LITERATURA / NATEČAJI / MENTORJEV FEFERON

 

Čajka snežnobela nosi v kljunu veselo novico,
da je spet čas za ostrenje peres, zato:

Revija MENTOR in JSKD razpisujeta 10. natečaj za 

 

MENTORJEV FEFERON 2021

ZA NAJBOLJŠO PROTESTNO PESEM ALI DRUŽBENOKRITIČNO SATIRIČNO POEZIJO.

RAZPIS


Medijski pokrovitelj:
MMC RTVSLO – prvi interaktivni multimedijski portal

Ko so časi muhasti, je čas za satiro! In zgodovina uči, da je pronicljiva družbena kritika v obleki literature, zlasti protestne ali druge drugačne družbeno-kritične pesmi vselej tista, ki naposled definira pojem državotvornosti in napredka! Nastavlja zrcalo, da se karavana vidi, se zamisli in morda ubere drugo smer. Seveda ni dovolj, če ob vrčku piva duhovičimo, kako je vse drugače, kot bi moralo biti! Pronicljiva duhovitost, intertekstualnost in podobne besede so tiste, ki iz gostilniških vicev naredijo presežno družbeno-kritično literaturo. Le pogumno torej, muhasti časi čakajo na vas! Satira in družbena kritika ne spremenita sveta čez noč, a ko se v glavah začne premikati, tudi cesarji niso več nujno kronani! Revija Mentor vas spet, kot vsako leto, vabi k sodelovanju!

Ne čakajmo torej na svetega Erazma dan, pač pa naj nam misel priostrena čimprej skoči na papir! Luči na semaforjih namreč že mežikajo in besede kar same pritiskajo na plin!

Nekaj alinej, ki povedo, kako in kaj:

- natečaj je anonimen,

- natečaj je namenjen tistim, ki razmišljajo ostro in brezkompromisno,

- v primeru izbora prijavite pesmi z namenom brezplačne objave v Mentorju,

- vsak avtor sme poslati največ dve pesmi,

- v elektronski obliki naj angažirane teme prispejo do petka, 25. junija 2021 na e-prijavo (podatki posebej, v priponki pa pesem pod šifro).

Dodajamo še:

- ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro, v e-prijavo na spletni strani JSKD pa zapišite svoje prave podatke (šifra, ime in priimek, kraj bivanja, gsm, e-naslov, letnica rojstva itd.), ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najpozneje mesec dni po izteku roka za prijavo!

- žirija, ki jo poznate po imenih Ksenija Jus, Jose in mag. Matej Krajnc, bo z veseljem sedla za mizo, brala in tuhtala, pa se odločila, kaj ima tokrat nositi feferonsko težo!

Najboljši feferon bomo nagradili z uglasbitvijo in predstavitvijo na Festivalu mlade literature Urška 2021 v petek, 15. oktobra 2021, v Slovenj Gradcu. Izbrali pa bomo še tri pekoče literarne stvaritve, ki jih bomo poslali v svet s knjižnimi nagradami iz našega založništva oz. z letnimi naročninami na revijo Mentor. Odločitev žirije nepreklicno drži, poti nazaj ni! Nabrusite torej peresa in prikličite svoje udarne muze!

Pripravil: Matej Krajnc

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literaturo pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

 

Prijavnica

 

Medijski sponzor: