SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2017/18

Naziv seminarja:

 

S FIZIKO NAD GLEDALIŠČE

     

Kraj izvedbe:

 

Gledališče Glej, Gregorčičeva 3, Ljubljana

Termini:

 

17. in 18. marec 2018

Mentorji:

 

Zvonimir Peranić, Hrvaška

Cena:

 

60,00 EUR (z že vštetim DDV). Študentom priznamo 50% popust.

Rok prijave:
 

torek, 13. marec 2018 oz. do zapolnitve mest.

 

Delavnica je namenjena gledališkim igralcem, režiserjem in dramaturgom. Predstavlja drugačen pogled na ustvarjanje v gledališču – pokazala bo načine, kako z uporabo načel fizike (teorija kaosa, fraktali, vektorji …) graditi gledališko predstavo in osmisliti njene elemente. Za udeležbo na delavnici ne potrebujete nikakršnega predznanje fizike.

Znanost in umetnost na prvi pogled stojita vsak na svoji strani. A samo na prvi pogled. Uporaba načel fizike pri ustvarjanju predstave lahko dramaturško povsem spremeni percepcijo gledališkega dela – od dojemanja prostora in časa predstave, do ustvarjanja dramaturgije, ki temelji na načelih fizikalnih teorij, od klasične fizike do relativnostne teorije, kvantne fizike ali teorije kaosa.

Na igralčevo telo lahko gledamo kot skalar ali vektor (oz. več vektorjev), ki je postavljeno v prostor igre. S takšnim pristopom lahko prostor uravnotežimo ali ne-uravnotežimo, kar lahko učinkovito uporabimo pri režiji in dramaturgiji predstave.


Polje z besedilom:    Krvožilni sistem pljučnega krila


Pri ustvarjanju gledališke predstave pogosto veliko časa posvetimo analizi teksta. Velik del bralnih vaj posvetimo spoznavanju avtorja, njegovemu odnosu do teksta, obdobju, v katerem je ustvarjal, analizi likov, njihovi psihologiji … Tako pripravimo možnosti za dramske situacije, ki bodo obravnavale doložena stanja, probleme družbe, itd. Z uporabo principa fraktalnosti v režiji lahko ustvarimo določeno situacijo brez kakršnekoli (skupne) analize in dramske situacije gradimo kot odločitve vsakega posameznika. Ustvarimo dramaturgijo, ki posnema naravna vzorce – npr. vej v steblu drevesa ali krvožilnemu sistemu pljučnega krila.


Delavnica S fiziko nad gledališče bo potekala 17. in 18. marca 2018, od 9. do 16. ure, v Gledališču Glej, Gregorčičeva 3, Ljubljana.

 

O MENTORJU

 

Zvonimir Peranić


Zvonimir Peranić je vso svojo kariero razpet med znanostjo in umetnostjo. Študiral je gledališče na Akademiji glasbenih in uprizoritvenih umetnosti v Brnu (JAMU) pa tudi matematiko in fiziko na Filozofski fakulteti v Reki. Gledališki gib – biomehaniko – je izpopolnjeval na Univerzi gledaliških umetnosti v Moskvi (GITIS), podiplomski znanstveni študij iz didaktike naravoslovnih predmetov pa je zaključil na Fakulteti naravoslovno-matematičnih znanosti v Splitu. Na Politehnični fakulteti v Reki predava fiziko in elektrotehniko, kjer uvaja  gledališke metode, uporabne v poučevanju naravoslovnih  predmetov. Je ustanovitelj in umetniški vodja Teatra Rubikon, v okviru katerega je ustvaril 28 avtorskih predstav, ki na svojstven način povezujejo umetnost in znanost.


Delavnica bo potekala v hrvaškem in slovenskem jeziku.


CENA DELAVNICE:

60 EUR (z že vštetim DDV). Študentom priznamo 50% popust.


ROK PRIJAVE:

torek, 13. marec 2018 oz. do zapolnitve mest

 

E-PRIJAVNICA:

Prijave so možne izključno preko e-prijave na naslednji povezavi:

 

e-prijava

 

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice. Najmanjše število prijav: 10.


Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si