GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE 2017

 

VIZONARJI

 

Vizionar za igralski dosežek

Andraž Jug

Za vloge v predstavi GLEJ, VITKI ŠTUDENT
(Gledališče Glej Ljubljana)

 

Andraž Jug

 

Andraž Jug prejme vizionarja za nor, iskren, polnojajčen, duhovit, pretresljiv igralski nastop. Izkazal je veliko mero obvladovanja igralskih in performativnih izrazov. Namerno je prestopal meje družbenih konvencij in hrabro ter dokončno je skozi avtorefleksijo obračunal s svojo sramotno pozicijo »dreka na pladnju«.

 

Rock vizionar za celovito glasbeno izvedbo

Manca Berlec

 

Manca Berlec

 

Iskrena avtorska besedila Mance Berlec odražajo tenkočutno opazovanje same sebe, okolice in časa, v katerem ustvarja. S samostojno orkestracijo vse to uspešno  združuje v suveren izraz in brez sramu odstira svoj intimen svet. 

 

Vizionar za avtorsko besedilo

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor
za predstavo ŽIVINSKA KOMEDIJA

 

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

 

Mlade igralke Gledališke šole Prve gimnazije Maribor so se zrelo lotile zahtevne naloge prenosa teme znamenite literarne predloge Živalske farme Georga Orwella. Zgodbo so postavile v povsem nov in aktualen kontekst korporativnega upravljanja, kjer se strategije motivacije vedno znova sprevržejo v manipulacijo in izkoriščanje podrejenih. Živalska farma postane sodobno podjetje z vedno bolj poživinjenimi medsebojnimi odnosi.

  

Rock vizionar za udaren odrski nastop

Captain Morgan's Revenge

 

Captain Morgan's Revenge

 

Captain Morgan's Revenge udarnost in direktnost dosegajo s predano odrsko prezenco in z močnim rokovskim odnosom do sveta zavzamejo kritično stališče. S tem popolnoma prevzamejo vsakogar, ki rad prisluhne iskrenemu nastopu.

 

Vizionar za plesno gledališče

POPOTNIKI
(Teater Pozitiv Ljubljana)

 

Teater Pozitiv Ljubljana

 

Predstavo Popotniki odlikuje plesno-gledališka tehnična dovršenost. Skozi gib in ples raziskujejo bližino in moč fizičnega kontakta. Spodbujajo čutni potencial bližine in ga postavljajo pred racionalnost besede, preko njega razvijajo občutja in razmerja med posameznimi liki v predstavi.

 

Vizionar za lutkovnost

Avtorski projekt: Romeo in Julia-n
(LS Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno in Srednja šola Slovenska Bistrica)

 

Avtorski projekt: Romeo in Julia-n

 

Lutkovna skupina Zrna pristopa k interpretaciji literarne predloge karseda ustvarjalno in izvirno. Njihov odrski  jezik je igriv in raznovrsten, tvorijo ga znaki, simboli, geste in duhoviti scenski elementi. Dokazujejo, da je pri lutkah bolj zanimivo to, kar lutka skriva, kot to, kar pokaže. Z dodelano in izčiščeno likovno zasnovo, veščo animacijo in predvsem z duhovito adaptacijo zahtevne dramske predloge Williama Shakespeara obračunajo s predsodki sodobne družbe.

 

Rock vizionar za glasbeni izraz

Seul Océan

 

Seul Océan

 

Seul Océan imajo inovativen pristop do glasbenega ustvarjanja. Skozi stapljanje različnih idej so skreirali zanimivo glasbeno zgodbo, ki je dovolj zanimiva tudi brez vokala. 

 

Vizionar za celovit avtorski pristop

Skupina Vitki študent Gledališča Glej
za predstavo GLEJ, VITKI ŠTUDENT

 

Skupina Vitki študent Gledališča Glej

 

Skupini Vitki študent prejme nagrado za celovito, drzno, prepričljivo, doživeto, iskreno in osebno avtorsko predstavo, ki obravnava temo hipokrizije družbe. V ringu predstave so se drzno spopadli s svojimi strahovi in pričakovanji, se živalsko borili do konca in jih lačni pojedli za malo malico. 

 

Rock vizionar za najboljšo mladinsko rock skupino

Charlie Butter Fly

 

Charlie Butter Fly

 

Nastop skupine Charlie Butter Fly je neposreden, poln strastnega izvajanja in podajanja idej. Glasbeni izraz je namenoma neizbrušen in zato zelo iskren. Izvedba v živo je ponudila energično, živahno in razgibano glasbeno doživetje.

 

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti

Avtorski projekt: UNE DRUGE TRI SESTRE
(Skupina Me Društva Gledališče Glej Ljubljana)

 

Skupina Me Društva Gledališče Glej Ljubljana


Predstava Une druge tri sestre ironizira trivialnost sodobnih problemov družbe kot so strah pred birokracijo, potrebo po nenehnih inovacijah in napredku ter apatijo političnega aktivizma.
Predstavo odlikuje izjemna skupinska dinamika in suvereno, kreativno ter lahkotno igralsko in pevsko obvladovanje komičnega žanra. Tanja, Zala Mojca in Gaja so Izi, Leni in Oži pokazale pot v Uno drugo Moskvo in jim izpolnile »dream come true«.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     

 

 

 

 

 

 

 

Vizipis 1

 

Vizipis 1. del (pdf)

 

Vizipis 1

 

Vizipis 2. del (pdf)