LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

razpisujejo

literarni natečaj

38. ROŠEVI DNEVI 2025

– RAZPIS in SPLETNA PRIJAVA

 

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalk in ustvarjalcev, že osemintridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki pišejo v slovenščini – in tokrat tudi v drugih maternih jezikih (s priloženimi prevodi).

POGOJI ZA SODELOVANJE

Na natečaju lahko sodelujejo učenke, učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva.Vsaka šola lahko sodeluje z enim ali dvema avtoricama, avtorjema. Prijavi ju njuna mentorica, mentor oz. mentorja v eni spletni prijavi.

Tematiki sta dve:

a) prosta tematika

b) mladim ustvarjalkam, ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom MOJ JEZIK, TVOJ JEZIK, NAŠ SVET (po zbirki kratkih zgodb Zakaj molčiš, Hava? mlade pisateljice in predsednice Mladega PEN-a Selme Skenderović.

Pričakujemo literarna besedila, v katerih mlade avtorice, avtorji v svojem okolju ali širše prepoznavajo in sprejmemo osebe, ki so se priselile iz drugih kulturnih okolij in držav, so različnih narodnosti, religij, navad ter nas bogatijo jezikovno, družbeno in osebnostno. Vsi smo enaki, vsi drugačni, skupaj soustvarjamo naš raznolik in pisan svet.

KOMISIJA

Članici strokovne komisije, ki bosta prebrali vsa prispela besedila in naredili izbor, sta Marijanca Ajša Vižintin,  doktorica znanosti, univerzitetna diplomirana bibliotekarka in profesorica slovenščine, in Selma Skenderović, pesnica, pisateljica, predsednica mladega PEN-a.   

MARIJANCA AJŠA VIŽINTIN

 

Doc. dr. MARIJANCA AJŠA VIŽINTIN je znanstvena sodelavka na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Deluje na področju vključevanja učenk, učencev priseljencev v slovenski šolski sistem in razvija medkulturni model vključevanja. Raziskuje izseljevanje Slovenk, Slovencev, njihovo društveno delovanje ter njihovo skrb za ohranjanje slovenskega jezika in kulture po svetu. Za doktorsko disertacijo Vključevanje otrok priseljencev prve generacije in medkulturni dialog v slovenski osnovni šoli je prejela nagrado srebrni znak ZRC (2014). Koordinirala je nacionalni projekt Le z drugimi smo (2016–2021), pri katerem je na petih 16-urnih seminarjih sodelovalo več kot 10.200 pedagoških delavk, delavcev. Je avtorica več znanstvenih člankov in znanstvene monografije Medkulturna vzgoja in izobraževanje: vključevanje otrok priseljencev (2017) in sourednica znanstvene revije Dve domovini / Two Homelands. Sodeluje v domačih in mednarodnih projektih, povezanih z migracijskimi temami, udeležuje se slovenskih in tujih konferenc. Kot docentka Univerze v Novi Gorici predava v okviru mednarodnega podiplomskega študijskega programa European Master in Migration and Intercultural Relations (EMMIR) na Univerzi v Stavangerju na Norveškem. Je predsednica nagrade za spodbujanje veselja do branja – sončnica na rami (Sodobnost International). Foto: Marko Zaplatil, ZRC SAZU.

 

SELMA SKENDEROVIĆ

 

SELMA SKENDEROVIĆ (2001) je študentka slovenskega jezika in primerjalne književnosti, od nedavnega tudi urednica antologije sodobne slovenske kratke pripovedi mladih avtoric in avtorjev (Polževi razmisleki, 2023). Poezijo in prozo objavlja na različnih literarnih platformah in v zbornikih, kot so Poetikon, Mentor, Zvon, Kralji ulice, Vrabec anarhist, literarna priloga Latice, ki jo izdaja Bošnjaška kulturna zveza Slovenije. Sodeluje pri medkulturnih in mednarodnih projektih, s katerimi ozavešča javnost k večji strpnosti do priseljenih, npr. Medkulturno sobivanje, Iniciativa za tuje študente, mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza. Je dvakratna dobitnica nagrade blisk (2020, 2021), ki se podeljuje v sklopu Šinkovčevih dnevov poezije. Kot najmlajša avtorica je pri 19 letih zmagala na Festivalu mlade literature Urška 2020. Leto pozneje je izšel njen kratkoprozni prvenec Zakaj molčiš, Hava?, ki je že preveden v angleščino, črnogorščino in bosanščino, prevaja se v srbščino, nemščino, poljščino in španščino. Javna agencija Republike Slovenije za knjigo je Selmo Skenderović kot mlado pisateljico z njeno knjižno prvenko izbrala za projekt Readers of Europe 2022, oktobra 2022 je bila avtorica nominirana za nagrado mira, novembra 2022 pa je bila njena knjiga nominirana za najboljši literarni prvenec, leta 2023 je na knjižnem sejmu v Sarajevu prejela nagrado za najboljšo mlado avtorico. Njena knjiga je vključena v evropski projekt Story Valley, ki mlade spodbuja k iskanju in obnavljanju zgodb različnih kultur in obravnavanju migracij. Foto: Maša Flogie (Urška pred Urško, Slovenj Gradec, 3. 10. 2024)

 

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Izbrane mlade avtorice, avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki jo bomo pripravili v sredo, 2. aprila 2025, v Celju. Vodila jo bo Selma Skenderović. Na delavnico bomo povabili prvih dvajset izbranih mladih. Na srečanje bomo povabili tudi mentorice, mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico, ki jo bo vodila Marijanca Ajša Vižintin.

Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorice, avtorje in njihove mentorice, mentorje plačajo organizatorji. Mentorske delavnice se lahko udeležijo tudi druge mentorice, mentorji literarnih krožkov in skupin, vendar jim organizator ne krije stroškov prehrane. Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju, besedila finalistov pa tudi v reviji Mentor 3/2025.

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA

Literarni prispevek naj bo še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo v slovenskem jeziku ali drugih maternih jezikih pod šifro (brez imena avtorice, avtorja) je potrebno pripeti v eni (1) priponki (Šifra_RD_JSKD_2025, npr.: Lesket_RD_JSKD_2025) v spletni prijavi, za eno učenko, učenca ali za oba hkrati. Zadnji rok za oddajo besedil in spletno prijavo je nedelja, 19. januar 2025, do polnoči.

Dolžina prispevka je omejena:               
- proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 6000 znakov s presledki)
- poezija do največ dve pesmi

Vsak prispevek mora biti v slovenskem jeziku oz. v drugem maternem in slovenskem jeziku, lektoriran in označen s šifro; podatke o avtorici, avtorju oz. obeh avtorjih; mentorici, mentorju oz. obeh mentorjih in šoli pa je treba vpisati v eno spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, klasična pisava, velikost 12, enojni razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

E-PRIJAVA

E-prijava je odprta od 16. oktobra 2024 do 19. januarja 2025 na spodnji povezavi:


e-prijava

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVVgPNx7V6c5eloLQ_Jx4bfKbmrg0hLs-qjyp2S5BQCIZ13w/viewform

 

 

Za natečaj:

UO Roševi dnevi –
Vojin Mlinarević, Lucija Hajnšek, Mojca Pliberšek, Sebastjan Volavc, Barbara Rigler

 

Dodatne informacije

Barbara Rigler

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01 320 95 72

 

 

 

 

 

                                                    

 

 

 

e-prijava

 

Soorganizatorja: