PLES / OPUS 1 - PLESNA MINIATURA 2021

 

Opus 1

29. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev
OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2021

 

Španski borci v Ljubljani, 17. in 18. april 2021

 

TEMA

1. PLEŠEM, KER … / I DANCE, BECAUSE …
2. KARKOLI / WHATEVER

To leto je predlagana tema obvezna zgolj za starostne skupine XXS, XS in S. Plesni ustvarjalci iz starostnih skupin M, L in XL pa lahko izbirajo. Lahko se lotijo ustvarjanja na predlagano temo, lahko pa ustvarijo karkoli.

PLEŠEM, KER … / I DANCE, BECAUSE …

Plešem, ker mi ples predstavlja prostor lepote, svobode in ustvarjalnosti. Je način mišljenja, izražanje neubesedljivega, je učenje in igra hkrati, je borba, zabava, način življenja.

S plesom želim graditi mostove. Včasih plešem, da pozabim, včasih, da se spominjam. Plešem, ker ne morem leteti. S plesom sporočam svoje misli in ideje. K plesu se zatečem, ker mi zagotavlja tolažbo v času žalosti.

Andy Warhol je rekel, da se ukvarja z umetnostjo, ker je grd in ker nima kaj drugega početi. Vsak ustvarjalec želi sporočiti idejo, nekaj izumiti, povzročiti reakcijo, dati neko izjavo, se povezati, spremeniti perspektivo.

Da lahko ples mislim, ga moram najprej ugledati in prepoznati na lastni koži. Ples misli s telesom in se zelo neposredno odziva na spremembe v družbi. Je zelo verodostojen pokazatelj našega življenjskega stanja. Poleg tega sodobni ples nikdar ne obstaja izoliran od mnoštva družbenih sprememb, temveč je z njimi tesno prežet. Renesansa je prvo zgodovinsko obdobje, v katerem se je začelo o naravi in problemu plesa obširno pisati in že iz teh spisov je jasno, da je bil ples tudi sredstvo proti zatiranju družbe.

Umetnost nas spodbuja, da pogledamo nekoliko podrobneje na družbena vprašanja, na druge ljudi in njihova čustva, na okolje, ki nas obkroža, ter na vsakdanje predmete in oblike življenja okoli nas.

Morda se nam včasih zdi vse samoumevno in sploh ne razmišljamo, zakaj nekaj počnemo. Pravzaprav pa se nikoli ne bi smeli nehati spraševati zakaj delam to, kar delam. Zakaj se ukvarjam s plesom? Kaj ples dela in kako vpliva na moje življenje, na družbo, na odnose. Kaj ples zmore in česa ne?

Zakaj torej plešem?

KARKOLI / WHATEVER

Če vas predpisana tema ne navdihne, se lahko lotite česarkoli. Karkoli je v vas, karkoli je okrog vas, karkoli iščete, karkoli se sprašujete, v karkoli dvomite, karkoli vas zanima, zanima tudi nas!

Navodilo mentorjem in zrelejšim plesalcem:

Razpisana tema vsem ustvarjalcem, ne glede na starost, ponujala širok razpon možnosti. Tekst o temi je morda v nekaterih delih prezahteven za najmlajše ustvarjalce, zato jim mentorji poskusite približati temo na njim primeren način. Z njimi se pogovarjajte, sicer pa naj bodo v oblikovanju ideje in miniature avtonomni ter ustvarjalni.

Naloga mentorja je svetovanje, vodenje in usmerjanje otroka/mladostnika v oblikovanju ideje, plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.

Obvezen del ustvarjalnega procesa je tudi prevajanje idej in postopkov v besede. Kot vsako leto morajo mladi ustvarjalci sami napisati opis koncepta in proces dela ( ideje, misli, postopek dela, odločitve...).

Razmišljajte in delajte na tem z namenom, da se resnično poglobite v nastajanje in oblikovanje plesne miniature in tako vsebinsko osmislite koncept, proces in rezultat dela.

 

 

 

 

 

 

pravilnik

e-prijavnica

 

 

Lanski OPUS 1 - 2020