SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2023/24

 

Naziv seminarja:

 

Gledališka šola: REŽIJA, Režiserjevo oko

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana (Skladovnica, Beethovnova ulica 5, Ljubljana)

Termini:

 

štiri zaporedne sobote, 11. 5.–1. 6. 2024

Mentorice:

 

Tatjana Peršuh, režiserka

Cena:

 

120,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico.

Rok prijave:
 

6. maj 2024, oz. do zapolnitve mest

 

Delavnica je namenjana spoznavanju režijskih perspektiv. Namen delavnice je na praktičnih primerih spoznavati komunikacijski potencial vseh uprizoritvenih elementov in njihovi funkciji v predstavi. Delavnica je namenjena ljubiteljskim režiserjem in režiserkam, seveda pa se lahko pridružijo tudi drugi, ki jih režija zanima.

Režiserjevo oko – osnovni gradniki

Fokus delavnice je, da se naučimo »brati« gledališče. Z drugimi besedami, da začnemo ozaveščat različne nosilce odrske informacije. Zakaj je to pomembno? Režiserjevo/režiserkino delo je, če poenostavim, vzpostavitev fiktivne odrske realnosti, ali kot se reče, vzpostavitev odrskega koda. Ta kod je sestavljen iz zakodiranih informacij, nosilec teh informacij pa je primarno igralec. Ampak igralec ni lebdeča entiteta. Je ujet v telo. Konkretno telo iz mesa in krvi in s specifičnimi omejitvami. In telo je nosilec informacije.  To telo je ujeto v nekem konkretnem prostoru (četudi je prostor abstrakten, metaforičen, ali prazen), oblečen je v konkretna oblačila (četudi je kostum njegova koža) in uprizarja neke konkretne situacije.

Režiser/režiserka, v najbolj osnovnem pogledu, skrbi, da vsi ti elementi, vsi ti nosilci informacij, med sabo ustrezno sodelujejo in ustvarjajo nek prepričljiv svet – odrsko fikcijo, odrski kod. Če se torej naučimo biti pozorni gledalci in se mojstrimo v dekodiranju informacij, bomo na te stvari bolj pozorni in jih bomo bolj vešče aplicirali tudi pri ustvarjanju lastnih predstav. Najbrž ni naključje, da se za režiserja/režiserko reče, da je prvi gledalec.

Gledališka predstava je uprizoritev, ni literarni večer ali recital. Žal pa je pri ljubiteljih prevečkrat zaslediti, da je glavni (včasih celo edini) nosilec odrske informacije besedilo (niti ne govor, pač pa zgolj in samo besedilo). Z delavnico Režiserjevo oko – osnovni gradniki bomo ozavestili in aktivirali tudi druge temeljne nosilce odrske informacije. Skozi niz praktičnih vaj bomo raziskovali kreativne potenciale vseh temeljnih gradnikov uprizoritve.

URNIK

sobota, 11. 5. 2024, 10:00 – 17:00
Informacija v prostoru: kompozicija, mizanscena, motivacija, situacija, atmosfera.

sobota, 18. 5. 2024, 10:00 – 17:00
Sporočilnost (nerodna beseda, lahko jo zamenjaš): kreiranje vsebine, avtorski vs. dramski pristop, konstrukcija prizora, analiza besedila.

sobota, 25. 5. 2024, 10:00 – 17:00
Razvoj uprizoritvenega koncepta: razčlemba prizorov, vzpostavitev načina komunikacije (koda), strategije.

sobota, 1. 6. 2024, 10:00 – 17:00
Režijski napotki (vodenje igralca), postavitev prizora, kratka produkcija.

OBSEG:

delavnica traja 32 pedagoških ur

CENA DELAVNICE:

120,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico.

PRIJAVA:

Izpolnite elektronsko prijavo:

https://forms.gle/aR8WDJYFuagbwu7Y7

ROK PRIJAVE:

sreda, 6. maj 2024, oz. do zapolnitve mest.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Največje število prijav: 12.

Po prijavi vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

Mentorica:

Tatjana Peršuh

Tatjana Peršuh je diplomirana gledališka režiserka, ki je študirala na AGRFT. Poleg režiranja v institucionalnih (SNG Nova Gorica, SNG Drama Ljubljana, LGM, LGL*) in neinstitucionalnih (Gledališče Glej, PerArtem, Delak, Zavod 0.1*) projektih ter dogodkih, deluje tudi kot avtorica odrskih besedil in adaptacij. Je umetniška vodja Gledališke šole Prve gimnazije Maribor in mentorica različnim programom, projektom in skupinam (ŠtudenTeater, Gledališka šola PGM, G2G*).

DODATNE INFORMACIJE

   

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 528
M: 031 381 238
E- pošta: jan.pirnat@jskd.si