ZALOŽNIŠTVO

ZALOŽNIŠTVO
2018/2019

 

POTEPKA

- Potep po dramskih besedilih za otroška in mladinska gledališča (več avtorjev)

Urednik: Matjaž Šmalc
Dramska besedila bodo primerna za izvajanje otroških in mladinskih gledaliških skupin.

 

Že izšlo

 

ŠEPETKA!

pet dramskih besedil za otroška in mladinska gledališča

število strani 142

leto izdaje 2016

Cena: 15,00 €

Nuša Komplet Peperko: MATIC IN MILNI MEHURČKI
Darja Arh Centrih: SVIT IN ČAROBNI NAPOJ
Janez Remškar: BOZONOVO MAŠČEVANJE
Luka Gluvić: LJUBEZEN BOLI
Darko Žerjav: ŠMEKSI LJUBEZEN – IN ŽIVELI SO SREČNO DO KONCA SVOJIH DNI …

ŠEPETKA! je tretja knjiga v uspešni zbirki knjižnih objav dramskih besedil za otroška in mladinska gledališča. Tako kot v PETKI! in SPETKI! tudi v ŠEPETKI! objavljamo pet najboljših tekstov, prispelih na natečaj za najboljše izvirno slovensko otroško ali mladinsko dramsko besedilo.V knjigi bo objavljenih pet najboljših dramskih besedil, prispelih na natečaj JSKD za najboljše otroško ali mladinsko dramsko besedilo. Objavljena dramska besedila so primerna za izvajanje otroških in mladinskih gledaliških skupin.

 

SPETKA!

Novih pet dramskih besedil za otroška in mladinska gledališča

avtor Pirnat Jan, Kovač Laura, Remškar Janez, Mislej Tjaša in Simčič Zala

število strani 164

leto izdaje 2014

Cena: 15,00 €

SPETKA! Skriva besedila, primerna za otroške in mladinske skupine vseh starostnih obdobij. Spim lahko tudi jutri! avtorja Jana Pirnata je namenjeno prvi in drugi triadi osnovne šole. Besedil Kdo še verjame v pravljice in Prekletstvo zelenih štumfov avtorjev Laure Kovač in Janeza Remškarja bodo veseli v gledaliških skupinah druge in tretje triade. Zadnji triadi je namenjeno besedilo Tjaše Mislej Zarja in Svit, srednješolskim skupinam pa tokrat ponujamo Vigred izpod peresa Zale Simčič.

 

ČRKOLANDIJA

Priročnik za mentorje otroških gledaliških skupin

Avtor: Maja Gal Štromar in Gregor Geč

Ljubljana, september 2013

Knjiga je sestavljena iz treh delov: pravljice Črkolandija, dramskega teksta (dramatizacije) te pravljice ter režijskega priročnika. Priročnik različne korake nastajanja gledališke predstave obdela na primeru dramatizacije Črkolandije, vendar ne predpisuje rešitev, temveč samo ponuja načine iskanja. Pri tem upošteva različne okoliščine, v katerih se znajdejo mentorji otroških gledaliških skupin.

 

 

DRAMSKA BESEDILA ZA OTROŠKE IN MLADINSKE GLEDALIŠKE SKUPINE

Ljubljana, december 2013

Izbor petih najboljših dramskih besedil za izvedbo otroških in mladinskih gledaliških skupin, ki jih bodo na natečaj poslali avtorji, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo s pisanjem dramskih besedil.

 

 

DRAMATIZACIJA LITERARNIH BESEDIL - PRIROČNIK

Ljubljana, junij 2014

Avtor: Kim Komljanec

Literarno-zgodovinska predstavitev slovenskih pesnikov in pisateljev – tokrat v vlogi mentorjev mladim literarnim ustvarjalcem.

 

 

PUBLIKACIJE NA ZALOGI


Vse publikacije, ki so na zalogi, lahko S KLIKOM na spodnji gumbek kupite v naši spletni knjigarni:

 

 

 

Cena: 10,00 EUR


DRAMOBER 2008

tri drame

 

Alenka Hain: VEDNO OB SOBOTAH

Simona Hamer: TAUBEKA

Miha Mazzini: PRST

Zbirka treh novih tekstov slovenskih avtorjev Alenke Hain, Simone Hamer in Mihe Mazzinija. Teksti so bili izbrani na natečaju za najboljši dramski tekst in bili kot bralne uprizoritve predstavljeni na III. festivalu dramske pisave Preglej na glas! novembra 2008 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Teksti so primerni za ljubiteljska mladinska in odrasla gledališča. (Več...)

Cena: 15,00 EUR

 


DAJ DRAMO!
deset dramskih besedil

 

Milan Marković (Srbija): HYVÄ BOY
Jeton Neziraj (Kosovo): RANJENI ENEJ
Simona Semenič (Slovenija): NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ
Naida Lindov (Bosna in Hercegovina): RESNIČNOSTNA MORA
Obrad Nenezić (Črna gora): MRHOVINARJI
Maja Stevanović (Makedonija): SOFIJINA SLIKA
Polona Tratnik (Slovenija): ČAKALNICA
Rona Žulj (Hrvaška): SONCE SE SMEJE
Miha Mazzini (Slovenija): LET V RIM

 

Knjiga je na voljo v slovenski, angleški ali srbohrvaški izdaji!

 


Cena: 20,00 EUR

 


LUTKARSTVO NA DOLENJSKEM

Ob 50. obletnici smrti Milana Klemenčiča, začetnika in utemeljitelja slovenskega lutkarstva, so se na OI JSKD Novo mesto in Dolenjskem muzeju odločili zbrati gradivo o lutkarstvu na Dolenjskem in pripraviti pregledno razstavo ter zbrano gradivo predstaviti v publikaciji in tako tudi z besedo in s fotografijo zabeležiti tok zgodovine na tem področju. V tej publikaciji obsežno zbrano gradivo prikazuje lutkarstvo na Dolenjskem vse od njegovih začetkov med obema svetovnima vojnama pa do današnjih dni. več>>>

 

Cena: 12,00 EUR

Cena kompleta (slovenska in angleška izdaja):
16,90 EUR


PREGLEJ NA GLAS!
šest dramskih besedil
Jason Grote: Nova četrt Hamilton
Zalka Kogoj Grabnar: Ravnotežje
Young Jean Lee: Pullman, WA
Ruth Margraff: Café Antarsia
Saška Rakef: Zatočišče
Simona Semenič: 24ur

 

Šest novih sodobnih gledaliških tekstov slovenskih in ameriških avtorjev, predstavili na lanskoletnem festivalu sodobne dramatike Preglej na glas! v Ljubljani in New Yorku. V različnih žanrih (od drame do črne komedije) se mladi avtorji na svež način ukvarjajo s problemi sodobne družbe.

 

Na voljo v slovenski in tudi angleški izdaji.

12.00 EUR

 


Jasna Vombek: Prevzetost pogleda
gledališki odsevi
"

Moje gledališkokritiško ustvarjanje je izviralo edino iz želje biti z določeno uprizoritvijo v intenzivnejšem stiku, ker me je močneje pritegnila in vznemirila, bodisi s problematiziranjem teme, ki mi je blizu iz literarnega ali dramskega sveta, bodisi s samosvojo idejno-tematsko pojavnostjo in njeno izgradnjo... več

10,00 EUR

 


Pregled dramskih besedil

Idealen priročnik za vse ljubiteljske gledališke skupine. Knjiga obsega pregled dramskih besedil, primernih za uprizoritev na ljubiteljskih odrih. Besedila so razdeljena po žanrih, tako da bralec kar najlažje najde tip besedila, ki ga zanima, dodane pa so še kratke karakteristike vsakega besedila (število in spol oseb, kraj dogajanja...). Priročnik obsega še nekaj osnovnih napotkov kako pristopiti k dramskemu besedilu in ga urediti za specifično podobo posamezne gledališke skupine ter nekaj napotkov, ki bodo v pomoč pri urejanju avtorskih pravic. Knjiga, ki bi vsekakor morala biti na knjižni polici vsake gledališke skupine in režiserja!

7,00 EUR

 


Uroš Trefalt: Osnove lutkovne režije

Osnove lutkovne režije predstavlja prvo knjigo s tovrstno tematiko na Slovenskem. O lutkovnem gledališču imamo malo izvirne oziroma prevodne literature, zato bo Trefaltova knjiga pomagala izpolniti prazne lise tega področja. Še posebej pa bo dobrodošla kot praktični priročnik lutkovnih predstav. Knjiga združuje izkušnje prakse s teoretično refleksijo, zato je zanimiva tako za tiste, ki se z lutkovnim gledališčem ukvarjajo pa tudi za tiste, ki bi ga radi pobliže spoznali - pa naj bodo gledalci, dramski umetniki ali zgolj proučevalci in ljubitelji umetnosti.

7,00 EUR
- 50%
3,50 EUR

 

 

O amaterskem gledališču

Knjiga je zbornik razprav o ljubiteljski gledališki dejavnosti. Priznani gledališki teoretiki Vili Ravnjak, Maja Logar, Barbara Orel in Marija Stanonik v svojih člankih obdelajo ljubiteljsko gledališče kot sociološki fenomen; v svojih člankih iščejo razlike med ljubiteljskim gledališčem v mestnem in podeželskem okolju ter njihovo umestitev in poslanstvo v prostoru in času sodobnega gledališča.

7,00 EUR
- 50%
3,50 EUR

 

 

Vili Ravnjak: Umetnost igre

Knjiga je zbirka štirih esejev o gledališki igri priznanega teatrologa Vilija Ravnjaka. V njih Ravnjak obdela fenomen gledališke igre in ga osvetli iz različnih zornih kotov. Knjiga Umetnost igre je gosto branje, saj se dotika prav vseh aspektov misli o gledališču. Predstavlja povsem izviren prispevek k razpravljanju o gledališču, a obenem ostaja na znanstvenem nivoju in se ne zadovoljuje z nepreverjenimi argumenti.

15,00 EUR
- 77%
3,50 EUR

 

 

Neubauer Henrik: Svet odrske igre

Svet odrske igre je nastal kot sinteza dolgoletnih avtorjevih izkušenj pri poučevanju scenskih predmetov na Akademiji za glasbo. V knjigi ne najdemo le pregleda teoretičnih pogledov na igro, pač pa tudi vrsto praktičnih in v praksi velikokrat preizkušenih vaj in napotkov, kako se naučiti obvladovati svoje telo v smislu instrumenta, s katerim igramo. Knjiga ne bo koristna le za tiste, ki iščejo pot, kako pridobiti osnovne igralske tehnike, ali pa bi želeli izpopolniti svoje znanje, ampak bo tudi, zlasti v delu, ki se dotika glasbenega gledališča, še kako dobrodošel vir informacij za naše dramske gledališčnike pri spoznavanju najosnovnejših principov dela in delovanja glasbenega gledališča.


Vse cene so v evrih in vključujejo DDV. Knjige lahko prevzamete osebno na JSKD, Štefanova 5, Ljubljana, vsak dan med 9. in 14. uro. Knjige vam lahko pošljemo tudi po pošti, vendar vam v tem primeru zaračunamo tudi poštnino po ceniku Pošte Slovenije.

 

Kontaktna oseba in dodatne informacije:
Matjaž Šmalc,
strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

 

Naročilnica