LITERATURA

 

 

 

 

NATEČAJI

 

 

 

REVIJA MENTOR
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana

 

BRIGADE so odhitele,
hribčkov noče nihče več kupiti,
kitare pa se napenjajo in ptiči kajuhi spet vstajajo ...

Revija MENTOR skupaj s studiem Ugoden zvok iz Ljubljane zatorej razpisuje

NATEČAJ
MENTORJEV FEFERON
ZA NAJBOLJŠO PROTESTNO PESEM.

Medijski pokrovitelj: MMC RTVSLO – prvi interaktivni multimedijski portal

Časi se spreminjajo, je zapisal Bob Dylan, mojster protestne pesmi. In časi so dandanes kot ukrojeni za udarno protestno poezijo. A ne pozabite – mojster Dylan ni nikoli ničesar napisal čisto na prvo žogo; protestna pesem ni golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, ampak tudi in predvsem sposobnost satiriziranja dandanašnjika, umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščina uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz rohnenja in praznih rimarij naredijo protestno poezijo! In da ne bomo opletali zgolj z imeni iz tujine, nam daljne; v naših logih in gajih so se kalili tako kakovostni umetniki literarno-glasbenega protesta, kot so Jani Kovačič, Marko Brecelj, Feo, Boris A. Novak, Buldožer in Lačni Franzi. Dandanes imamo Tomija Lorberja, Martin Ramoveš Band, Danija Bedrača, Tadeja Vesenjaka, Actoona, Xenio Jus, Same babe in druge. Omenjenih je zgolj nekaj; v naši literarnoglasbeni zgodovini jih je še več in upamo, da se naboru pridruži še kdo.

Iščemo vas torej, umetniki kakovostnega protesta!

Takole se glasijo določbe:

- natečaj je anonimen;

- vsak avtor sme poslati največ dve pesmi,

- tri natisnjene izvode pesmi naj protestna pisarska duša pošlje
do 21. septembra 2012 na naslov:
REVIJA MENTOR, JSKD, »za Mentorjev feferon«, Štefanova 5, 1000 LJUBLJANA.

Pristavljamo še:

- razpis je anonimen, zato naj bo vsaka pesem opremljena s šifro, v posebni zaprti ovojnici pa naj čakajo pravi podatki, ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najkasneje mesec dni po izteku roka za oddajo!

- žirija, v kateri tičijo umna protestniška telesa z imeni Marijan Pušavec, Matej Krajnc in Aljoša Harlamov, bo pregriznila vse prispele feferone in ugotovila, kateri najbolj useka.
Nagrada za najboljši feferon bo njegova uglasbitev in posnetek. Pesem bo posnel in produciral Robert Oven (studio Ugoden zvok). Naslednja dva najboljša prejmeta knjižno nagrado iz arzenala revije Mentor in si prislužita tudi objavo v reviji.
Odločitev žirije ima biti nepreklicna brez možnosti pritožbe ali groženj žiriji.

- če bo dobrega gradiva veliko, si žirija po lastni presoji v reviji Mentor dovoli objaviti še dodatno tekstovje in ima o tem obvestiti avtorje.


V upanju, da feferon zapeče tam, kjer je veseličnica (razpis revije Mentor v letih 2009–11) zgolj zajavkala, nabijamo ta razpis na vrata javnosti!

Revija Mentor

 

 

Dodatne informacije
JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Dragica Breskvar, prof.,
sam. svetovalka JSKD za literaturo in urednica revije Mentor
e-pošta: dragica.breskvar@jskd.si
tel. 01 24 10 500, 24 10 516