GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

42. FESTIVAL TAMBURAŠEV IN MANDOLINISTOV SLOVENIJE 2024

Kulturni center Semič, 21. april 2024 ob 17. uri

V Kulturnem centru Semič se je v nedeljo, 21. aprila 2024, odvijal 42. festival tamburašev in mandolinistov Slovenije, ki je bil zaznamovan s tekmovanjem najboljših izvajalcev tamburaške glasbe v državi. Organizacijo festivala je prevzel Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z lokalno skupnostjo, ki je prispevala pomemben delež k uspehu dogodka.

Tekmujoče tamburaške skupine in orkestre: Tamburaški orkester glasbene šole Črnomelj, Viniški tamburaši, Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Kulturno društvo tamburaški orkester Šmartno, Tamburaški orkester glasbenega društva Tamburjaši, je spremljala strokovna žirija v sestavi mag. Damir Zajec, Helena Vidic Lesjak in Gregor Zagorc ter podelila 4 zlata priznanji s pohvalo in 2 zlati priznanji.  Najbolje ocenjeni so bili:

Tamburaški orkester glasbene šole Črnomelj, ki je v kategoriji mladinskih tamburaških orkestrov prejeli 94,33 % točk in zlato plaketo s pohvalo.

Viniški tamburaši, ki so v kategoriji tamburaških skupin prejela 89,33 % točk in zlato plaketo.

Tamburaški orkester Tamburjaši, ki je v kategoriji tamburaških orkestrov prejel 97,67 % točk in zlato plaketo s pohvalo.

Dodatno je žirija podelila še 3 posebna priznanja. Priznanje za najboljšo solistko, ki jo je prejela solistka na bisernici, Mateja Lavrenčič za izvedbo skladbe Meditacija, skladatelja Jules Masseneta v priredbi mag. Vlaste Lokar Lavrenčič ob spremljavi Tamburaški orkester glasbenega društva Tamburjaši, ter Priznanje za najboljšo obvezno skladbo, ki jo je prejel  Tamburaški orkester glasbenega društva Tamburjaši in nagrado za najboljšo izbiro programa, ki jo je prejel Tamburaški orkester Šmartno. Posebno.priznanje za najboljšega dirigenta je prejel Karim Zajec.

Poleg osrednjega tekmovanja je festival gostil tudi raznolik spremljevalni program, v katerem je posebno pozornost pritegnil nastop gostujočega tamburaškega orkestra, Tamburaškega društva "Dora Pajačević" Našice.

Tamburaštvo ima dolgo in bogato zgodovino med Slovenci, ki se je razvijalo skozi celotno 19. stoletje. V zadnjih desetletjih je doživelo ponovni vzpon, ki ga je omogočila tudi podpora Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Ministrstva za kulturo RS. Trud in naložbe v tamburaško glasbeno sceno so obrodili sadove, saj so tamburaški orkestri dosegli visok tehnični in umetniški nivo ter postali sposobni izvajati tako domače kot tuje skladbe na visoki ravni.

Sodelovanje mladih tamburašev na festivalu pa obeta še svetlejšo prihodnost tamburaštva v Sloveniji. S povezovanjem in spodbujanjem novih generacij tamburašev ter razvojem glasbenih šol in inštruktorjev se obetajo nove možnosti za nadaljnjo rast in profesionalizacijo te pomembne glasbene zvrsti v Sloveniji.


SKUPINA

%

PLAKETA


Tamburaški orkester glasbene šole Črnomelj

94,33

ZL + P


Viniški tamburaši

89,33

ZL


Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče

89,00

ZL


Tamburaški orkester KUD Majšperk

93,33

ZL + P


Kulturno društvo tamburaški orkester Šmartno

97,00

ZL + P


Tamburaški orkester glasbenega društva Tamburjaši

97,67

ZL + P

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
E: daniel.leskovic@jskd.si