SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2016/17

Naziv seminarja:

 

IGRA SENC - lutkovna delavnica senčnega gledališča

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termini:

 

dva zaporedna vikenda: 18. in 19. novembra ter
25. in 26. novembra

Mentorji:

 

Anže Virant, Irena Rajh

Cena:

 

120,00 EUR

Rok prijave:
 

torek, 7. november 2017 oz. do zapolnitve mest.

 

Na delavnici bomo spoznavali osnovne principe senčnega gledališča, oblikovanje in izdelavo senčnih lutk iz različnih materialov, uporabo različnih virov svetlobe in platen na katere se lahko senca projicira. Spoznali bomo osnove zakonitosti lutkovnega gledališča in pojem lutkovnosti.


Spoznali se bomo s kratko zgodovino senčnih lutk in z različnimi tipi senčnega gledališča (turško senčno gledališče, indonezijsko lutkarstvo, indijsko senčno gledališče ...)
Praktično bomo raziskovali moč sence, ki omogoča izredne fantazijske razsežnosti in s tem tudi raziskovanje. Z različnimi načini projekcij bomo spoznavali osnove senčnih animacij in vizualne kompozicije posameznih scen z izbrano glasbo. Posebno pozornost bomo namenili možnostim uporabe senčnega gledališča, skušali bomo razumeti pomen in izraznost senčnih lutk predvsem v izražanju čustev in atmosfere.


Udeleženci bodo imeli priložnost samostojno izdelati lutke, scenografijo in pripraviti krajšo produkcijo. Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima senčno gledališče, mentorjem, pedagogom in lutkarjem. Predhodno znanje ni potrebno


Obseg izobraževanja je 32 ur. Udeleženci bodo na koncu seminarja prejeli potrdilo o opravljenem strokovnem izobraževanju. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 1,5 točke.


Delavnica bo potekala dva zaporedna vikenda: 18. in 19. novembra ter 25. in 26. novembra od 10. do 17. ure v dvorani Hiše otrok in umetnosti na Miklošičevi 28 (vhod Kinoteka) v Ljubljani.

 

CENA delavnice je 120,00 EUR (z DDV).


Kako se prijavim?


ROK PRIJAVE: torek, 7. november 2017 oz. do zapolnitve mest.

Izpolni elektronsko prijavo:


 


O mentorjih:

 

Anže Virant

Anže Virant, dipl. univ. dramaturg in vsestranski ustvarjalec na področju lutkovnega gledališča, član gledališke skupine Artizani, ki je za svoje delo prejela več domačih in mednarodnih nagrad, je prejemnik študentske Prešernove nagrade za v delo uredniškem odboru revije Oderuh, kot asistent dramaturgije  in dramaturg je sodeloval v Ljubljanskem lutkovnem gledališču in pri večih projektih neinstucionalnih gledališč. Predstava Junak našega časa (BiTeater, LGL), kjer je podpisan pod avtorstvo besedila in dramaturgijo je bila uvrščena v spremljevalni program Lutkovnega bienala 2015, predstava Srce in popek (AEIOU, Hiša otrok in umetnosti), kjer je sodeloval kot dramaturg, pa je na Lutkovnem bienalu 2015 dobila nagrado za dramaturgijo. V Hiši otrok in umetnosti deluje kot dramaturg, igralec, oblikovalec svetlobe, predvsem pa je programski vodja mlade neodvisne profesionalne lutkovne scene, ki ima domicil v Hiši otrok in umetnosti.

Irena Rajh

Irena Rajh je vsestranska lutkovna ustvarjalka, igralka- animatorka, režiserka, mentorica  strokovna spremljevalka in selektorica JSKD na področju ljubiteljskega lutkovnega gledališča, producentka in organizatorka kulturnih prireditev ter  festivalov. V 25. letih profesionalnega delovanja je sodelovala z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci, režirala in igrala je v več kot 30 različnih predstavah, ki so nastale v različnih neodvisnih produkcijah, svoje profesionalno delo jo povezuje z Lutkovnim  gledališčem Fru-Fru in Hišo otrok in umetnosti, ki sta jo skupaj z Jeleno Sitar, dramaturginjo, lutkovno režiserko in ustvarjalko, ustanovili l. 2001 kot odprt kulturni prostor za ustvarjalnost namenjen otrokom,mladini in odraslim. 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

   

Jan Pirnat

Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: jan.pirnat@jskd.si