LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

 

Javni sklad Republike Slovenije
za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

razpisujejo

literarni natečaj

32. ROŠEVI DNEVI 2019

 

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že dvaintridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini.

POGOJI ZA SODELOVANJE

Na natečaju lahko sodelujejo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva.
Vsaka šola lahko sodeluje z enim ali dvema avtorjema. Prijavi ju njun mentor/ica oz. mentorja v eni prijavnici.

Tematiki sta dve:

a) prosta tematika

b) mladim ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom Na poti (zakaj ljudje potujemo, zakaj so se plemena v preteklosti selila za boljšimi pogoji, zakaj bežijo ljudje danes; vsi smo na poti življenja, ali kot pravi Fran Roš v pesmi Naši mladosti: »Predno dosegla jasnin je cesto/tiho je izkrvavela v vas/S to usodo, temno, zločesto/sam na poti ostal sem jaz.«)

KOMISIJA

Člana strokovne komisije, ki bosta prebrala vsa prispela besedila  in naredila izbor, sta pisatelja Neli K. Filipić in Žiga X. Gombač.

Neli K. Filipić, književnica in mentorica za ustvarjalno pisanje, deluje kot pisateljica od leta 1995. V tem času je napisala vrsto odmevnih romanov za mlade bralce (Povej mi po resnici, Solze so za luzerje, Kaj ima ljubezen s tem, 49:03:39, Na drugi strani, TITA@boginja.smole.in.težav.si, Lov na zvezde), slikanic za otroke (Požar, Ali te lahko objamem močno?, Punčka in velikan, Sreča je). Napisala je tudi scenarij za grafični roman Superga. Neli Filipić v svojih delih odpira predvsem teme, povezane z obdobjem odraščanja in iskanjem identitete. Njene zgodbe tako govorijo o medvrstniškem nasilju, nasilju nad otroki, stiskah, ki jih otroci in mladi doživljajo v šoli, doma in okolici, mladostniških ljubezenskih težavah in prijateljstvih, nenavadnih ljudeh, ki razburkajo vsakdan običajnih ljudi, o beguncih, zavračanjem tujcev in podobno. V realistično zasnovane pripovedi vpleta časovne preskoke, fantastično-pravljične aluzije na knjige, skrivnostnost, nepričakovane zaplete in razplete. Čustveno nabite zgodbe zaključuje v navdihujočem in optimističnem tonu, ki mladim in starejšim bralcem ponuja odgovore na vsakodnevne življenjske stiske. Filipićeva je Levstikova nagrajenka, za svoja dela pa je bila večkrat nominirana za različne nagrade, nekaj njenih knjig je dobilo tudi znak kakovosti zlata hruška. Kot mentorica za ustvarjalno pisanje zadnjih nekaj let intenzivno prenaša znanje pisanja različnim skupinam ljudi, tudi ranljivim, vse od mladih do starostnikov.

Žiga X. Gombač, slovenski (mladinski) pisatelj in ultramaratonec. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Ljubljani, na Fakulteti za družbene vede  se je posvetil študiju novinarstva. V zadnjih nekaj letih je izdal 35 knjižnih naslovov, v katerih je ustvaril svojstvene svetove, značaje, zaplete in razplete. Nove ideje in teksti ga stalno nadlegujejo, zato mora pridno pisati. Če se vsaj enkrat na teden ne usede za računalnik in piše, je precej slabe volje. Zadeve zapisuje in ustvarja konceptualno, z možnostjo nadaljevanj neslutenih razsežnosti. Napisal je številna mladinska dela, ki so jih mladi bralci vzeli za svoja: Jastrebov let, Polnočna zajeda, Risova bratovščinaDnevnik legionarja Primusa ali kako je nastalo mesto Ptuj, Vitez Miha iz Lendave, Skrivnost stoletnega vetra, Živa in praBled, Kompanjoni in bojevniki časa ter stripe Dan ko je izginil Ljubljanski grad, Zgodovina Slovenije v stripu, Hlapec Jernej in pasja pravica ter nekatere druge. Ena njegovih zadnjih knjig je posvečena begunski tematiki NK Svoboda, o premagovanju navidezne različnosti med nami pa govori tudi slikanica Črno belo

Komisija bo izmed vseh poslanih prispevkov izbrala dvajset najboljših.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki jo bomo pripravili v sredo, 20. marca 2019 v Celju, vodil pa jo bo Žiga X. Gombač z gostom, ki bo presenečenje. Na delavnico bomo povabili prvih dvajset izbranih mladih avtorjev. Če se delavnice ne bodo mogli udeležiti zaradi drugih šolskih obveznosti, bomo povabili po vrstnem redu izbora tiste prijavljene, ki jim bodo sledili, da zapolnimo manjkajoča mesta. Na srečanje bomo povabili tudi mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico-pogovor, ki jo bo vodila Neli Filipić. Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorje in njihove mentorje plačajo organizatorji. Mentorske delavnice se lahko udeležijo tudi drugi mentorji literarnih krožkov in skupin, vendar jim organizator ne krije stroškov prehrane. Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju.

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA

Literarni prispevek naj bo še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo pod šifro (brez imena avtorja) je treba poslati na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Roševi dnevi 2019 in naziv šole (npr. RD 2019 – OŠ Frana Roša Celje). Zadnji rok za oddajo besedil in spletno prijavo je petek, 18. januarja 2019.

Dolžina prispevka je omejena:   

 - proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 5400 znakov s presledki),

- poezija do največ dve pesmi.

Vsak prispevek mora biti v slovenskem jeziku, lektoriran in označen s šifro; podatke o avtorju, mentorju in šoli pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

E-PRIJAVA

Prijavite se na naslednji povezavi:

e-prijavnica

 

Za natečaj:

UO Roševi dnevi –
Mojca Kolin, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek, Sebastijan Volavc, Živko Beškovnik, Barbara Rigler

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

fotogalerija

e-prijavnica

 

Soorganizatorja: