SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2016/17

Naziv seminarja:

 

GLEDALIŠKA REŽIJA

     

Kraj izvedbe:

 

Dravograd, Dvorec Bukovje

Termini:

 

 

10. in 11. december 2016

Mentorji:

 

 

Andrej Jus

 

Cena:

 

40,00 EUR (z DDV)

Rok prijave:
 

ponedeljek, 5. december 2016 oz. do zapolnitve mest

 

 

Praktična delavnica gledališke režije bo v dveh dneh predstavila celoten proces nastanka gledališke predstave in vloge režiserja: od izbire besedila in režijskega koncepta, dramaturške priprave, likovne zasnove pa vse do principov dela z igralcem, bralnih vaj, mizanscensko postavitvenih in izdelovalnih vaj. Delavnica je namenjena vsem režiserjem in mentorjem gledaliških skupin. Mentor šole bo režiser Andrej Jus.

 

Govorili bomo o žanru (komedija, drama, otroške predstave…), razlikah v načinu dela, ciljni publiki, itd. Po dramaturški razčlembi bomo izdelali režijski koncept – določili problem oz. idejo teksta/predstave, se srečali s problemom zasedbe vlog in izbire sodelavcev. Obravnavali bomo problem priredbe teksta, dramaturških črt in naredili karakterizacijo posameznih vlog, v skladu z režijskim konceptom predstave.
Iz obdelanega teksta bomo izbrali nekaj prizorov in iz njih pripravili uprizoritev. Spoznali se bomo s praktičnim delom z igralcem. Začeli bomo z bralnimi vajami – karakterizacijo posameznih likov, notranjega ritma posameznih oseb, itd. Nadaljevali bomo s postavljanjem posameznega prizora in se pri tem dotaknili likovne podobe predstave: scenografije – oblikovanjem prostora igre, kostumografije, oblikovanja svetlobe, itd. Sledile bodo še izdelovalne vaje in finalizacija prizorov. Pri procesu bomo posebno pozornost namenili temam kot so ritem predstave, premori/cezure, stil igre, ipd.

 

O MENTORJU

 

 

 

Andrej Jus je leta po končani Gimnaziji Slovenj Gradec vpisal Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je leta 2007 diplomiral iz gledališke in radijske režije s predstavo Martina McDonagha Samotni Zahod, za katero je prejel nagrado za najboljšo režijo na 4. mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Bolgariji. Kot režiser je podpisal preko 20 gledaliških predstav. Sodeloval je s praktično vsemi slovenskimi gledališči: SLG Celjem, SNG Dramo Ljubljana, Mestnim gledališčem Ljubljanskim, SNG Nova Gorica, Prešernovim gledališčem Kranj, Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Lutkovnih gledališče Maribor ter tudi z izveninstitucionalnimi gledališči.
Za svoje delo je poleg nagrade v Bolgariji prejel nagrado satir za najboljšo komorno uprizoritev v celoti (7. slovenski festival komornega gledališča SKUP, Ptuj, 2012 za predstavo Grenki sadeži pravice, SNG Nova Gorica), zlatolasko za najboljšo predstavo v celoti za predstavo Razredni sovražnik (AGRFT, 2008) ter nagrado Zlati lev za najboljšo predstavo na 16. Mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu za predstavo Postani obcestna svetilka (SNG Nova Gorica, 2013).
Je avtor dveh dramskih besedil (Balade za vsakdanjo rabo in Žaba Greta), leta 2015 pa je izdal pesniško zbirko Na trati. Kot mentor je sodeloval pri projektu gledališke pedagogike Igrišče za gledališče. Z JSKD sodeluje kot strokovni spremljevalec – selektor gledaliških srečanj ter mentor gledaliških delavnic.

 

 

POTEK IN TRAJANJE DELAVNICE

Delavnica gledališke režije bo potekala 10. in 11. decembra 2016 od 10. do 17. ure v Dvorcu Bukovje.


 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave je 5. december 2016 oz. do zapolnitve mest

 

Elektronsko prijavo:


sprejemamo do zaključka prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.


Po prejemu prijavnice vam bomo poslali predračun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Najmanjše število prijav: 10.

 

V Dvorcu Bukovje imate možnost tudi prespati. Nočitev z zajtrkom je 18 € po osebi za udeležence seminarja.


 

CENA

Cena delavnice je 40,00 EUR (z DDV).

 

Dodatne informacije: 01 24 10 511, matjaz.smalc@jskd.si ali 012 872 35 81, oi.dravograd@jskd.si

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

 

ali

 

Robert Preglau

vodjaOI Dravograd

Tel: 02/ 872 35 81
E- pošta:
oi.dravograd@jskd.si