SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2016/17

Naziv seminarja:

 

GLEDALIŠKA ŠOLA - IGRA

1. GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA
Ljubljana, 10. november 2016 – 12. januar 2017

2. GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA II
Ljubljana, 19. januar 2017 – 23. marec 2017

3. TEHNIKA GOVORA – GOVOR IN TELO
Ljubljana, 12. in 13. november 2016

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termini:

 

 

november 2016 – januar 2017

Mentorji:

 

 

Alida Bevk, Vanja Slapar in Viktor Ljubutin

 

Cena:

 

 

Stanislavski 120,00 EUR (z DDV),
Tehnika govora 50,00
EUR (z DDV)

Rok prijave:
 

7. november 2016, oz. do zapolnitve mest
9. januar 2017 (Stanislavski II)

 

Gledališka igra

 

Igralska šola je namenjena vsem ljubiteljskim gledališkim igralcem, tako začetnikom, kot tistim, ki bi radi svoje znanje dopolnili in nadgradili, ter vsem, ki se srečujejo z javnim nastopom. Predmetnik šole je zasnovan tako, da udeleženci dobijo kar najbolj celostno znanje odrskega ustvarjanja. Različne delavnice obravnavajo različne odrske izraze, nujno potrebne za oblikovanje gledališkega lika in predstave. Delavnice priporočamo tudi mentorjem gledaliških skupin, saj je za vodenje skupine nujno potrebno poznavanje delovanja igralca.

 

1 ) GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA (mentorja: Vanja Slapar in Viktor Ljubutin)


Sistem Stanislavskega, v angleško govorečih deželah poznan kot »Method acting«, temelji na zavestnem in profesionalnem pristopu k igranju in nudi igralcu, ko ga dodobra osvoji, izjemne možnosti za doseganje ustvarjalnih rezultatov na področju dramske igre. Gre za temeljni sistem igralske tehnike, iz katerega izhajajo praktično vse ostale tehnike in je pra-sistem modernega gledališča.
Glavni cilj delavnice gledališke igre bo umetniško prepričljiva podoba odrskega življenja in živ, prepričljiv, verodostojen igralec na odru. S pomočjo vaj in igralskih tehnik bomo spoznavali razliko med gledališčem »prikazovanja« in gledališčem »doživljanja«, poskušali se bomo znebiti klišejev in priti v ustvarjalno stanje. Naučili se bomo, kako se vživeti v vlogo, kako na odru resnično videti, slišati in čutiti, kako vzpostaviti stik s partnerjem, spraševali se bomo o razlikah med gledališko in filmsko igro in še mnogo, mnogo drugega. Skušali bomo pridobili dovolj trdne igralske temelje, da nas viharji, ki nas čakajo na poti našega nadaljnjega ustvarjanja, ne bodo mogli več »odpihniti« s prave poti.
Po sistemu Stanislavskega so poleg gledaliških ustvarjalcev ustvarjali in še ustvarjajo številni legendarni hollywoodski igralci – Stella Adler, Anthony Quinn, Gregory Peck, Merilyn Monroe, Marlon Brando, Al Pacino, Meryl Streep in drugi.


Delavnica bo potekala v dvorani Cepetka, Cankarjeva 5, Ljubljana.


Delavnica bo potekala 10 zaporednih četrtkov (s premorom med božično-novoletnimi prazniki): 10., 17. in 24. novembra, 1., 8., 15. in 22. decembra 2016 ter 5. in 12. januarja 2017, od 18. do 21.00 ure.


Cena delavnice (vseh deset terminov) je 120,00 EUR (z DDV).


Rok prijave: ponedeljek, 7. november 2016 oz. do zapolnitve mest.


2) GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA II – nadaljevalna delavnica  (mentorja: Vanja Slapar in Viktor Ljubutin)


V začetni delavnici smo se spoznali z »bivanjem« na odru ter se skušali znebiti klišejev in priti v ustvarjalno stanje. V nadaljevalnem seminarju bomo osvojeno znanje poglobili. Intenzivneje se bomo ukvarjali s čustvi. Naučili se bomo, kako v sebi poiskati vzgibe vzbuditev določenega čustva (jeza, veselje, jok…) in le-te aplicirali na zastavljeni lik.

Srečali se bomo s konkretnim tekstom ter se poukvarjali z vsako posamezno vlogo, situacijami, odnosi igralec – situacija, igralec – igralec ter seminar zaključili s produkcijo – krajšo gledališko predstavo.

Na nadaljevalno delavnico se lahko prijavijo tisti, ki so v prejšnjih sezonah obiskovali začetno delavnico Sistem Stanislavskega.


Delavnica bo potekala v dvorani Cepetka, Cankarjeva 5, Ljubljana.


Delavnica bo potekala 10 zaporednih četrtkov: 19. in 26. januarja, 2., 9., 16. in 23. februarja, ter 2., 9.,  16. in 23. marca 2017 od 18. do 21.00 ure.


Cena delavnice (vseh deset terminov) je 120,00 EUR (z DDV).


Rok prijave: ponedeljek, 9. januar 2017 oz. do zapolnitve mest.


3) TEHNIKA GOVORA – GOVOR IN TELO
(mentorica: Alida Bevk)


Gledališki seminar Govor in telo se dotika temeljnih točk komunikacije. Namenjen je vsem, ki se v življenju srečujejo z javnim nastopanjem, seveda v prvi vrsti gledališkim ustvarjalcem, pa tudi napovedovalcem, recitatorjem, predavateljem idr. Seminar je namenjen tudi mentorjem otroških in odraslih gledaliških skupin, saj prav govor predstavlja eno izmed osnov za ustvarjanje v gledališču.
V prvem delu se bomo posvetili ponovnemu odkrivanju dihanja, dihalnih poti in telesnosti diha. S pomočjo različnih vaj bomo krepili občutek za glas, postavitev diha, obvladovanje prostora z glasom ipd. Sledili bomo ponovnemu iskanju svojega naravnega glasu ob pomoči različnih dihalnih tehnik.

V drugem delu bomo glas oblikovali v govor, v besedo in se predvsem posvetili pravilni postavitvi slovenskih glasov, prožnosti govornega aparata, artikulacijskim vajam in oblikovanja besed.

Delo bo potekalo v skupini, vendar pa bo usmerjeno k individualnemu delu. Udeleženci naj bodo oblečeni primerno fizični aktivnosti. Materiale za delo bodo udeleženci dobili na seminarju.


Seminar bo potekal v soboto in nedeljo, 12. in 13. novembra 2016, od 10. do 17. ure, v dvoranici Cepetka na Cankarjevi ul. 5 v Ljubljani.


Cena seminarja (z DDV) je 50,00 EUR.


Rok prijave: ponedeljek, 7. november 2016, oz. do zapolnitve mest.


O mentorjih:


Vanja Slapar, igralka, je diplomirala na Ruski akademiji za dramsko umetnost v Moskvi. Nekaj sezon je bila članica ansambla SLG Celje, igrala pa je še v Mestnem gledališču Ljubljanskem, Mestnem gledališču Ptuj in gledališču Satirikon. Od leta 1996 dalje se ukvarja s poučevanjem dramske igre, prevaja dramske tekste in besedila s področja gledališke teorije, oblikovala pa je tudi številne vloge v filmski in TV produkciji.


Viktor Ljubutin, igralec in režiser je diplomiral na Ruski akademiji za dramsko umetnost v Moskvi. Podpisal je številne režije v Mestnem gledališču Ljubljanskem, Gledališču Satirikon in Mestnem gledališču Ptuj, veliko pa nastopa tudi v slovenskih filmih in nadaljevankah. Prevaja dramske tekste in besedila s področja gledališke teorije, posebej pa se poveča tudi pedagoškemu delu in poučevanju dramske igre in režije.


mag. Alida Bevk  je zaključila študij igre leta 2001 na ljubljanski AGRFT. Kot igralka je oblikovala okoli trideset vlog v praktično vseh slovenskih gledališčih. Med letoma 2002 in 2008 je bila zaposlena v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, od leta 2008 pa je članica Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Za svoje delo je med drugim prejela Borštnikovo nagrado za mladega igralca in Nagrado občinstva Borštnikovega srečanja.
Velik del svoje poklicne poti Alida posveča odrskemu govoru. Leta 2008 je magistrirala na ljubljanski akademiji iz področja govora in umetniške besede. Njena raziskovanja na področju govora in interpretacije iščejo stik med igralčevim govorom in emotivno konotacijo igralčeve vloge. Od 2008 predava tehniko govora in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. V letu 2011 je začela podrobneje raziskovati govorno področje. Svoje znanje izpopolnjuje pri najbolj priznanih učiteljih govora in glasu v Londonu in Los Angelesu.

 

Elektronsko prijavo:

Prijavnica


sprejemamo do zaključka prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.


Rok za prijave je naveden pri vsaki delavnici.


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.


Najmanjše število prijav: 10.


Kontaktni osebi:

tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc), 01 24 10 523 (Jan Pirnat),
faks: 01 24 10 510,
e-mail: matjaz.smalc@jskd.si, jan.pirnat@jskd.si

 

Prijavnice sprejemamo do zaključka posameznega prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.

Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!

Po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!


Kotizacijo je možno poravnati v več mesečnih obrokih. Najmanjši obrok je 100 EUR!

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si