LIKOVNA DEJAVNOST /LIKOVNI TEČAJI IN DELAVNICE

 

Naziv tečaja:

 

 

Likovni tečaj
USTVARJALNO RISANJE

Kraj izvedbe:

 

Tečaj bo potekal na daljavo, preko e- pošte

Termin:

 

enkrat tedensko, med 1. aprilom in 15. junijem 2021

Mentor:

 

akademski slikar Tone Rački

Cena:

 

brezplačno

Rok prijave:
 

28. marec 2021

Prijave žal nso več mogoče!

veščina risanja

 

 

Študijsko, šolsko risanje je namenjeno usvajanju znanj in veščin risanja, povsem pa zanemarja ustvarjalnost. Pridobljeno znanje pa je namenjeno temu, da ga prej ali slej uporabimo pri svoji likovni ustvarjalnosti.

Z učenjem veščine risanja so se na naših tečajih pod vodstvom mentorja Toneta Račkija seznanile že mnoge generacije risarjev in risark. Sedaj pa želimo v sodelovanju z mentorjem in udeleženci premierno izvesti nov program tečaja – ustvarjalno risanje.

 

PROGRAM TEČAJA

  1. Na tem tečaju se ne bomo učili risati, ampak se bomo urili v tem, kako narediti risbo učinkovito in izrazno bogato. Preskusili bomo, kaj k temu prispeva uporaba različnih risarskih orodij in tehnik, kaj kompozicija motiva, kaj stil risanja, kako s skiciranjem izoblikovati motiv in temo risbe, kako v risarsko ustvarjanje vključiti ustvarjalno intuicijo ... Tečaj bo potekal na daljavo preko e-pošte. Dobili boste nalogo, nastalo risbo boste fotografirali ali skenirali in jo poslali profesorju, ki bo izdelek pokomentiral in dal novo nalogo. Kako pogosto boste risali in izdelke pošiljali, bo odvisno od vas in vašega razpoložljivega časa in motivacije, praviloma pa tečaj poteka enkrat tedensko. Predznanje ni potrebno. Tečaj je za udeležence brezplačen, udeleži se ga lahko do 10 udeležencev. Tečaj ni namenjen udeležencem, ki so že vključeni v sorodne tečaje ustvarjalnega risanja.

O MENTORJU

 

Tone Rački

Akademski slikar Tone Rački je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost  v Ljubljani leta 1973. Študiral je tudi na Pedagoški akademiji pri prof. Zoranu Didku, kjer se je začel zanimati za metode umetnostne vzgoje, kar je opredelilo njegovo nadaljnje delo. Ukvarja se s pedagoškim delom na področju vizualnih medijev: filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti. Zanimajo ga predvsem metode podajanja likovnih veščin. Razvija in uvaja sisteme praktičnih vaj za osvajanje znanj na posameznih likovnih področjih. Izsledke svojega pedagoškega dela objavlja v številnih člankih in samostojnih publikacijah. Pri JSKD so izšle naslednje knjige: Veščina likovne kompozicije, Veščina risanja 1 – Predmeti in prostor, Veščina risanja 2 – Človeška figura, Veščina risanja 3 – Majhne skrivnosti velikih mojstrov ter Veščina slikanja – Barve.

Kaj še morate vedeti pred prijavo:

Prijavijo naj se tisti, ki so pripravljeni resno sodelovati dalj časa. Tečaj bo trajal do polovice junija, po dogovoru pa lahko tudi dlje ali se bo nadaljeval v jeseni. Če bo prijav več, bomo upoštevali časovni žig prijavnice ter motivacijski opis. Predznanje ni pomembno. Tečaj ni namenjen udeležencem, ki so že vključeni v sorodne tečaje ustvarjalnega risanja.

Komunikacija z mentorjem poteka po e-pošti. Za sodelovanje na tečaju boste potrebovali dostop do interneta in e-pošte ter napravo (digitalni fotoaparat, telefon s fotoaparatom ali skener) za fotografiranje ali skeniranje.

Za prijavo izpolnite e-prijavnico najkasneje do 28. 3. 2021:

Prijave žal nso več mogoče!

PRIJAVNICA

DODATNE INFORMACIJE

Monika Ivančič Fajfar

producentka za likovno dejavnost

 

T: (01) 2410 515
F: (01) 2410 510
e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si