LITERATURA / NATEČAJI / SOSED TVOJEGA BREGA

 

 

mentor

 

 

 

JSKD in REVIJA MENTOR

razpisujeta

45.  literarni natečaj  
SOSED TVOJEGA BREGA 2023

 

Rok za prijavo je podaljšan do 14. aprila 2023

Namenjen je avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem literarnim generacijam od 15. leta starosti.

Že 45 let srečevanj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji, medkulturno bogati slovenski prostor s paleto svetovnih jezikov in ustvarjalnih poetik. Kljub epidemiji smo kontinuirano izvajali srečanja in delavnice v živo z vsemi varnostnimi pogoji, za to se bomo trudili tudi v prihodnje, saj le komunikacija in osebni stik doprineseta k poglobljenemu družbenemu sobivanju in zadovoljstvu. Z avtorji, ki so zaradi fizične oddaljenosti še vedno predaleč, da bi se nam pridružili, bomo ohranjali odnose tudi preko spletnih aplikacij ter objav v reviji Paralele. 

V letu 2023 načrtujemo vsa srečanja v živo, najprej ob mednarodnem dnevu maternih jezikov (21.  februarja), ponovno v centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani, ter na zaključnem državnem srečanju v Domžalah v okviru Tednov ljubiteljske kulture.

Vabimo vas k sodelovanju in prosimo še naprej, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, družinske člane, znance, sorodnike, prijatelje, literate, glasbenike, različne ustvarjalce … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in empatične ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta.

DRŽAVNO SREČANJE

Državno srečanje SOSED TVOJEGA BREGA 2023 bo potekalo v Domžalah v soboto, 3. junija 2023, s sodelovanjem izpostave JSKD iz Domžal. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili v Slamnikarski muzej v Domžalah na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalcema ter mentorjema prozne in pesniške delavnice, Željkom Perovićem (pesnik, prevajalec …) in Mirano Likar Bajželj (pisateljica, pedagoginja …). Po kosilu bo sledil krajši ogled muzeja in drugih kulturnih znamenitosti v Domžalah ter okolici, druženje, izmenjava literarnih izkušenj, predstavitev novih knjig in literarna branja. Natančen program vam bomo posredovali po prijavi.

Predvidoma ob 18. uri bo potekal zaključni literarni dogodek s predstavitvijo vseh avtorjev in izbranih besedil v različnih jezikih, z glasbeno spremljavo ter podelitvijo priznanj. Izpostavili bomo dolgoletne Sosede in tudi tiste, ki se nam boste pridružili prvič. Najboljša besedila leta 2023 in 2024 bomo objavili v bienalnem zborniku Paralele št. 25/2023-2024, predvidoma spomladi leta 2024.

BESEDILA

Na natečaj lahko posredujete prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomke daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujemo samo lektorirana in urejena besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki. Besedila naj bodo zapisana v wordu, pisava 11, leva poravnava, enojni razmik, brez dodatnih oblikovanj in fotografij.

Vsak prispevek mora biti označen s šifro avtorja, svoje podatke vpišete v e-prijavo (šifra, ime in priimek avtorja, domači naslov, letnica rojstva, izobrazba oziroma poklic, telefonska številka, naslov e-pošte, jezik besedila – tudi knjižne novosti prijavljenih avtorjev (z naslovnico in kratko vsebino). Podatki bodo uporabljeni za namene razpisa. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno.

PRIJAVA

Rok za prijavo je podaljšan do 14. aprila 2023

 

Avtorji naj svoja besedila oddajo do konca marca - petek, 31. marca 2023, v izvirniku (torej ne v slovenščini!!!) na elektronsko prijavo Sosed tvojega brega 2023. Prosimo vas tudi za kratek literarni življenjepis za objavo v zborniku in za predstavitev na zaključnem literarnem večeru (približno 300 zsp). Prijava je možna le preko spletne prijavnice:

 

UVODNO BRANJE OB MEDNARODNEM DNEVU MATERNIH JEZIKOV

Kot uvod v druženje in promocijo natečaja vabimo literate k branju svoje avtorske literature v torek, 21. februarja 2023, ob 18. uri v Center za poezijo Tomaža Šalamuna,  Cankarjeva 5, Ljubljana, v počastitev mednarodnega dneva maternega jezika UNESCO (21. februar). Prosimo za potrditev uvodnega sodelovanja v spletni prijavi oz. na e-naslov: mentor@jskd.si do ponedeljka, 13. 2. 2023!

Veseli bomo vaših komentarjev, pobud in želja! Lepo pozdravljeni!

Dodatne informacije:

Literarna dejavnost JSKD

T: (01) 2410 516
E: mentor@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

 

Lansko, 44. državno srečanje "Sosed tvojega brega 2022"
Brežice, 29. maj 2022