FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

PEVSKA DELAVNICA Z GREGORJEM VOLKOM

     

Kraj izvedbe:

 

Zreče, hotel Zreče

Termin:

 

sobota, 21. november 2015

Mentorji:

 

Gregor Volk

Cena:

 

30,00 EUR

Rok prijave:
 

petek, 13. november 2015

 

 

Tokratna pevska delavnica, ki jo pripravljamo ob državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž bo posvečena različnim interpretacijam, priredbam ljudskih pesmi. Možnosti za to so skoraj neomejene, mentor bo podal nekaj smernic, prikazal nekaj možnosti za prirejanje, udeležence vodil skozi proces, kasneje pa se bodo udeleženci z mentorjevim svetovanjem sami preizkusili v iskanju samosvojega avtorskega pristopa.

Vsebina in cilji

Ker navadno veliko udeležencev seminarjev ustvarja priredbe pesmi za potrebe odrskih postavitev in javnih nastopov (tudi z namenom prijav na natečaje, revije), bomo del časa posvetili poslušanju in analitičnemu pregledu pesmi ter potegnili praktične zaključke, ki vam bodo v pomoč pri snovanju priredb in postavljanju pevskih temeljev v skupinah. 

Spoznali bomo potek vseh vokalnih linij v harmoniji večglasnega petja (“naprej”, “čez” in “bas”), saj je za kakovostno izvedbo pesmi v skupini poleg poznavanja lastne vokalne linije nujno poznati potek ostalih glasov. Razumevanje nam pomaga bolj suvereno usmerjati lastno vižo znotraj večglasja.


SEMINAR NAMENJAMO vodjam petja v folklornih skupinah, vodjam pevskih skupin, zborovodjem in drugim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v pevskih in folklornih skupinah, članom pevskih skupin, celotnim pevskim skupinam, predvsem tistim, ki si želijo svoje udejstvovanje, delovanje obogatiti tudi z drznejšimi interpretacijami, priredbami ljudskih pesmi, se morda prijaviti na državno srečanje interpretov ljudskih pesmi in ljudskih viž.

 

  1. Mentor


  2. Gregor Volk je širši javnosti najbrž najbolj poznan kot član družinskega tria Volk Folk, kjer poje in igra violino. Je član Akademske folklorne skupine France Marolt, poleg ukvarjanja s tradicijsko glasbo in folklorno dejavnostjo ustvarja in izvaja tudi svojo glasbo, vodi lastno skupino in občasno nastopa kot gost v različnih zasedbah. 
    Z ljudsko pesmijo in vižami, ki so del družinske tradicije, se je srečal v ranem otroštvu, kasneje poleg violine osvojil igranje na druga glasbila, ves čas glasbenega ustvarjanja pa nabiral izkušnje na domačih (Druga Godba, Lent, Carniola, Godibodi, ...) in tujih odrih (EBU-UER Gdansk in Segovia, Nemčija, Belgija, Francija, ...). Trenutno zaključuje študij agronomije na Ljubljanski univerzi. 

 

Potek in trajanje seminarja

9.30 – 10.00

 

Prihod udeležencev

10.00 – 10.15

Tjaša Ferenc Trampuš

Uvod v seminar.

10.15 – 13.00

Gregor Volk

Uvodno predavanje in praktično delo.

13.00

 

Kosilo.

14.30 – 17.00

Gregor Volk

Praktično delo.

18.00 – 20.00

 

Ogled državnega srečanja pevskih in godčevskih skupin.

 

 

Rok prijave

 Vaše prijave pričakujemo najkasneje do petka, 13. novembra 2015 na naslov: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na folklorni seminar/ ali prek e-maila: tjasa.ferenc@jskd.si

Pohitite s prijavami, saj bodo v primeru prevelikega števila kandidatov imeli prednost tisti, ki se bodo prijavili prej. O morebitni zavrnitvi vaše prijave vas bomo obvestili, sicer pa dodatnih obvestil ne bomo pošiljali.

Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek vaše območne izpostave JSKD, oz. jih s prijavo na seminar seznanite.

 

 

Cena in plačilo

Kotizacija za udeležence seminarja znaša 30 € (DDV je vključen). Kotizacija je tokrat manjša, saj ne vključuje kosila.

Prehrana: Kosilo v hotelu je možno, a si ga mora vsak posameznik plačati sam. Tisti, ki ste zainteresirani za kosilo v hotelu, kjer bo potekal tudi seminar, to na prijavnici tudi označite, da bomo lahko slednje sporočili hotelu.

 

Kaj morate še vedeti?

V prostorih Hotela Terme Zreče vas pričakujemo ob 9.30. Delo bo potekalo od 10. do 17.00 ure z vmesnim odmorom za kosilo in se nadaljevalo ob 18. uri z ogledom državnega srečanja pevskih in godčevskih skupin.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš
samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si