LITERATURA /NATEČAJI /2017

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO V LETU 2016

 

Na razpis JSKD in revije Mentor, odprt od januarja do aprila letos, za najboljšo samozaložniško knjigo izdano v letu 2016 je prispelo petintrideset knjig 35 avtorjev in avtoric. Prijavljeni samozaložniki so lani izdali pesniške zbirke in prozna besedila ter pet knjig z otroško vsebino. Letos nismo prejeli niti ene dramske knjige, založene v letu 2016. Avtorji oziroma samozaložniki so knjige izdali sami z lastnim financiranjem ali pa so s pomočjo sponzorjev krili stroške tiska.

Do prijavnega roka je bilo poslanih 15 proznih knjig, 15 pesniških zbirk (nekatere imajo zastopane tudi obe zvrsti) ter pet knjig z otroško tematiko, od katerih so bile tri zbirke otroških pesmi in dve slikanici s pripovedno-didaktično prozo. Komisija ugotavlja, da je bila letošnja bera prijavljenih knjig na visoki ravni s kvalitetno vsebino in premišljeno oblikovanostjo, zato je bil izbor toliko težji.  

Komisija - v sestavi Goran Gluvić, pisatelj in dramaturg, ter Barbara Rigler, svetovalka za literarno dejavnost - je natančno pregledala vse prispele publikacije in se odločila, da izbere kar dva zmagovalca v svojih skupinah oziroma literarnih zvrsteh ter podeli še posebno priznanje:

 

a) Zmagovalka med pesniškimi zbirkami (tako za odrasle kot otroke)  je knjiga Doživetja naseljenosti (Ljubljana, 2016),  avtor Dušan Marolt. Knjiga je bila izbrana kot najboljša med nominiranimi zbirkami poezije, in sicer:  Naročje spirale Slavice Tesovnik, Zatočišče spomina Vesne Kirbiš in Geneza Jerneja Kusterleta.

Utemeljitev zmagovalne poezije v samozaložbi z letnico 2016:

Poezija Dušana Marolta z naslovom Doživetja naseljenosti je intimna izpoved skozi metafore drobnih pripetljajev in vsakdanjika, sestavljena iz treh ciklov, v katerih razgalja samopodobo v odnosih s svetom, ki ga obkroža. Pesmi so napisane z natančno občutljivostjo in razumsko strastjo, kar je bolj redek pojav v slovenski poeziji.

 

b) Zmagovalka med proznimi besedili (tako za odrasle kot otroke) je knjiga z naslovom Porcelanasti človek (Ljubljana, 2016), avtor Damjan Jensterle. Knjiga je bila izbrana kot najboljša med nominiranimi proznimi besedili z naslovi:  vidi veni strici Bojana Sršena, Podobice krhanja Milana Marklja, Fatamorgazičnosti Jožeta Simčiča, Jaz Bojana Krevha in Bili so hudi, a tudi lepi časi Maksa Starca.

Utemeljitev zmagovalne zgodbe v samozaložbi z letnico 2016:  

Proza, pripoved Damjana Jensterleta  z naslovom Porcelanasti človek, nam prikazuje življenje, v katerem nastopa izrazita drugačnost. Avtizem. Posebnost te proze  je, da se avtor loti tematike z vsem svojim arzenalom: s poetičnostjo, angažmajem in  posrednim postavljanjem različnih vprašanj.  Skozi ta čustva spretno krmari in nam postavi  čudovito ogledalo o naši družbi in naši samovšečnosti, v katerega ne pogledamo radi.

 

Posebno priznanje podeljujemo Jerneju Kusterletu za knjigo Zbrano delo Emanuela Kolmana (Jesenice, 2016).  Jernej Kusterle je knjigo uredil, oblikoval ter napisal spremno besede. S tem je potegnil iz pozabe odlično poezijo in zanimivega pesnika postavil pred današnje bralce. Jernej Kunsterle je opravil delo, ki bi ga morale opraviti pristojne institucije, ki so za tako delo tudi pristojne.

 

Čestitamo vsem trem avtorjem!

Vseh osem nominiranih avtorjev izbranih samozaložniških knjig (Tesovnik, Kirbiš, Kunsterle, Sršen, Markelj, Simčič, Krevh, Starc) ter tri zmagovalce (Marolt, Jensterle, Kunsterle) vabimo na državno srečanje literatov seniorjev, V zavetju besede 2017, v torek, 7. novembra 2017, v Idrijo, kjer bo ob 12.30 potekal  kratek pogovor o samozaložništvu z Goranom Gluvićem. 

Prosimo  za potrditev prisotnosti  do ponedeljka, 30. 10. 2107, na e-naslov: mentor@jskd.si.

Ob 18. uri vabimo vse ljubitelje literature v Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, kjer bomo podelili priznanja vsem nominiram samozaložnikom  ter tri najboljše obdarili z letno naročnino na revijo Mentor v letu 2018 ter zaključili državno srečanje seniorjev s predstavitvijo osmih finalistov.

 

Čestitamo za izbor ter dobrodošli v Idriji!

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si


 

 

seniorji 2017