SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2016/17

Naziv seminarja:

 

ŠOLA ZA REŽISERJE

REŽIJA GLEDALIŠKE PREDSTAVE – DELO Z IGRALCEM

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Skladovnica, Beethovnova 5

Termini:

 

 

4. marec – 8. april 2017

Mentorji:

 

Jaša Jamnik

Cena:

 

 

170,00 EUR (z DDV)

 

Rok prijave:
 

27. februar 2017 oz. do zapolnitve mest.

 

 

Šola za režiserje je namenjena vsem mentorjem in režiserjem gledaliških skupin. Zasnovana je kot serija zaporednih sobotnih terminov, v katerih bodo udeleženci spoznali različne načine režiserjevega dela z igralcem, od predstavitve koncepta in bralnih vaj do vaj v prostoru, izdelovalnih vaj in končnega produkta – predstave.

 

 

Najprej bomo analizirali izbrane tekste ter zanje naredili koncept uprizoritve. Opredelili bomo prostor – scenografsko zasnovo ter kostume. Naučili se bomo, kakšna naj bo predstavitev koncepta igralcem in kako naj izvedemo dramaturško/režijsko razčlembo. Nadaljevali bomo z bralnimi vajami, črtanjem/krajšanjem teksta ter se spoznali s principi dela z igralcem na njegovi govorni interpretaciji (smiselni poudarki, ipd.) Naučili se bomo, kako igralcu čim bolj pomagati pri njegovi igralski transformaciji in kako pri oblikovanju njegovega lika čim bolj izkoristiti igralčeve potenciale.

Spoznali se bomo z delom v prostoru: kako zgraditi ustrezno mizansceno in kakšni so prostorski odnosi. Nadaljevali bomo z izdelovalnimi vajami in posebno pozornost namenili temu, kako doseči ubranost igralskega ansambla ter zgraditi ritem in atmosfero posameznega prizora. Končni produkt delavnice bo krajši izdelan gledališki prizor.
V vseh fazah dela se bomo spoznavali z osnovnimi problemi igralca pri kreiranju vloge. Spoznavali bomo delovanje igralca, njegove prednosti in omejitve in kako vse to uporabiti pri ustvarjanju gledališke predstave. Poseben poudarek bomo dali možnim zadregam v komunikaciji med režiserjem in igralci in kako jih preprečiti oziroma odpraviti.

 

O MENTORJU

 

 

 

Jaša Jamnik, rojen 1964 v Ljubljani, je gledališki in radijski režiser. Študij na AGRFT je zaključil leta 1989 in se leta 1997 udeležil International Summer School v Royal Court Theatre v Londonu. Jaša deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture. Je avtor preko petdesetih režij v profesionalnih gledališčih, tesno sodeluje tudi z ljubiteljskim gledališču, kjer je podpisal preko dvajset režij. Je tudi soscenarist nagrajene zabavno-izobraževalne serije Glasbena šola/šala in avtor skečev v televizijskih razvedrilnih oddajah. Redno sodeluje na RTV SLO kot režiser sinhronizacije risank; deluje tudi kot igralec v gledališču, na TV in filmu.
Je vodja in mentor številnih gledaliških seminarjev in delavnic za ljubiteljske gledališke ustvarjalce – več kot petdeset v različnih oblikah. Med leti 2009 in 2012 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. V sezoni 2011/12  bil je tudi umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

 

Izobraževanje traja 48 pedagoških ur. V skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program izobraževanja ovrednoti z 1,5 točke.

 

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Šola za režiserje bo potekala šest zaporednih sobot, od 4. marca do 8. aprila 2017, od 10. do 17. ure, v dvorani Skladovnica na Beethovnovi ulici 5, Ljubljana.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

 

Rok prijave je 27. februar 2017 oz. do zapolnitve mest

 

Prijave so možne izključno preko elektronske prijave, ki jo najdete na spodnji povezavi:


in jih sprejemamo do zaključka prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.


Po prijavi vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu!


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Najmanjše število prijav: 10.

 

CENA

Cena šole za režiserje za vseh 8 terminov je 170,00 EUR (z DDV).


Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!

 

Kontaktni osebi: tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc) ali 01 24 10 523 (Franci Cotman)

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si