FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

PEVSKA IN GODČEVSKA DELAVNICA

     

Kraj izvedbe:

 

Beltinci, Župnijski dom

Termin:

 

od petka, 21. do nedelje, 23. julija 2017

Mentorji:

 

Jasna Žitnik in Klemen Bojanovič

Cena:

 

60,00 EUR (DDV je vključen)

Rok prijave:
 

sreda, 12. 7. 2017

 

 

Folklorna dejavnost se pri spodbujanju pevskega in godčevskega udejstvovanja pogosto ujame v lastno past s tolmačenjem, da ljudsko izhaja iz ljudskega in se v ljudsko povrne. Do določene mere to seveda drži, vendar bi moralo prevladovati načelo, da je ljudska glasba le ena izmed mnogih glasbenih zvrsti, za katero veljajo določene zakonitosti in ki jo izvajamo na določen način. Od izvajalca namreč zahteva enako tehnično podkovanost, smisel za melodijo, harmonijo in ritem.

Pevska delavnica bo posvečena bolj tehničnim aspektom pevskega nastopa in ga namenjamo vodjem petja v folklornih in pevskih skupinah, vodjem folklornih skupin, članom pevskih in folklornih skupin, zborovodjem in drugim, ki sodelujejo pri folklornih skupinah, avtorjem priredb.

Godčevsko delavnico namenjamo vodjam godčevskih sestavov v folklornih in samostojnih godčevskih skupinah, piscem glasbenih priredb, godcem folklornih in godčevskih skupin in seveda tudi vsem ostalim, ki so jim ljudske viže blizu in so pripravljeni glasbeno izročilo interpretirati na svež način.   

 

PEVSKA DELAVNICA

Na delavnici se bomo ukvarjali z večglasnim petjem v ljudskem izročilu, vlogami posameznih glasov v skupini, s skupinsko dinamiko in osnovami vokalne tehnike, usklajenostjo in odrskim nastopom. Posvetili se bomo tudi kombiniranju moških in ženskih glasov ter analizirali zven petja »od zunaj«.

Na praktičnih primerih bomo reševali najpogostejše težave, ki se pojavljajo pri delu s pevskimi skupinami (držanje posameznih glasov, ritmične vaje, nasveti za priprave pred nastopom itn.).

 

Seminar namenjamo:

vodjem pevcev pri folklornih skupinah;

vodjem pevskih skupin;

vodjem folklornih skupin;

članom pevskih in folklornih skupin;

zborovodjem in drugim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v pevskih in folklornih skupinah

 

GODČEVSKA DELAVNICA

Na seminarju se bomo ukvarjali z ustvarjanjem priredb – iskali bomo boljše in slabše kombinacije instrumentov, se ukvarjali z instrumentalnimi kombinacijami znotraj ene viže, s kombiniranjem instrumentov, ko se ti izmenjujejo, se posvetili interpretaciji plesnih viž, glasbeni dramaturgiji plesnih spletov, usklajevanju jakosti instrumentov in se naučili instrumente postaviti v prave lege, da se ti med seboj ne bodo prekrivali. Seminar bo razdeljen na dva dela. V teoretičnem delu bomo na zvočnih primerih analizirali boljše in slabše interpretacije, v praktičnem delu pa se boste udeleženci tudi v praksi soočili z muziciranjem.

 

Seminar namenjamo:

- osebam, ki za godčevske sestave pišejo glasbene priredbe;

- vodjam godčevskih sestavov znotraj folklornih in/ali godčevskih skupin;

- vsem instrumentalistom;

- inštrumentalistom v folklornih skupinah (še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, baritonisti, kontrabasisti, …);

- vabljeni tudi drugi, ki se kakorkoli vključujete v godčevske sestave;

 

O MENTORJIH


Jasna Žitnik je umetniška vodja in pevka v vokalni skupini Jazzva, glavna vokalistka skupine Selecto, hkrati pa sodeluje s številnimi glasbeniki in zasedbami, tudi z Akademsko folklorno skupino France Marolt, kjer poučuje osnove vokalne tehnike in večglasnega petja. Svoje glasbeno znanje je na svoji več kot dvajsetletni glasbeni poti širila pri številnih pedagogih na najrazličnejših področjih - klasično, jazz, pop, zborovsko in ljudsko petje, prečna flavta, kompozicija in aranžiranje, dirigiranje in klavir. Ukvarja se z najrazličnejšimi aspekti petja; odrskim nastopom pevcev, premagovanjem treme, petjem v gibanju, itd.

 

Klemen Bojanovič je študent glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki se je z ljudskim izročilom pričel spoznavati že v osnovnošolskih letih, ko se je kot harmonikar pridružil mariborski folklorni skupini Krog, pod mentorstvom Ika Otrina. Od takrat je deloval v številnih štajerskih skupinah kot glasbenik, avtor glasbenih priredb. Trenutno je aktiven v vlogi umetniške vodje mladih godcev Društva za kulturno vzgojo Krog in vodje glasbenikov FS ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana. Redno piše glasbene priredbe za folklorne skupine, s katerimi dosega najvišja priznanja na državnih srečanjih odraslih folklornih skupin in na tekmovanjih parov slovenskih ljudskih plesov.

 

PREDVIDEN URNIK:

petek

16.00–17.00

Prihod v grad v Beltince.

 

17.00–19.00

Uvodni pogovor.
Odgovori na postavljena vprašanja.

 

19.30

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.30–19.00

Praktično delo

 

19.00

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.00

Zaključni pogovor.

 

15.00–18.00

Spremljanje generalke in državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

 

KOTIZACIJA

Kotizacija znaša 60 evrov (DDV je vključen). Cena kotizacije ne vključuje bivanja in prehrane.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE (po želji in potrebi)

Stroški bivanja in prehrane (dva polna penziona) znašajo predvidoma 62 € na osebo (DDV je vključen) in jih boste lahko poravnali ob prihodu v grad Beltinci z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci>.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijavite se lahko preko elektronske prijavnice (klikni na ikono PRIJAVNICA).

Prijavnica

najkasneje do srede, 12. julija 2017.


Na podlagi vaše prijavnice bomo poslali predračun na naslov plačnika kotizacije navedenega v prijavnici, ki mora biti plačan pred pričetkom seminarja. Prijava je dokončna.

Stroške bivanja in prehrane pa poravnate neposredno v Beltincih, kot je navedeno zgoraj.

Število udeležencev seminarja bo omejeno, zato pohitite s prijavami. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. O morebitnih neupoštevanih prijavah, vas obvestimo.

V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili v prihodnji sezoni in vas o tem obvestili.

Potrditveno sporočilo o vaši uspešni prijavi boste na e-mail naslov, ki ga boste navedli ob prijavi, prejeli predvidoma v roku dveh dni od vaše uspešne prijave.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

S seboj prinesite inštrument.

Veseli bomo, če boste o zanimivih, svežih interpretacijah razmišljali/se pripravljali že doma, da bomo na seminarju morebitne dileme, vprašanja lahko razrešili na primerih.

Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste predvidoma v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.

Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo v poznih popoldanskih urah v beltinskem parku potekalo državno srečanje odraslih folklornih skupin (1. del).

 

DODATNE INFORMACIJE

Katarina Šrimpf Vendramin

samostojna strokovna svetovalka
za folklorno dejavnost
JSKD

T: (01) 2410 533

F: (01) 2410 536

E: katarina.srimpf@jskd.si

 

 

 

 

Prijavnica