SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2016/17

Naziv seminarja:

 

POLETNA GLEDALIŠKA DELAVNICA

     

Kraj izvedbe:

 

Koper

Termini:

 

3. -  8. julij 2017

Mentorji:

 

Jaša Jamnik, Gorazd Žilavec

Cena:

 

140,00 EUR (DDV vključen)

Rok prijave:
 

19. junij 2017

 

 

Delavnica je namenjena mentorjem, režiserjem, igralcem mladinskih in odraslih gledaliških skupin. V majhnih skupinah skozi praktično individualno in skupinsko delo udeleženci pridobivajo in poglabljajo svoje znanje. Delavnica je namenjena tako popolnim začetnikom, kot tudi tistim, ki že imajo določeno gledališko znanje in bi ga želeli še dopolniti. Obseg delavnice je 40 ur.

 

 

SMEŠNO IN KOMIČNO – delavnica gledališke igre in režije


Delavnica je namenjena igralcem, režiserjem in igralcem-režiserjem, ki jih pri gledališkem ustvarjanju zanima tudi oziroma predvsem komedija v najširšem pomenu. Ukvarjali se bomo pretežno z uprizoritvenimi postopki, ki se osredotočajo na smešno in komično v gledališču.


Raziskovali bomo, kaj vse je komedijski potencial, kaj so komedijske oblike in zvrsti, kaj so ključne prvine in izrazna sredstva, kako komedijske elemente v uprizoritvi podpreti, razviti in izumiti … Seznanili se bomo z različnimi pristopi oziroma izhodišči: komično bomo raziskovali preko  komedijske literarne predloge, nekomedijske literarne predloge in tudi brez (literarne) predloge. Poseben poudarek bo na spodbujanju skupinske kreativnosti in sproščene komunikacije med vsemi ustvarjalci.


V delavnici bomo na praktični način spoznali tako igralčevo kot režiserjevo pot v procesu ustvarjanja predstave. Delo bo potekalo po skupinah: po uvodnem, skupinskem delu bodo »igralci« in »režiserji« ločeno spoznavali vsak svoj aspekt ustvarjanja. Skupine bomo spet premešali (več skupin - režiserji in igralci skupaj), ustvarjali prizore in se spet srečevali na skupnih srečanjih, kjer bomo evalvirali delo, ki smo ga opravili po skupinah ali individualno. Tako bomo lahko združili izkušnje režije in igre v skupnem procesu in imeli uvid v izdelke svojih kolegov – režiserjev ali igralcev.


Delavnica se bo zaključila s krajšo produkcijo.

 

 

O MENTORJIH

 

 

 

Jaša Jamnik, rojen 1964 v Ljubljani, je gledališki in radijski režiser. Študij na AGRFT je zaključil leta 1989 in se leta 1997 udeležil International Summer School v Royal Court Theatre v Londonu. Jaša deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture. Je avtor preko petdesetih režij v profesionalnih gledališčih, tesno sodeluje tudi z ljubiteljskim gledališču, kjer je podpisal preko dvajset režij. Je tudi soscenarist nagrajene zabavno-izobraževalne serije Glasbena šola/šala in avtor skečev v televizijskih razvedrilnih oddajah. Redno sodeluje na RTV SLO kot režiser sinhronizacije risank; deluje tudi kot igralec v gledališču, na TV in filmu.
Je vodja in mentor številnih gledaliških seminarjev in delavnic za ljubiteljske gledališke ustvarjalce – več kot petdeset v različnih oblikah. Med leti 2009 in 2012 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. V sezoni 2011/12  bil je tudi umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Gorazd Žilavec  

Gorazd Žilavec je še pred vpisom na ljubljansko Akademijo ustanovil odmevno gledališko skupino Torpedo in bil dobitnik Severjeve nagrade za mladega igralca, med in po študiju dramske igre pa bil trikratni državni prvak Improlige (s skupinama Improvokatorji in Končno sprejeti), ter v sezoni 2000/01 postal Improvizator leta v istem tekmovanju. Med drugim je zaljubljen v ulično gledališče, iz katerega je tudi pisal diplomo in z dvema uličnima predstavama bil na 7. in 8. Internacionalnem mednarodnem festivalu uličnega teatra v Bogoti (Kolumbija). Zanima ga raziskovanje vsega, kar je povezano s komedijo. Z Gledališčem Koper, katerega član je bil sedem let, je osvojil tudi laskava naslova »Žlahtna komedija« na celjskih Dnevih komedije s predstavama Chicchignola in Duohtar pod mus. Sodeloval je pri več humorističnih TV serijah, med drugim tudi v Naši mali kliniki in A si ti tud not padu. Njegovi najprepoznavnejši liki so se pojavljali v TV serijah Panika (RTV Slovenija) in Lepo je biti sosed (POP TV).

 

POTEK IN TRAJANJE DELAVNICE

Delavnica bo potekala vsak dan, od ponedeljka do petka, od 10. in 13. ure ter od 15. do 17. ure. Zaključek delavnice bo v soboto, 8. julija, v dopoldanskem terminu z javno predstavitvijo – produkcijo delavnice.

 

ROK PRIJAVE, CENA IN PLAČILO

 

Rok prijave je 19. junij 2017.

 

Prijave so možne izključno preko elektronske prijave, ki jo najdete na spodnji povezavi:


Cena delavnice: 140,00 EUR (DDV vključen)


Po prijavi vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu!


Že vplačano kotizacijo vrnemo le ob predložitvi zdravniškega potrdila. Opozarjamo vas, da si s predhodnim plačilom zagotovite udeležbo na delavnicah. delavnica se izvede, če je na delavnico prijavljenih vsaj deset (10) udeležencev. Kotizacija mora biti poravnana še pred začetkom delavnic, sicer udeležba ni mogoča.


BIVANJE

Bivanje si udeleženci zagotovijo sami. Priporočamo Hostel Museum, Muzejski trg 6, 6000 Koper, rezervacije na hostel.museum@gmail.com, 041 504 466.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!
V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.
V skladu S 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program izobraževanja ovrednoti z 1,5 točke, v skladu z 2. točko razdelka c)          20. člena omenjenega pravilnika pa s 3 točkami.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si