SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2023/24

Naziv seminarja:

 

ZAČETNI LUTKOVNI SEMINAR

     

Kraj izvedbe:

 

Hiša otrok in umetnosti, Komenskega ulica 9, Ljubljana

Termini:

 

petek, 12. 4. 2024, 16:00-19:30 in sobota, 13. 4. 2024, 10:00-14:00

Mentorja:

 

Irena Rajh, lutkovna ustvarjalka in režiserka
Anže Virant, lutkovni ustvarjalec in dramaturg

Cena:

 

70,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico

Rok prijave:
 

3. april 2024, oz. do zapolnitve mest

 

Kako se iz skice na papirju izdela lutko? Kakšen material naj uporabim? Kako bom lutko premikal? Zakaj je lutka na palici primernejša izbira za dano besedilo kot ročna lutka? To so vprašanja s katerimi se srečajo lutkovni mentorji, pedagogi in režiserji pri svojem delu.
Seminar, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti, namenjamo spoznavanju osnov različnih lutkovnih tehnik od ročnih, mimičnih, senčnih lutk, mask do marionet.
Udeleženci se bodo seznanili z osnovnimi teorijami posameznih lutkovnih tehnik, z načrtovanjem likovne podobe predstave (scenografija), z različnimi materiali za izdelavo ( penasta guma, les, papir, karton, blago, odpadni materiali …) ter z orodji in drugimi pripomočki za izdelavo lutk.
Udeleženci si bodo tudi ogledali lutkovno predstavo in imeli o njih strokovno voden razgovor.

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA

Lutkovni seminar je namenjen likovnim pedagogom, vzgojiteljem, učiteljem in ustvarjalcem, ki jih zanima oblikovanje lutk in lutkovno gledališče, kot tudi vsem mentorjem, režiserjem in animatorjem otroških in odraslih lutkovnih skupin, ki se pri svojem delu srečujejo z izzivi pri oblikovanju in izdelavi lutk.

URNIK

petek, 12. 4. 2024, 16:00-20:00

- Osnove lutkovne teorije

- Spoznavanje lutkovnih tehnik

- Seznanjanje z različnimi materiali in orodji za izdelavo lutk

- Načrtovanje likovne podobe predstave

sobota, 13. 4. 2024, 10:00-14:00

- Ogled predstave

- Strokovni razgovor po ogledu predstave

- Izbor besedila

- Izbor lutkovne tehnologije

OBSEG:

delavnica traja 10,5 pedagoških ur

CENA DELAVNICE:

70,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico.

PRIJAVA:

Izpolnite elektronsko prijavo:


https://forms.gle/LMQ9WUht2iZ64EJu5

 

ROK PRIJAVE:

sreda, 4. april, oz. do zapolnitve mest.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Največje število prijav: 12.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

Mentorja:

Irena Rajh

Irena Rajh, lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica lutkovne vzgoje ter organizatorka kulturnih prireditev. Sodelovala je z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci in soustvarjala ter igrala v več kot 30-ih. različnih predstavah, ki so nastale v produkcijah lutkovnih skupin Pionirskega doma (1971–1986), skupine LUFT in Centra interesnih dejavnosti mladih (1985–1987), KUD-a France Prešeren (1987–2001) ter FRU-FRU-ja, ki je od leta 1993 njeno matično profesionalno gledališče. FRU-FRU je dobitnik mnogih priznanj in nagrad, sodeluje na mednarodnih festivalih tako v Sloveniji kot v tujini. V letih od 2007 do 2009 je Irena Rajh v njegovi produkciji pripravila odmeven mednarodni festival Labirint trenutkov. Kot dolgoletna mentorica je režirala preko 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin. Leta 2001 sta z Jeleno Sitar odprli otroški in mladinski center HIŠA otrok in umetnosti.
Za mentorstvo in delo z otroki in mladino je Irena Rajh prejela Linhartovo plaketo JSKD, v letu 2023 pa je prejela Pengovovo listino za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti v zadnjih petih letih.

Anže Virant

Anže Virant, dramaturg in igralec. Po končani gimnaziji je odšel na enoletni študij gledališke režije na Menu fakultetas v Litvi. Po zaključni diplomski produkciji (Steklena menažerija) se je vpisal in zaključil študij dramaturgije na AGRFT. Je član upravnega odbora Ustanove lutkovnih ustvarjalcev in izvršnega odbora Bienala lutkovnih ustvarjalcev. Deluje v Hiši otrok in umetnosti, kjer kot dramaturg in igralec nastopa v več produkcijah. Kot samozaposleni v kulturi sodeluje z nevladnimi organizacijami in javnimi zavodi predvsem na področju lutkovnega gledališča. V predstavah igra, piše besedila in teoretske članke. Predstave, pri katerih sodeluje, so bile večkrat nagrajene in z njimi je prepotoval velik del sveta, od ZDA do Nepala.

 

DODATNE INFORMACIJE

   

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 528
M: 031 381 238
E- pošta: jan.pirnat@jskd.si