LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2023

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

Državno srečanje odraslih literatov

 V ZAVETJU BESEDE 2023

SvetaTrojica v Slovenskih goricah, nedelja, 12. novembra 2023

Srečanje bo potekalo v organizaciji JSKD in območno izpostavo Lenart.

Na literarni natečaj V zavetju besede 2023 so prispela besedila 135 literarnih ustvarjalcev (nad 30. letom starosti) iz vse Slovenije, 108 literarnih ustvarjalk in 27 literatov. Vse prijavljene avtorje smo v mesecu juniju in septembru povabili na regijska srečanja na Jesenice, na Muto in Vrhniko, v Maribor, Trebnje in v Tolmin. Na vseh šestih srečanjih smo se družili v živo.  Pod vodstvom strokovnih regijskih spremljevalcev (dr. Zoran Pevec, Ana Porenta, mag. Gabriela Babnik,  Marjan Pungartnik, dr. Alja Adam, Barbara Korun) smo izvedli literarne delavnice in dobili izbor 32 šifer oz. nominiranih avtorjev za državno raven, državno srečanje odraslih literatov - V ZAVETJU BESEDE 2023.

Državni selektor Ivo Stropnik, pesnik, urednik in mentor številnih delavnic, je prebral vsa besedila in bo z vsemi nominiranimi literati na državnem srečanju v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, izvedel dopoldansko delavnico in pogovor o literaturi.

Nominirani avtorji in avtorice (po abecednem vrstnem redu)

Iztok Alidič, Ana Balantič, Silva Batič Rožman, Nataša Bauman, Luka Bregar, Monika Bukovec, Marina Cernetig, Marjana Cmager, Bojana Dragoš, Maja Drolec, Bojan Ekselenski, Nives Gogala, Marija Živa Grah, Tjaša Hrovat, Dušana Jakac, Minka Jerebič, Maja Č. Korsika, Alenka Leskovšek, Alenka Mihorič, Mateja Mohorko, Milan Novak, Irena Pajnik Beguš, Anja Peternel, Claudia Salamant, Elena Skok, Alojz Sraka, Nina Stopar, Helena Šuklje, Andreina Trusgnach, Eva Žnidaršič, Milan Žniderič, Barbara Žvirc

PROGRAM SREČANJA

JSKD z območno izpostavo Lenart vabi vse nominirane literate na celodnevno druženje v Sveto Trojico v Slovenskih goricah, vse letošnje sodelujoče literarne ustvarjalce pa skupaj s finalisti na zaključni večer z javnim branjem izbranih besedil in s podelitvijo priznanj avtorjem najboljših samozaložniških knjig leta 2022, to so:
Boštjan Colarič: PISMO SEBI (proza) * Jasmin Čaušević: OTOKI PEŠČENIH PLAŽ (potopis) * Radharani Pernarčič: SKALPEL ZA SANJSKO MEMBRANO (poezija) * Ana Vidmar: VEVERICA MUMI IN DRUGE ZGODBE (proza za najmlajše) * Miomira Šegina: SKRIVNOST BLEJSKEGA JEZERA/THE MYSTERY OF LAKE BLED (dvojezična knjiga); Borja Bolčina: VALTER (poezija)

Selektor Ivo Stropnik je za finalni večer izbral pet finalistov v treh starostnih kategorijah, ki se bodo predstavili na zaključku srečanja. Finalisti so:

Luka Bregar, Nina Stopar (kategorija 30-49 let),

Marjana Cmager, Claudia Salamant (kategorija 50-70 let),

Iztok Alidič (nad 70 let).

ČESTITKE VSEM IZBRANIM TER NAGRAJENIM AVTORICAM IN AVTORJEM.

Program za nedeljo, 12. novembra 2023:

Svata Trojica v Slovenski goricah,  Frančiškanski samostan, Meznaričeva 8, Sv. Trojica v Sl. goricah

9.30-10.00, sprejem literatov in dobrodošlica organizatorjev;

10.00-12.00, BESEDA BESEDI BESEDA, literarna delavnica za nominirane avtorje in nagrajene avtorje samozaložniških knjig z državnim selektorjem Ivom Stropnikom; 

12.00-12.45, voden ogled in predstavitev samostanske knjižnice in muzeja;

13.00-14.00, strokovni razgovor z državnim selektorjem Ivom Stopnikom o literarnih delih;

Sveta Trojica v Slovenski goricah, Kulturni dom, Mariborska 1, Sv. Trojica v Sl. goricah

17.00, LJUBIM TVOJE UBESEDOVANJE (verz Nine Stopar),

zaključna prireditev s predstavitvijo petih finalistov, s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo z letnico 2022 in kulturnim programom:  Andrej Polič – glasbeni program

Finalisti: Iztok Alidič, Luka Bregar, Marjana Cmager, Nina Stopar, Claudia Salamant

Moderatorka: Tonja Jelen

Srečanje se bo zaključilo do 19. ure.

Besedila nominiranih literatov boste prejeli kot delovno gradivo na dopoldanski delavnici, izbrana besedila 10 finalistov dveh državnih srečanj V zavetju besede 2022 in 2023 bomo objavili v natisnjeni izdaji jeseni 2023.

 

Dodatne informacije

Literarna dejavnost JSKD

Tatjana Vidmar,
producentka za literarno dejavnost pri JSKD,

01 320 95 72

E-pošta: tatjana.vidmar@jskd.si

 

 

 

 

 

 

razpis

fotogalerija

 

e-vabilo

e-vabilo

(datoteka PDF)

 

Izbor najboljših samozaložniških knjig z letnico 2022 >>