SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2015/16

Naziv seminarja:

 

LIKOVNA IN ZVOČNA PODOBA PREDSTAVE

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana in Slovenske Konjice

Termini:

 

 

januar – april 2016

Mentorji:

 

 

Brane Zorman, Ana Rahela Klopčič, Davor Balent, Katarina Zalar, Matej Pajntar

 

Cena:

 

 

od 30,00 EUR do 60,00 EUR (z DDV)

 

Rok prijave:
 

Prijavni roki so navedeni pri vsakem seminarju posebej oz. do zapolnitve mest.

 

 

Serija praktičnih delavnic LIKOVNA IN ZVOČNA PODOBA PREDSTAVE bo udeležencem ponudila celovito znanje oblikovanja likovnih in zvočnih elementov pri ustvarjanju odrskih dogodkov. Delavnice so namenjene mentorjem, režiserjem, oblikovalcem likovne in zvočne podobe ter tonskim in lučnim mojstrom v gledaliških in tudi ostalih odrskih projektih (ples, folklora… ). Vpisati je možno vse ali samo posamezne delavnice.
Udeleženci iz pedagoških poklicev bodo po opravljeni delavnici dobili potrdila v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

 

 

TEMATSKI SKLOPI

V sklopu seminarja LIKOVNA IN ZVOČNA PODOBA PREDSTAVE vam ponujamo pet sklopov:

 

  1. Oblikovanje zvoka
  2. Rok prijave: petek, 22. januar 2016

 

OBLIKOVANJE ZVOKA

(mentor: Brane Zorman)

Ljubljana, 30. in 31. januar 2016

Delavnica je namenjena oblikovalcem tona, tonskim mojstrom in tehnikom, ozvočevalcem pa tudi režiserjem, ki se srečujejo z oblikovanjem zvočne podobe gledaliških in plesnih predstav, koncertov, proslav in drugih odrskih prireditev.

 

>> podrobne informacije

     
  1. Scenografija

Rok prijave: petek, 4. marec 2016

 

SCENOGRAFIJA – OBLIKOVANJE ODRSKEGA PROSTORA

(mentorica: Ana Rahela Klopčič)

Ljubljana, 12. in 19. marec 2016

Scenografija bo predstavljena kot oblikovanje prostora zgodbe. Pojasnjeni bodo osnovni
principi, vprašanje merila, atmosfere, svetlobe in odra, kot prostora, kjer se realno prepleta z
imaginarnim.

 

>> podrobne informacije

     
  1. Oblikovanje svetlobe

Rok prijave: petek, 18. marec 2016

 

OBLIKOVANJE ODRSKE SVETLOBE

(mentor: Davor Balent)

Slovenske Konjice, 26. in 27. marec 2016

Delavnica je namenjena oblikovalcem svetlobe, lučnim mojstrom pa tudi režiserjem, ki se
srečujejo z oblikovanjem svetlobe in osvetljevanjem različnih odrskih prireditev.

 

>> podrobne informacije

     
  1. Kostumografija

Rok prijave: petek, 25. marec 2016

 

KOSTUMOGRAFIJA

(mentorica: Katarina Zalar)

Ljubljana, 2. in 9. april 2016

Kostumi v predstavi nimajo funkcije zgolj »obleči igralca«, temveč govorijo svojo zgodbo in s tem odločilno pripomorejo h gradnji igralčevega lika in celotne predstave.

 

>> podrobne informacije

     
  1. Gledališka maska

Rok prijave: petek, 8. april 2016

 

OBLIKOVANJE GLEDALIŠKE MASKE

(mentor: Matej Pajntar)

Ljubljana, 16. april 2016

Tema delavnice bo oblikovanje maske v gledališču. Udeležencem bodo poleg osnovnih prvin gledališke maske predstavljene tudi metode igralske transformacije s pomočjo maske: postaranje, pomlajevanje, deformacija obraza, ponazoritev raznih bolezni itd.

 

>> podrobne informacije

 

 

O MENTORJIH

 

Brane Zorman je eden najbolj znanih slovenskih avtorjev oblikovanja zvoka za gledališče, film in video ter glasbe na nosilcih zvoka. Kot avtor glasbe ali oblikovalec zvoka je od leta 1987 sodeloval pri preko 70 gledaliških, filmskih ali intermedijskih projektih v Sloveniji in tujini. Izdal je tudi 9 glasbenih albumov avtorske glasbe ali soundtrackov različnih projektov. Je prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad za glasbene stvaritve.


Ana Rahela Klopčič je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Izkušnje si je pridobivala še na televiziji in pri filmu. Leta 2003 je na Kvadrienalu v Pragi predstavila projekt na temo Shakespearovega Leara A Lear for Our Times. Leta 2006 je magistrirala na AGRFT iz scenografije in se dokončno usmerila v poklic samostojne scenografke. Začela je pri diplomskih predstavah študentov AGRFT, nato v Šentjakobskem gledališču in na malih odrih, med drugim v SNG Maribor, Mestnem gledališču ljubljanskem in SNG Drama, na velikem odru SNG Nova Gorica in SSG Trst. Leta 2005 je na mednarodnem festivalu igranih predstav poklicnih gledališč za otroke prejela nagrado zlata paličica za scenografijo v predstavi Snežna kraljica v izvedbi Drame SNG Maribor. Poseben izziv ji je pomenilo sodelovanje pri nekaj lutkovnih predstavah v Ljubljani in Mariboru in scenografije na velikem odru, predvsem v SNG Nova Gorica. Vsako leto ima niz predavanj na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici.


Davor Balent je kariero oblikovalca svetlobe pričel v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 2001 deluje kot samozaposleni na področju kulture. Sodeloval je na mnogih institucionalnih in neodvisnih projektih prepoznavnih slovenskih in tujih režiserjev ter koreografov (Dušan Jovanovič, Dragan Živadinov, Edvard Miller, Mateja Koležnik, Boris Cavazza, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Milan Tomašik, Andreja Rauch in Yasmine Hugonet). Kot mentor delavnic oblikovanja svetlobe je aktiven od leta 1997. Je dober poznavalec celotnega področja gledališke tehnologije, saj se pogosto angažira tudi kot tehnični vodja in tehnični koordinator uprizoritev in festivalov.


Katarina Zalar je ustanovna članica skupine Ljud. Vse od časa študija Oblikovanja tekstilij in oblačil na NTF, kjer je 2010 diplomirala iz kostumografije za predstavo Električne invazije, kostumografija in scenografija v javnem prostoru ter za diplomo prejela študentsko Prešernovo nagrado, jo je srce vodilo h kolektivnemu ustvarjanju na področju uprizoritvenih umetnosti, kar se je v letu 2006 udejanilo ob formalni vzpostavitvi Kud-a LJUD. Od leta 1999 je kot kostumografka, scenografka ali oblikovalka vizualne podobe sodelovala pri preko 60 projektih v Sloveniji in tujini.


Matej Pajntar je oblikovalec maske, zaposlen v Prešernovem gledališču Kranj. Od leta 1992 je v tem in ostalih gledališčih sodeloval pri nastanku več kot 120 gledaliških predstav ter tudi pri snemanju številnih filmov, nadaljevank, dokumentarcev, videospotov in reklam (Srčna dama, Bonboniera, Triangel, Kreplje na krasu, Blues za Saro, Razpoke v času, Istra skozi čas, Prešeren, Dvojne počitnice, Klan, Lepa si-OST….). Sodeloval je z več mojstri gledališke in filmske maske, kot so Gabriela Fleishman, Berta Meglič, Fani Drapal, Marija Jurovič in Zoran Lemajič, kasneje pa je svoje znanje nadgrajeval in predvsem spoznaval nove materiale, ki se uporabljajo pri delu na »Mednarodni šoli za masko pri Marii Ewi Dziewulski« na Poljskem in Hrvaškem. Leta 2010 je pridobil NPK Oblikovalec maske.

 

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave je različen glede na posamezne delavnice.

Podrobnosti glej na gornjih povezavah.

 

Elektronsko prijavo:


sprejemamo do zaključka posameznega prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.


Po prejemu prijavnice vam bomo poslali predračun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

OBLIKOVANJE ZVOKA

 

SCENOGRAFIJA – OBLIKOVANJE ODRSKEGA PROSTORA

 

OBLIKOVANJE ODRSKE SVETLOBE

 

KOSTUMOGRAFIJA

 

OBLIKOVANJE GLEDALIŠKE MASKE