IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2021/22

 

Naziv seminarja:

 

POLJE LETEČIH (K)RESNIČK

Celoletna delavnica pisanja kratkih zgodb 2022

 

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

– Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5 – V ŽIVO (samo v primeru karantene se občasno preselimo na splet)

Termin:

 

JANUAR-DECEMBER 2022,
deset četrtkov/enkrat na mesec, od 16.00 do 19.00 ure (štiri šolske ure s kratkim odmorom)

Mentorica:

 

Tatjana Plevnik

Cena:

 

100,00 € (kotizacija za šolanje)
Predračune za plačilo kotizacije bomo pošiljali po roku za prijave.

Število udeležencev:

 

7 do 12 udeležencev

Rok prijave:

 

sreda, 19. januarja 2022 oz. do zapolnitve mest

 


 

Ker bo v tedeu od 21. do 27. novembra 2022 veliko dogajanja okrog Slovenskega knjižnega sejma ter bo tudi Center za poezijo Tomaža Šalamuna zaseden s predstavitvijo knjig in avtorjev JSKD, bomo naš termin za delavnico pisanja kratke zgodbe z mentorico Tatjano Plevnik iz četrtka, 24. novembra 2022, prenesli na četrtek, 1. decembra 2022, med 16. in 19. uro.

Hvala za razumevanje!

Zadnje srečanje (K)resničk bo v četrtek, 22. decembra 2022.

Zaključno branje pa v petek, 13. januarja 2023, v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani.

 


 

Celoletna delavnice pisanja kratkih zgodb JSKD 2022 je namenjena vsem, ki jih zanima branje klasične in sodobne literature, mladim in starejšim literatom, se pravi udeležencem nad 18-im letom starosti, dijakom 4. letnikov, študentom in drugim, ki jih zanima spoznavanje in pisanje kratke proze, komentiranje, skupinska dinamika in pogovor o literarni ustvarjalnosti. Udeležba je mogoča le pod PCT pogoji.

PREDSTAVITEV VSEBINE

Delavnica v obliki 6 + 4 srečanj je namenjena spoznavanju organizma kratke zgodbe in načinov, kako mu ustreči. Zgodba je kakor hišni ljubljenček: če želimo, da nas razveseljuje, jo moramo spoznati in preizkusiti, kaj vse potrebuje, da nas bo osrečevala. S praktičnimi vajami in domačimi nalogami bomo poskušali stremeti k lepemu, zanimivemu in vrednemu. Prizadevali si bomo, da bi vsi posamični elementi in vzorci – zamisli, podobe, liki, čustva, dogajanje, besede, skladnja – delovali kot celota. Pri tem bomo delovali v več vlogah, kot pisatelji in pisateljice, bralci in soigralci v skupini. Pisanje je sicer samotno delo, naporno in včasih boleče, vendar je lahko tudi zabavno in igrivo, zato bomo preizkusili, kako delujeta skupinsko in sodelovalno pisanje.

NAMEN IN CILJ:

Ob seznanjanju s prvinami kratke zgodbe bomo večino časa namenili vajam v pisanju, kritičnem branju in sprotnem vrednotenju. Eksperimentirali bomo, se pogovarjali in učili drug od drugega. Spoznali bomo tudi nekaj bližnjic do navdiha, pa nekaj trikov, kako zvabiti bralca na naš pripovedni pelod, kako izbrati prave besede in ustvariti metafore, s katerimi bomo pripovedovali zgodbe. Kot bralci bomo verjeli svojim pripovedim, vendar bomo dojemali njihovo bistvo tudi drugače kot avtorice, se veliko hahljali, morda tudi jokali. Seznanili se bomo z načini, kako lahko izboljšamo svojo pripovedno tortico s češnjami, kako poiščemo svoje čustvene (k)resnice in kdaj jih izpustimo iz rok, da zasvetijo, se dvignejo in poletijo še dlje, kakor smo upali, in v kraje, za katere nismo vedeli, da jih poznamo.

NAČIN DELA:

Zaradi ustvarjanja videza reda je načrt kreativnega dela po posameznih srečanjih zasnovan vnaprej. Ker pa sta načrt in svobodno ustvarjanje logično nezdružljiva pojma, se bomo kot skupina sproti prilagajali našim potencialom. Sedeli bom skupaj na desetih srečanjih in lovili ribe v jezeru skupinske zavesti o literarnem ustvarjanju.

TERMINI

Načelno vsak zadnji četrtek v mesecu, s predprazničnimi izjemami, med 16.00-19.00:

27. januar 2022

24. febrar 2022

24. marec 2022

21. april 2022

26. maj 2022

23. junij 2022

POČITNICE

29. september 2022

27. oktober 2022

24. november 2022 – prestavljeno na 1. december 2022

22. december 2022

Večinoma v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, Ljubljana. Po dogovoru mentorice z udeleženci pa tudi na drugih kulturnih in atraktivnih lokacijah; na Špici v Tivoliju, Vodnikovi domačiji, na DSP-ju ...

STROŠKI

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu spletne prijave poslal udeležencem predračun s položnico, sredi januarja 2021. Predračune boste prejeli najkasneje v tednu pred delavnico in jih je treba plačati pred začetkom izobraževanja. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE

Na delavnico se lahko prijavite do srede, 19. januarja 2022, v spletni prijavi na naslednji povezavi:

e-prijava

Podrobnejše informacije o programu celotne delavnice lahko dobite na tel. 01/24-10-516 oz. na e-naslovu: mentor@jskd.si

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.

Kreativne delavnice bodo potekale v živo v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5 - Center za poezijo Tomaža Šalamuna, visoko pritličje, brez dvigala. V primeru karantene pa bomo delavnico izvedli preko spletnih aplikacij. Razpis bo objavljen tudi na spletnih straneh: www.jskd.si (literatura). Udeležba je mogoča le ob predložitvi PCT potrdila.

URNIK

Osnovne smernice:

PRVO POLLETJE

četrtek, 27. 1. 2022: Zakaj pripovedujemo zgodbe, jih beremo in pišemo; avtor/bralec, pripoved/zgodba, zgodba/zaplet; na kratko o tem, kaj je kratka zgodba; od novele do grižljajčka,

četrtek, 24. 2. 2022: Kaj je dobro vedeti o kratkih zgodbah; osnovna »enačba«; struktura; klasična, druge; tema; začetki, zaplet, konci; montaža; naslov,

četrtek, 24. 3. 2022: O navdihu za pisanje; od ideje do zgodbe; kontemplacije po branju,

četrtek, 21. 4. 2022: Gledišče/perspektiva; pripovedovalec; optika; z mislijo na bralca,

četrtek, 26. 5. 2022: Lik in njegova motivacija; avtobiografski vložki; dialog, monolog,

četrtek, 23. 6. 2022: Šest čutov in še več; čustva, čustva, čustva; čustva globoko pod površjem.

DRUGO POLLETJE

četrtek, 29. 9. 2022: Opisovanje, prikazivanje (Show don't tell); namigovanje (forshadowing),

četrtek,27. 10. 2022: Grajenje napetosti; zamolčevanje; zgoščevanje; preobrati,

četrtek, 24. 11. 2022: Slog; metafore; ironija; sodelovalno in skupinsko pisanje,

četrtek, 22. 12. 2022: Kritično branje; trivialno, literarno; žanri; pogoste napake; nasveti mojstrov – prijava avtorskih kratkih zgodb na literarne natečaje; literarni večer z javnim branjem.

PREDSTAVITEV MENTORICE:

Tatjana Plevnik

 

 

Tatjana Plevnik (1951), pedagoginja, živi in ustvarja v Ljubljani. Delala je na Centru za razvoj univerze in Ministrstvu za šolstvo, kjer je vodila slovensko enoto evropskega omrežja za izobraževanje, prevajala strokovna dela in pisala strokovne članke. S pisanjem kratkih zgodb je začela po upokojitvi, leta 2014. Njene zgodbe so objavljane v revijah (Literatura, Sodobnost, Življenje in tehnika), na elektronskih medijih (e-Literatura, Vrabec Anarhist, AirBeletrina) ter v zbornikih (V zavetju besede, JSKD 2016; Kolažnice, UTŽO 2017; Straniščne spletke, Outsider 2018; Korona ekspresija, 2020). V letu 2016 je sodelovala pri skupinski zgodbi tečajnic z mentorico Matejo Mahnič; skupaj so na Proznih mnogobojih dosegle 3. mesto. Istega leta se je na natečaju JSKD uvrstila v finale z zgodbo Pozno cvetoča roža, na natečaju Radia Ars pa z zgodbo Cici mici in ruska ruleta. Leto pozneje je na natečaju revije Outsider prejela nagrado in priznanje za dve zgodbi. Leta 2020 in 2021 je napisala štiri zmagovalne zgodbe na natečajih: Miren Kostanjevica (Korona ekspresija), Literatura (božična zgodba), AirBeletrina in Sodobnost. Zadnja tri leta je mentorica skupini za ustvarjalno pisanje, ki deluje pod okriljem društva Brez skrbi. Sodelovalno pisanje vadi tudi v drugi, generacijsko mešani skupini že objavljanih avtorjev in avtoric.

 

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238