalcev folklorne skupine. V prvi zasedbi, ki jo je vodila Urška Meglič, je igralo okoli 10 članov. Kasneje sta tamburaše vodila še Marjan Janežič ml. in Janko Slimšek, od leta 2002 do decembra 2013 pa je orkester umetniško in dirigentsko vodila Helena Vidic, akademska glasbenica. Pod njenim vodstvom se je orkester razvil v enega najboljših slovenskih tamburaških orkestrov, kar potrjujejo odlični dosežki na državnih tekmovanjih. Leta 2008 smo prvič prejeli zlato priznanje in do danes ostajamo v vrhu slovenskega tamburaštva. Leta 2014 je dirigentsko palico prevzel Helenin brat, Štefan Vidic. Redno nastopamo v domačem kraju in okolici ter drugje po Sloveniji in drugih evropskih državah.

 

MLAJŠI TAMBURJAŠI

umetniška in organizacijska vodja: Vlasta Lokar Lavrenčič

Chico de Olivera, prir. Željko Bradić: LAMBADA
Dmitrij Šostakovič, prir. Daniel Kopri: VALČEK V h MOLU št. 2
Allen Toussaint, prir. Ingo Muri: JAVA
solo: Mateja Lavrenčič, saksofon

V ritmu plesa
Pred prvo svetovno vojno so tamburaške skupine pogosto igrale glasbo tudi za ples. Danes se v Sloveniji to ne prakticira več, toda plesne melodije rade igrajo mnoge tamburaške zasedbe. Tokrat so po njih posegli tudi Mlajši Tamburjaši. Želeli bi pokazati, kako na tamburicah zvenijo različne plesne melodije in ritmi. Če bodo koga od poslušalcev zasrbeli podplati, potem so dosegli svoj namen.

MLAJŠI TAMBURJAŠI

O  skupini:
MLAJŠI TAMBURJAŠI so podmladek Glasbenega društva Tamburjaši in istočasno tamburaški orkester OŠ Draga Bajca Vipava. V njem sodelujejo učenci od 5. do 9. razreda. Svoje znanje igranja tamburic pridobivajo v Tamburaški šoli Glasbenega zavoda Hrabroslava Otmarja Vogriča, vaje orkestra pa imajo enkrat tedensko tudi v okviru interesne dejavnosti na osnovni šoli. Nastopajo ob različnih priložnostih v domačem kraju in na šolskih prireditvah, sodelujejo na društvenih koncertih, že več let zapovrstjo pa s svojim igranjem bogatijo žive jaslice v Postojnski jami. Mlade tamburaše vzgaja in vodi glasbena pedagoginja, mag. Vlasta Lokar Lavrenčič.

 

KULTURNO DRUŠTVO VIPAVSKI TAMBURAŠI

dirigentka: Meta Praček
predsednik: Marjan Prelc

Vinko Vodopivec: PRAZNIK
koroška ljudska, prir. Damir Zajec: POJDAM U RUTE
solo: Nika Uršič, flavta
Josip Stojanović: MALA SUITA

Tamburaška glasba 20. stoletja
Vipavski tamburaši se tokrat poklanjamo tamburaški glasbi 20. stoletja. Najprej bi radi s skladbo Praznik počastili skladatelja Vinka Vodopivca, katerega 140. letnico rojstva smo praznovali v preteklem letu. Nato bomo s primorskega konca potovali na Koroško. Zazvenela bo ljudska Pojdam v Rute, ki jo je tamburaško preoblekel Damir Zajec. Kot zadnjo pa vam bomo zaigrali originalno tamburaško skladbo s sosednje Hrvaške, ki jo je napisal Josip Stojanović. Tudi njemu se bomo poklonili ob obletnici rojstva. 7. februarja letos bi namreč dopolnil 110. rojstni dan.

KULTURNO DRUŠTVO VIPAVSKI TAMBURAŠI

O skupini:
Kulturno društvo Vipavski tamburaši deluje od leta 2003. Danes jedro društva predstavlja orkester, ki ga sestavlja več generacij. Njegove člane druži ljubezen do tamburic in glasbe, skrb za ohranjanje kulturne dediščine na področju tamburaštva na Vipavskem in v Sloveniji ter dobra družba. Orkester nastopa na različnih prireditvah po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Gostoval je že na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Avstriji, Franciji... Radi nastopajo na raznih osebnih praznovanjih in dobrodelnih prireditvah. Redno se udeležujejo območnih in državnih srečanj, prirejajo letne koncerte in kot gostje nastopajo na koncertih drugih društev, zborov in raznih skupin. Poleg tedenskih vaj se člani društva občasno odpravijo tudi  na večdnevne intenzivne vaje, kjer si poleg igranja tamburic vzamejo čas za druženje, sprostitev in zabavo.
Najraje igrajo slovensko glasbo, tako ljudsko kot tudi originalne tamburaške, popevke in sakralno glasbo. Občasno posegajo tudi po tuji literaturi.
V takšni zasedbi je orkester v preteklih letih pod vodstvom  Mete Praček na regijskih in državnih srečanjih dosegel dve srebrni in eno zlato priznanje.

 

GLASBENO DRUŠTVO TAMBURJAŠI

dirigentka: Mojca Lavrenčič
predsednica: Vlasta Lokar Lavrenčič

Andrew Lloyd Webber, prir. Dražen Varga: THE PHANTOM OF THE OPERA - Uvertura
Hubert Giraud, prir. Tihomir Zlatić: SOUS LE CIEL DE PARIS
solo: Mojca Lavrenčič, bisernica
Frederick Loewe, Alan Jay Lerner (besedilo), prir. Tihomir Zlatić: I COULD HAVE DANCED ALL NIGHT
solo: Gaja Sorč, vokal

Glasba filmskih platen
Glasba je pomemben element v filmski umetnosti, saj okrepi čustveno doživljanje vsebine. Priljubljene melodije iz filmskih platen lahko slišimo v različnih priredbah, saj so zaželen repertoar tako pri izvajalcih, kot pri poslušalcih. Tudi Tamburjaši radi posegamo po njih.

GLASBENO DRUŠTVO TAMBURJAŠI

O skupini:

Glasbeno društvo TAMBURJAŠI iz Vipave je bilo ustanovljeno leta 2008. Njihovo ime vključuje pokrajinsko značilnost – burjo. Mlade tamburaše, od osnovnošolcev do študentov, združuje veselje do glasbe in skupnega muziciranja. Organizirajo samostojne koncerte, nastopajo ob različnih priložnostih doma in drugod, udeležujejo se tamburaških srečanj in tekmovanj na regijski, državni in mednarodni ravni, kjer se lahko pohvalijo z izključno zlatimi priznanji. Na državnem tamburaškem srečanju v preteklem letu so prejeli zlato priznanje s pohvalo, Matevžu Ferjančiču pa je komisija podelila posebno nagrado za najboljšega solista. Repertoar Tamburjašev zajema originalne tamburaške skladbe, priredbe slovenskih ljudskih pesmi in plesov ter klasičnih in popularnih skladb, posebno radi pa igrajo tudi dalmatinske melodije. Od začetkov dalje društvo strokovno in organizacijsko vodi mag. Vlasta Lokar Lavrenčič, v letošnjem letu pa je strokovno vodstvo prepustila študentki magistrskega študija orkestrskega dirigiranja na AG v Ljubljani, Mojci Lavrenčič.

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

zloženka

zloženka srečanja (2MB, pdf)