GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

REGIJSKI FESTIVAL

Od Štajerske, Koroške preko Celja do Ptuja

sobota, 16. februar 2019, Majšperk, Kulturno poslovni center Majšperk, ob 18. uri

 

TAMBURAŠI IZ CIRKULAN

umetniški vodja: Boštjan Polajžer
predsednik: Anton Štumberger

ljudska, prir. Boštjan Polajžer: MAJENSKI KOLAŽ
ljudska, prir. Boštjan Polajžer: PLESI Z RAZKRIŽJA
ljudska, prir. Boštjan Polajžer: USKOŠKI PLESI
sodelujejo: folklorniki FD Rožmarin Dolena

Zaplešimo po ljudsko s tamburico
Uporaba tamburice za glasbeno spremljavo slovenskih ljudskih plesov je prej izjema, pri kateri najprej pomislimo na Belo krajino, poznavalci pa tudi na obmejno vasico Razkrižje. Sicer so ljudski godci ob hrvaški meji tamburico radi vključevali v svoje sestave. In nič drugače ni bilo v Halozah od koder prihajajo Tamburaši iz Cirkulan. Delujejo pod okriljem Kulturnega društva Cirkulane od leta 1994, sicer pa so ponosni nasledniki 120-letne tradicije. Igrajo ljudsko glasbo, v zadnjih letih veliko sodelujejo tudi s folklornimi skupinami. Nocojšnji program bo tako prikazal prerez njihovega »ljudskega tamburaškega plesanja«, seveda v skrajšani obliki. Začeli bodo z Mejénskim kolažem, s katerim spremljajo folklorno skupino domačega kulturnega društva. Sledili bodo Plesi z Razkrižja, ki so jih skupaj s FD Rožmarin Dolena leta 2008 ponesli na državno srečanje folklornih skupin Slovenije. Za konec bodo skupaj s pevci FD Rožmarin Dolena zaigrali Uskoške plese, ki so jih ob lanskem jubileju priznanega folklorista g. Vasja Samca priredili za AFS Študent Maribor. Pa zaplešite z njimi.

Tamburaši iz Cirkulan

O skupini:
Tamburaši iz Cirkulan delujejo pod okriljem Kulturnega društva Cirkulane od leta 1994, sicer pa so ponosni nasledniki veliko starejše tradicije, saj je bil prvi tamburaški zbor pri tedanji sv. Barbari v Halozah ustanovljen že leta 1899. Njihov repertoar obsega predvsem haloške, prleške in prekmurske pesmi in viže. Tamburajo in prepevajo povsod, kjer jim radi prisluhnejo; na porokah, proslavah, revijah in srečanjih. Udeležili so se različnih festivalov v Sloveniji (Lent, Trnfest, Beltinci, EPK Maribor) in na tujem (Avstrija, Italija, Nemčija, Hrvaška, Makedonija, Vojvodina), spremljajo pa tudi različne folklorne skupine (Cirkulane, Dolena, Ptuj in AFS Študent). Leta 1999 so s pomočjo producentke Jasne Vidakovič na RTV Slovenija posneli prvo zgoščenko z naslovom 100 let, izšla pa je leta 2001 v Založbi Subkulturni azil. Pri isti založbi sta izšli še naslednji dve zgoščenki: Hojladrija (2003) in Kukafce (2013). Na Kukafcah je producentsko delo opravil priznani poznavalec glasbenega izročila Tomaž Rauch.

 

KD TAMBURAŠI ROGATEC

umetniški vodja: Boris Kidrič
predsednik: Franci Pobežin

ljudska, prir. Marko Bajuk: TRIGLAV
ljudska, prir. Damir Zajec: ZREJLO JE ŽITO
solo: Mateja Bobek, vokal
ljudska, prir. Boris Kidrič: ROŽNA POLKA

 

Preplet melodij iz mladosti
Tamburica se v našem kraju preigrava že od leta 1932. Pred skoraj 40-timi leti so naši predniki igrali te skladbe, ki jih bomo predstavili na letošnjem festivalu, posneli pa jih bomo tudi na naši prvi zgoščenki. Zato je naslov tematike "Preplet melodij iz mladosti", saj so bile prve skladbe našega umetniškega vodje ravno te v mladosti, ko se je kot 12 letni fantič pričel učiti prvih not in spoznal te skladbe in jih želi predstaviti na odru in na nosilcu zvoka.

KD TAMBURAŠI ROGATEC

o skupini:
Tamburaška skupina iz Rogatca deluje že od leta 1932. Tamburaško skupino vodi Boris Kidrič od leta 1996. Udeležujemo se raznih srečanj tamburaških skupin. Tako smo se leta 2015 udeležili regijskega srečanja tamburaških skupin v Murski Soboti, leta 2016  smo se udeležili državnega srečanja tamburaških skupin v Lendavi, leta 2017 pa smo se udeležili MO srečanja tamburaških skupin v Majšperku. Naš repertoar obsega slovenske ljudske in umetniške  skladbe, koncertne in zabavne priredbe slovenskih in tudi drugih narodov. Sodelujemo s številnimi društvi iz okoliških krajev. Na leto izvedemo več kot 30 nastopov in koncertov. Gostovali smo že v Nemčiji, Avstriji pri naših zdomcih, ter na Hrvaškem na povabila tamkajšnjih tamburaških društev. Gostovali smo že na lokalnih televizijskih postajah, kot so TV Celje, BKTV ……  Trenutno so pričeli s snemanjem svoje prve zgoščenke, ki jo bomo izdali konec tega leta 2019. Prav tako si želimo v bodoče izdati literarno knjižico o zgodovini tamburanja v našem kraju. Čeprav je naša zasedba zelo generacijsko pestra, nas druži predvsem ljubezen do te zvrsti glasbe.


MANDOLINSKA SKUPINA AMOS

umetniška in organizacijska vodja: Iva Vnučec Grđan

Zamigaj z boki! Zatopotaj z nogami! Zavrti se! Ujemi ritem!
Dieter Kreidler: RUMBA
narodne, prir. Jan Wolters: TWO IRISH DANCES
Simone Salvetti: RAPSODIA SPAGNUOLA

Ujemi ritem!
Mandolinska skupina AMOS bo letos zatrzala v tradicionalnih plesnih ritmih Južne Amerike, Irske in Španije. Tradicionalni plesi , ki so nastali v omenjenih državah so se razvili spontano in so skozi glasbo in gibanje izražali temperament ljudstva, strast, željo po svobodi, uteho življenja ter bili zabava in zdravilo za malodušje. V skladbah, ki jih bo izvajala mandolinska skupina AMOS so predstavljeni naslednji plesni ritmi: latinsko ameriška rumba, irski jig (đig), ter španski bolero, habanera in farandola.

MANDOLINSKA SKUPINA AMOS

O skupini:
Mandolinsko skupino Amos sestavlja 11 članov. Prihajajo iz različnih krajev Slovenije. Skupina igra na različnih prireditvah, vsako leto pa prireja tudi samostojne koncerte. Leta 2007 je izdala svojo prvo lastno zgoščenko z naslovom Dar milosti, 2017 je izdala drugo zgoščenko z naslovom  Z mandolino okrog sveta. Leta 2017 je sodelovala na mednarodnem festivalu 'Slovenija na Ohridu' v Makedoniji. S Ted Media production  je skupina posnela video spote, ki predstavljajo skupino širom sveta.  Leta 2011 je na regijskem srečanju tamburaških in mandolinskih skupin Slovenije prejela zlato, leta 2013 srebrno in 2017 zlato priznanje. Skupina izvaja glasbo različnih glasbenih zvrsti in sicer: latino, jazz, črnske duhovne in židovske pesmi, klasične skladbe, krščanske himne, druge tradicionalne krščanske skladbe in slovenske narodne skladbe.

 

ORKESTRI

TAMBURAŠKI ORKESTER RUDA SEVER GORIŠNICA

dirigent: Damir Mumlek
predsednik: Anton Modlic

Roko Šimunaci: PLESALKA
Roko Šimunaci: SLATKE USPOMENE
Roko Šimunaci: VENČEK NARODNIH PESMI

"Z Mravecovega opusa"
» Vilček«, »Novčecan«  ali »Mravec« psevdonim velikega tamburaškega skladatelja, učitelja in dirigenta mnogih tamburaških orkestrov v Zagrebu  - Roko Šimunacija.  Kot pomemben promotor tamburaškega gibanja je doprinesel veliko tudi za zgodovinski razvoj tamburaške glasbe pri nas.
V občini Gorišnica se je brenkaje strun tamburic slišalo že davnega leta 1887. Ljudska pesem, ples in tamburice so naše prednike, začetnike tamburanja spremljali v vsakdanjem življenju, ob rojstvu otroka, pri svatbi, praznikih in ob delu. Domovinska čustva so se prebujala prav s petjem besedil narodnih pesmi.
Zgodovino tamburašev v našem kraju danes vidimo skozi spomine, ki jih je glasba ovekovečila v času. Z ohranjanjem tamburaške glasbe in s tem tudi slovenskih ljudskih pesmi si želimo ohraniti in nadaljevati te spomine, ki bodo nekoč postali spomini mlajših rodov.
Naj vas melodije naslednjih skladb popeljejo med vam ljube spomine, vzbudijo lepe občutke in naj s slovensko ljudsko pesmijo izkažemo ljubezen do domovine.

TAMBURAŠKI ORKESTER RUDA SEVER GORIŠNICA

O skupini:
Tamburaški orkester prosvetnega društva »Ruda Sever« Gorišnica sestavlja 23 članov. Skozi celo leto se aktivno udeležimo vseh nastopov na prireditvah v naši občini. Z veseljem se odzovemo povabilom na razna družinska praznovanja.
Redno se  udeležujemo tudi tekmovanja tamburaških skupin in orkestrov na regijski in državni ravni. 
Vsako leto v domači občini pripravimo koncert v večjem ali manjšem obsegu. Leta 2017 smo praznovali 120 let delovanja in ob tem pripravili veliki dobrodelni koncert Spomnimo se prijatelji. Skupaj smo proslavili s Prifarskimi muzikanti in ostalimi glasbenimi gosti.

 

TO KUD IVAN LONČARIČ TRNIČE

dirigent: Andrej Topolinjak
predsednica: Mihaela Petrovič

Vinko Barčot, prir. Neža Žgur in Simona Pirc Katalinič: NE DIRAJ MOJU LJUBAV
vokalni solisti: Igor Jus, Andrej Topolinjak, Damijan Mlinarič, Klavdija Topolinjak
Ditka, Feri Lainšček (besedilo), prir. Simona Pirc Katalinič: NE BODI KOT DRUGI
vokalni solo: Topolinjak, Monja Pignar
Boris Rošker: VESELA POLKA

Ni sonca brez svetlobe in ne človeka brez ljubezni!
Trnički tamburaši smo uporabili letos besede znanega nemškega pisatelja in filozofa Wolfganga Goethea  NI SONCA BREZ SVETLOBE IN NE ČLOVEKA BREZ LJUBEZNI! Skozi ves čas našega delovanja Trnički tamburaši ugotavljamo, da glasba in ljubezen hodita z roko v roki. Kamorkoli sežemo v glasbeno zakladnico za novim materialom, se v prenekateri pesmi pojavi ljubezen. Mogoče prav zato, ker se  v teh zgodbah najdemo, njihov melos pa je prijetno poslušljiv. Prva pesem govori o nesrečni oziroma neuslišani ljubezen, ki pravi Ne diraj moju ljubav, ne diraj moju bol….. Verjetno je vsak izmed nas doživel kakšno podobno zgodbo, večina nas Trničkih tamburašev prav tako, zato pa znamo sedaj še bolj ceniti tisto pravo ljubezen, katera nam(vsaj večini od nas) sedaj stoji ob strani.

V naslednji pesmi se bomo dotaknili želja in hrepenenja v pesmi Ne bodi kot drugi. Prinesi mi rože…. pravi in na koncu doda ….ljubezen ni reka, ki pride po strugi…. Kar pomeni, da se je potrebno za ljubezen potruditi, jo negovati in spoštovati. Verjemite, splača se.

Na koncu pa sledi še Vesela polka, ki zaključuje ta naš kratek niz ljubezenskih zgodb, kot en krasen, veličasten poročni šopek, kot krona srečne ljubezni po kateri vsi hrepenimo. Tudi ljubezni, zaradi katere stojimo Trnički tamburaši danes pred Vami …ljubezni do glasbe.

TO KUD IVAN LONČARIČ TRNIČE

O skupini:
Tamburaški orkester KUD Ivan Lončarič prihaja iz Trnič na Dravskem polju, kjer ima tamburanje dolgoletno tradicijo, saj je prvi tamburaški zbor v Trničah v tridesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil domačin Josip Kalčič. Leta 2000 se je porodila ideja, da se obudi tamburanje v Trničah, za kar je zaslužen gospod Tone Lončarič. Naš repertoar vključuje slovenske ljudske pesmi, starogradske, dalmatinske ter klasične tamburaške pesmi, ne manjkajo pa tudi zimzelene melodije. Trnički tamburaši smo najbrž edini tamburaški orkester v Sloveniji, ki od svojega obstoja naprej redno ohranjamo tradicijo koledovanja na kar smo še posebej ponosni..  Zadnja leta trničkega tamburaškega orkestra so še posebej plodna. Trikrat zapored smo prejeli zlato plaketo na regijskem srečanju tamburaških orkestrov. Leta 2015 in 2017 pa smo zelo uspešno nastopili na državnem srečanju, kjer so na revijalnem delu nastopili zmagovalci štirih regijskih srečanj.Zelo aktivni pa smo tudi na mednarodnem področju, kjer smo leta 2013 na prestižnem tamburaškem festivalu v Novem Sadu dosegli izjemen uspeh; Klavdija Topolinjak za najboljšo vokalno izvedbo ter Demijan Puljić tretje mesto v konkurenci primašev. Za enega največjih uspehov pa si štejemo to, da nam je po mnogih letih uspelo ustvariti otroški tamburaški orkester, ki sedaj po poldrugem letu delovanja šteje že 16 članov.


TAMBURAŠKI ORKESTER CIRKOVCE

dirigent: Drago Klein
predsednik: Vlado Brglez

Karli Gradišnik - Milija Spasojevič, prir. Drago Klein: SESTAVLJENA POLKA & UŽIČKO KOLO
Slovenska ljudska, prir. Drago Klein: TAM DOL NA RAVNEM POLJU & EN HRIBČEK BOM KUPIL
solo: Lara Brglez in Drago Klein (oba vokal), Doroteja Terbovšek (harmonika) in Urban Erker (klarinet)
Björn Ulvaeus, Benny Andersson, prir. Helena Vidic: ABBA - Does Your Mother Know & Mamma Mia

Dve v eno
Že sam naslov pove, da smo se letos odločili za tematiko združitve dveh različnih pesmi v eno. Priredbe je napisal naš dirigent Drago Klein z izjemo skladb skupine ABBA, ki jo je napisala Helena Vidic, mi smo skladbo le skrajšali za polovico.

Na videz nezdružljivi skladbi smo združili v eno celoto. Slovenska in Srbska ponarodeli  pesmi imata hiter tempo in se neprestano menjujeta iz ene skladbe v drugo.
Dve slovenski ljudski pesmi, ki jih vsi poznamo smo združili v eno, saj preigravanje ene postane monotono ker je melodija vedno ista menjava se le besedilo. Kot solista na vokalih bosta nastopila Lara Brglez in Drago Klein, ter na harmoniki Doroteja Terbovšek in na klarinetu Urban Erker.
Vsem znana pop skupina ABBA je naredila izvrstne skladbe in mi smo se odločili za dve hitri skladbi ki ne bosta pustili poslušalca ravnodušnega.

TAMBURAŠKI ORKESTER CIRKOVCE

O skupini:
Tamburaški orkester je bil ustanovljen leta 1975. V prvi zasedbi je igralo 16 članov, orkester pa je vodil g. Drago Klein, ki ga vodi še danes. Začetki igranja so bili bolj skromni, saj so bili prvi člani nevešči igranja tamburice. Potrebno je bilo veliko volje in truda, da so se pokazali prvi uspehi.
Orkester je z močno voljo hitro napredoval, udeleževal se je raznih revij, nastopal doma in v tujini. Leta 1983, je orkester uspešno zastopal republiko Slovenijo na največjem festivalu tamburaške glasbe nekdanje Jugoslavije v Osijeku. Sledila so malo manj aktivna obdobja. Nekateri člani so zapuščali orkester, prihajali so novi, ki so se morali veliko naučiti. V obdobju med leti 1984 in do 1994 orkester prevzame domačin in član orkestra g. Peter Krajnc. Orkester pod njegovim vodstvom nastopa na številnih revijah in nastopih v Sloveniji. Junija 1994 pa se v orkester vrne g. Drago Klein in ponovno poprime za dirigentsko palico. G. Klein želi izpopolniti ritem in  doda set bobnov, tako orkestru omogoči izvajanje vseh skladb svetovnih žanrov. Tako postane orkester že pred mnogimi leti edinstven na področju bivše države in v Sloveniji, saj je igral glasbo celega sveta.
Ob 25. obletnici delovanja je orkestru uspelo posneti in izdati tudi prvo samostojno kaseto in zgoščenko. Danes orkester ne igra več samo tamburaške glasbe, ampak veliko več priredb znanih evergreenov v modernih izvedbah, v repertoarju so zajete skoraj vse glasbene zvrsti, od klasike do rocka. Orkester šteje danes 22 članov, vendar se število iz leta v leto spreminja. Večino priredb znanih skladb napiše dirigent orkestra. Člani orkestra si prizadevajo to zvrst glasbe kvalitetno predstavljati na različnih prireditvah v matični občini, na ravni države in v tujini. V mesecu novembru leta 2005 je orkester praznoval 30 let delovanja in izdal novo zgoščenko, drugo po vrsti z novimi še privlačnejšimi skladbami. Ob koncu leta 2010 je orkester izdal še svojo III. zgoščenko posvečeno 35-letnici delovanja orkestra. Na zgoščenki je 17 odličnih skladb, ki predstavlja delovanje orkestra v zadnjih letih. Na zgoščenki je tudi veliko petja, ki so ga posneli kar sami člani orkestra. Ob svoji 40 letnici delovanja je Tamburaški orkester izdal obširen bilten o svojem delovanju. Orkester dosega odlične uspehe na področju tamburaške glasbe v Sloveniji in tujini. Orkester ima letno povprečno 15 nastopov doma in tujini.

 

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD MAJŠPERK

dirigent: Drago Klein
predsednik: Klemen Sagadin

Najlepši valčki sveta
Tamburaški orkester KUD Majšperk se bomo predstavili z najlepšimi valčki, ki so zaznamovali svetovno klasično glasbo. Kot prvega bomo predstavili valček Na lepi plavi Donavi, ki je delo Avstrijskega skladatelja Johanna Straussa drugega. Skladba je ena izmed najbolj popularnih klasičnih glasbenih del in je ob vsakem novoletnem koncertu nepogrešljiv del repertoarja Dunajskih klasikov. Skladba je zaznamovala Dunajski valček in ples, kot ga poznamo danes. S svečano Donavo vas bomo popeljali do bližnjih Benetk, kjer vam bomo z igrivimi zvoki flavte ob spremstvu tamburic pričarali Beneški karneval. Skladba Carnevale di Venezia je zaradi svoje igrivosti in značaja podoživela številne izvedbe ter priredbe. Ritmi valčka nas bodo nato popeljali v daljno Rusijo, kjer vam bomo s pridihom ruskega temperamenta predstavili Valček št. 2 skladatelja Dimitrija Šostakoviča. S to skladbo bomo zaokrožili naše glasbeno popotovanje po najlepših valčkih sveta.

Johann Strauss, prir. Drago Klein: NA LEPI MODRI DONAVI
Giulio Briccialdi, prir. Drago Klein: CARNEVALE DI VENEZIA
solo: Maša Majcen, flavta
Dmitrij Šostakovič, prir. Daniel Kopri: VALČEK št. 2

TAMBURAŠKI ORKESTER KUD MAJŠPERK

O skupini:
Tamburaški orkester kulturno umetniškega društva Majšperk prihaja izza obronka haloških gričev, kjer se reka Dravinja vije med griči in dolinami, v bližini pa se v svoji veličini razkazuje Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Orkester nastopa že več kot petnajst let in izvaja različne zvrsti glasbe, od klasične in tamburaške glasbe do zimzelenih melodij, včasih pa poseže tudi po bolj modernih in drugih melodijah. Prvi večji uspehi orkestra so se pokazali, ko so se začeli udeleževati tekmovanj. Na državnih tekmovanjih so dobili številna srebrna priznanja, ki so potrdila, da to kar delajo, delajo dobro. Z orkestrom so sodelovali tudi številni priznani solisti in umetniki. Odlične priredbe za orkester nastajajo izpod rok njihovega dirigenta g. Draga Kleina, ki poskrbi za natančnost in uigranost orkestra. Njihove koncerte velikokrat popestrijo tudi s solističnimi instrumenti, vokalisti, vokalnimi skupinami in klapami. Igrajo tudi v dobrodelne namene, kjer z veseljem osrečujejo upokojence v domovih za ostarele, otroke po šolah in vrtcih, ni pa jim tuje niti igranje na porokah in abrahamih. Sadovi njihovega glasbenega dela so na voljo tudi v plastični obliki, saj so izdali glasbeno zgoščenko, na katero so izjemno ponosni.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

zloženka

zloženka srečanja (2MB, pdf)