SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2017/18

Naziv seminarja:

 

POLETNA GLEDALIŠKA DELAVNICA

     

Kraj izvedbe:

 

Koper

Termini:

 

2. -  7. julij 2018

Mentorji:

 

Jaša Jamnik, Gorazd Žilavec, Chris Cooper

Cena:

 

delavnica DUHOVITO, SMEŠNO IN KOMIČNO: 180,00 EUR (DDV vključen)

delavnica SOOČANJE Z NEVIHTO: GLEDALIŠKA IN RAZREDNA DRAMA: 150,00 EUR (DDV vključen)

Rok prijave:
 

25. junij 2018

 

 

Delavnice so namenjene mentorjem in režiserjem otroških, mladinskih in odraslih gledaliških skupin ter igralcem odraslih gledaliških skupin. V majhnih skupinah skozi praktično individualno in skupinsko delo udeleženci pridobivajo in poglabljajo svoje znanje. Delavnice so namenjene tako popolnim začetnikom, kot tudi tistim, ki že imajo določeno gledališko znanje in bi ga želeli še dopolniti. Obseg posamezne delavnice je 40 ur.

 

PROGRAM DELAVNIC:

1. DUHOVITO, SMEŠNO IN KOMIČNO – delavnica gledališke igre in režije
mentorja: Jaša Jamnik in Gorazd Žilavec

Delavnica je namenjena igralcem, režiserjem in igralcem-režiserjem, ki jih pri gledališkem ustvarjanju zanima tudi oziroma predvsem komedija v najširšem pomenu. Ukvarjali se bomo pretežno z uprizoritvenimi postopki, ki se osredotočajo na smešno in komično v gledališču.
Delavnica je logično nadaljevanje lanskoletne odlično sprejete delavnice »Smešno in komično«, ki se je ukvarjala z vsestranskim gledališkim ustvarjanjem (s poudarkom na komediji in komičnih prvinah v resnejših žanrih). Določene teme bomo ponovili, utrdili in poglobili, predvsem pa se bomo spoprijeli s tistimi, za katere je lani zmanjkalo časa. Tako udeležba ni omejena zgolj na tiste, ki so se delavnice udeležili lani in je smiselna tudi za začetnike.
Raziskovali bomo, kaj je uprizoritveni potencial, kaj odrski dogodek in na kakšne načine lahko preberemo in razumemo besedilo; kaj je koncept in kakšne so razlike med žanri; kako vzpostaviti jasne in čvrste odnose med liki; kako učinkovito in preprosto določiti prostor – prizorišče … Posebno pozornost bomo namenili tempu in ritmu, atmosferi; pavzam in nemim akcijam in detajlom.
Delavnica bo spodbujala skupinsko kreativnosti in sproščeno komunikacijo med vsemi ustvarjalci.
V delavnici bomo na praktični način spoznali tako igralčevo kot režiserjevo pot v procesu ustvarjanja predstave. Delo bo po skupinah z mentorjema in na individualnem kreativnem procesu. Udeleženci se bodo preizkusili kot igralci in kot režiserji ter seveda kot opazovalci in komentatorji uprizoritvenih procesov in izdelkov svojih kolegov.  Primerna je tako za začetnike, kot tudi za že preverjene gledališke ustvarjalce.
Delavnica se bo zaključila s krajšo produkcijo.

 

2. SOOČANJE Z NEVIHTO: GLEDALIŠKA IN RAZREDNA DRAMA – delavnica gledališke pedagogike
mentor: Chris Cooper, Velika Britanija

Žanr Drama v izobraževanju se osredotoča na izkustveni proces, kjer je pot (ustvarjalni proces) pomembnejša od cilja (predstave). Pomaga nam razumeti svet, v katerem živimo in naš položaj v njem. Pod vprašaj postavlja vrednote, ki jih tak svet – in mi v njem – zagovarja in nam ga preko izpraševanja pomaga razumeti. Ampak ne glede na moč drame  je njena vsebina brez gledališke izvedbe prazna, kot je prazna vsaka predstava brez vsebine – drama in gledališče potrebujeta drug drugega in se v tem smislu dopolnjujeta.
Delavnica bo združila teorijo in prakso na primeru Shakespearove čarobne drame Nevihta. Pokazala bo načine, kako spodbuditi otroke k raziskovanju in ustvarjanju participativne drame v izobraževanju, obogatene z močjo gledališča.
Začeli bomo z osnovami participativne drame, kjer bomo kot osnovo vzeli ključne elemente Shakespearove Nevihte. Nevihto bomo razčlenili in preučili razmerja med obliko in vsebino, analizirali zgodbo, elemente in dramsko situacijo ter ugotovili, kako lahko v proces ustvarjanja vključimo otroke in mlade. Na podlagi tega bomo začeli s praktičnim raziskovanjem, kako oblikovati dramo za uporabo pri učni uri v razredu ali kot izhodišče za gledališko predstavo. 
Delavnica se bo zaključila s krajšo produkcijo.
Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.


O MENTORJIH

Jaša Jamnik

Jaša Jamnik

Jaša Jamnik, rojen 1964 v Ljubljani, je gledališki in radijski režiser. Študij na AGRFT je zaključil leta 1989 in se leta 1997 udeležil International Summer School v Royal Court Theatre v Londonu. Jaša deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture. Je avtor preko petdesetih režij v profesionalnih gledališčih, tesno sodeluje tudi z ljubiteljskimi gledališči, kjer je podpisal preko dvajset režij. Je tudi soscenarist nagrajene zabavno-izobraževalne serije Glasbena šola/šala in avtor skečev v televizijskih razvedrilnih oddajah. Redno sodeluje na RTV SLO kot režiser sinhronizacije risank; deluje kot igralec v gledališču, na TV in filmu. Je vodja in mentor številnih gledaliških seminarjev in delavnic za ljubiteljske gledališke ustvarjalce – več kot petdeset v različnih oblikah. Med leti 2009 in 2012 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. V sezoni 2011/12 je bil tudi umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

 

Gorazd Žilavec

Gorazd Žilavec

Gorazd Žilavec je še pred vpisom na ljubljansko Akademijo ustanovil odmevno gledališko skupino Torpedo in bil dobitnik Severjeve nagrade za mladega igralca, med in po študiju dramske igre pa bil trikratni državni prvak Improlige (s skupinama Improvokatorji in Končno sprejeti), ter v sezoni 2000/01 postal Improvizator leta v istem tekmovanju. Med drugim je zaljubljen v ulično gledališče, iz katerega je tudi pisal diplomo in z dvema uličnima predstavama bil na 7. in 8. Internacionalnem mednarodnem festivalu uličnega teatra v Bogoti (Kolumbija). Zanima ga raziskovanje vsega, kar je povezano s komedijo. Z Gledališčem Koper, katerega član je bil sedem let, je osvojil tudi laskava naslova »Žlahtna komedija« na celjskih Dnevih komedije s predstavama Chicchignola in Duohtar pod mus. Sodeloval je pri več humorističnih TV serijah, med drugim tudi v Naši mali kliniki in A si ti tud not padu. Njegovi najprepoznavnejši liki so se pojavljali v TV serijah Panika (RTV Slovenija) in Lepo je biti sosed (POP TV).

 

Chris Cooper

Chris Cooper

Chris Cooper je na področju gledališke pedagogike kot mentor, igralec in režiser dejaven že od leta 1988. Kot umetniški vodja mednarodno poznane družbe za gledališko pedagogiko Big Brum v Birminghamu (Big Brum Theatre in Education Company), je od prevzema funkcije leta 1999 razvil preko 40 novih DIE (Drama in Education/Drama v izobraževanju) programov. Poleg tega deluje kot neodvisni učitelj, predavatelj, inštruktor, vodja delavnic in režiser. Postavi se lahko tudi kot avtor 27 dramskih iger za otroke in mladino. Svoje znanje ekstenzivno širi v mednarodnih vodah, kot mentor in vodja delavnic deluje v preko dvajsetih različnih državah.

 

POTEK IN TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA

Delavnice bodo potekale vsak dan, od ponedeljka do petka, od 10. in 13. ure ter od 15. do 17. ure. Zaključek delavnic bo v soboto, 8. julija, v dopoldanskem terminu z javno predstavitvijo – produkcijo delavnic.

 

ROK PRIJAVE, CENA IN PLAČILO

E-prijava: prijavite se lahko na e-prijavnici na spodnji povezavi:

 


Rok prijave je 25. junij 2018


Cena delavnice DUHOVITO, SMEŠNO IN KOMIČNO: 180,00 EUR (DDV vključen)


Cena delavnice SOOČANJE Z NEVIHTO: GLEDALIŠKA IN RAZREDNA DRAMA: 150,00 EUR (DDV vključen)


Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.


Že vplačano kotizacijo vrnemo le ob predložitvi zdravniškega potrdila. Opozarjamo vas, da si s predhodnim plačilom zagotovite udeležbo na delavnicah. delavnica se izvede, če je na delavnico prijavljenih vsaj deset (10) udeležencev. Kotizacija mora biti poravnana še pred začetkom delavnic, sicer udeležba ni mogoča.


BIVANJE

Bivanje si udeleženci zagotovijo sami. Priporočamo Hostel Museum, Muzejski trg 6, 6000 Koper, rezervacije na hostel.museum@gmail.com, 041 504 466.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

V skladu S 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program izobraževanja ovrednoti z 1,5 točke, v skladu z 2. točko razdelka c) 20. člena omenjenega pravilnika pa s 3 točkami.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si