LITERATURA / NATEČAJI / SOSED TVOJEGA BREGA

 

 

mentor

 

 

 

JSKD in REVIJA MENTOR

razpisujeta 42.  literarni natečaj  

SOSED TVOJEGA BREGA 2020

namenjeno avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti.

Že več kot 40 let druženj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji,  medkulturno bogati slovenski prostor s paleto jezikov in poetik. Lani smo srečanja poglobili in pomladili z dodatnima delavnicama ter predstavitvijo natečaja v Ljubljani, v letu 2020 spet potujemo po Sloveniji in premikamo meje v glavah. Družili se bomo na belokranjskih bregovih in spoznavali kulturno bogato Metliko.

Zato vas vabimo k sodelovanju in vas prosimo še naprej, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, znance, sorodnike, prijatelje, literate … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in empatične ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta!

DRŽAVNO SREČANJE

Državno srečanje je prestavljeno na soboto 30. avgusta 2020!

Državno srečanje SOSED TVOJEGA BREGA 2020 bo potekalo v Metliki v soboto, 9. maja 2020, s sodelovanjem izpostave JSKD iz Metlike. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalcema ter mentorjema prozne in pesniške delavnice, Zoranom Kneževićem (prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec za zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat) in mag. Ano Porenta (pesnica in urednica, magistrica znanosti, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti ter glavna urednica portala www.pesem.si). Po kosilu bo sledil krajši ogled metliških kulturnih znamenitosti, druženje, izmenjava literarnih izkušenj, predstavitev novih knjig in literarna branja. Natančen program vam bomo posredovali po prijavi.

Ob 18. uri bomo imeli svečani zaključni literarni dogodek s predstavitvijo izbranih besedil v različnih jezikih, z glasbeno spremljavo ter podelitvijo priznanj vsem sodelujočim avtorjem. Izpostavili bomo dolgoletne Sosede in tudi tiste, ki se nam boste pridružili prvič. 

BESEDILA

Na natečaj lahko posredujete prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomke daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujemo samo lektorirana in urejena besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki. Besedila naj bodo zapisana v wordu, pisava 11, leva poravnava, enojni razmik, brez dodatnih oblikovanj in fotografij. Avtorji, ki ste sodelovali na srečanju Sosed tvojega brega 2019, lahko posredujete »popravljena« oz. izboljšana besedila lanskega srečanja za objavo v zborniku 2020.

Vsak prispevek mora biti označen s šifro avtorja, svoje podatke vpišete v e-prijavo (šifra, ime in priimek avtorja, domači naslov, letnica rojstva, izobrazba oziroma poklic, telefonska številka, naslov e-pošte, jezik besedila – tudi knjižne novosti prijavljenih avtorjev (z naslovnico in kratko vsebino). Podatki bodo uporabljeni za namene razpisa. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno.

ZBORNIK PARALELE

Izbor besedil vsakega avtorja bomo objavili v natisnjenem zborniku PARALELE 2019-2020, št. 23,. ki ga boste prijavljeni avtorji natečajev Sosed tvojega brega 2019 in 2020 prejeli v brezplačno branje in dar po en izvod. Vsi ostali bralci se lahko na Paralele naročite v prednaročilu do 2. 3. 2020 po ceni 5,00 €. V redni prodaji bo cena Paralel 23/2020: 8,00 €.

PRIJAVA

Rok za prijavo je podaljšan do 30. aprila 2020!

Avtorji naj svoja besedila pošljejo do začetka marca - ponedeljek, 2. marca 2020, v izvirniku (torej ne v slovenščini) po elektronski pošti na e-naslov: mentor@jskd.si, z zadevo: Sosed tvojega brega 2020. Besedilom priložite tudi delovni prevod v slovenski jezik. Prosimo vas tudi za kratek literarni življenjepis za objavo v zborniku (približno 500 zsp). Prijava za sodelovanje bo potekala elektronsko:

UVODNO BRANJE OB MEDNARODNEM DNEVU MATERNIH JEZIKOV

Kot uvod v letošnje druženje in promocijo natečaja vabimo avtorje k branju svoje avtorske literature v petek, 21. februarja 2020, ob 18. uri v dvorano JSKD - Mala skladovnica,   Beethovnova 5, Ljubljana, v počastitev mednarodnega dneva maternega jezika UNESCO (21. februar). Prosimo za potrditev uvodnega sodelovanja na zgornji e-naslov  do ponedeljka, 10. 2. 2020! Kot gostje se nam bodo pridružili glasbeniki in različni bralci avtorske literature.

Veseli bomo vaših komentarjev, pobud in želja! Lepo pozdravljeni!

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

odgovorna urednica revije Mentor in
producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

Lansko, 41. državno srečanje "Sosed tvojega brega 2019"
Ljubljana, 25. maj 2019