FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

GODČEVSKI IN PEVSKI SEMINAR

     

Kraj izvedbe:

 

Osnovna šola Šmartno pri Litiji

Termin:

 

Sobota, 19. november 2016

Mentorji:

 

Nina in Romeo Volk, Jasna Žitnik

Cena:

 

30,00 EUR (DDV je vključen)

Rok prijave:
 

Petek, 11. 11. 2016

 

 

Tokratna delavnica, ki jo pripravljamo ob državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž bo posvečena (diatonični) harmoniki in spoznavanju tradicionalnega načina igranja na ta inštrument. Pevska delavnica pa bo namenjena spoznavanju vokalnih tehnik, postavitvi glasu, večglasnemu petju in poslušanju ter analizi zvena petja »od zunaj«.

Vsebina in cilji

Enodnevno izobraževanje z godčevsko in pevsko delavnico delavnicami namenjamo:  

- vodjem petja v folklornih skupinah, vodjam pevskih skupin, zborovodjem in drugim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v pevskih in folklornih skupinah, članom pevskih skupin, celotnim pevskim skupinam,

- harmonikarjem s predznanjem, ki igrajo pri folklornih skupinah, samostojno ali v drugih godčevskih sestavih in bi se želeli pobližje seznaniti s tradicionalnim načinom igranja (predvsem na diatonično harmoniko).    

 

SISTEM DELA IN PROGRAM:

1. Solistično igranje na harmoniko (Nina in Romeo Volk). Delavnico namenjamo harmonikarjem s predznanjem, ki igrajo pri folklornih skupinah, samostojno ali v drugih godčevskih sestavih in bi se želeli seznaniti z zgodovino inštrumenta ter vlogo harmonike in godca v slovenskem ljudskem godčevstvu. Praktični dela bo namenjen spoznavanju tradicionalnega načina igranja (predvsem na diatonično harmoniko) na podlagi poslušanja posnetkov, delom z notnimi zapisi skladb in učenjem treh izbranih viž po posluhu in s posnemanjem. Delavnico bosta vodila Nina in Romeo Volk. Nina je po izobrazbi akademska glasbenica – pianistka, se je z ljudskim izročilom – predvsem ljudsko glasbo – srečala v zgodnjem otroštvu, in sicer v družinskem in širšem sorodstvenem okolju. Z bratom in očetom igra in poje v družinskem triu Volk Folk, vodi različne seminarje in delavnice s področja (po)ustvarjanja pevskega in inštrumentalno glasbenega izročila ter se ljubiteljsko ukvarja z odkrivanjem in populariziranjem ljudskosti v našem glasbenem izročilu. Romeo pa je predmetni učitelj LUM in TIT. Je pevec in kontrabasist v družinski godčevski zasedbi Volk folk iz Ilirske Bistrice in ljubiteljski raziskovalec glasbene in druge ljudske kulture v domačem okolju. V okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti sodeluje pri vodenju različnih seminarjev in delavnic na temo slovenskega glasbenega izročila. Zaradi lažjega dela naj udeleženci s seboj prinesejo diatonično harmoniko v uglasitvi C-F-B ali klavirsko harmoniko.
 
2. Pevska delavnica (Jasna Žitnik). Jasna Žitnik je umetniška vodja in pevka v vokalni skupini Jazzva, glavna vokalistka skupine Selecto, hkrati pa sodeluje s številnimi glasbeniki in zasedbami, tudi z Akademsko folklorno skupino France Marolt, kjer poučuje osnove vokalne tehnike in večglasnega petja. Svoje glasbeno znanje je na svoji več kot dvajsetletni glasbeni poti širila pri številnih pedagogih na najrazličnejših področjih - klasično, jazz, pop, zborovsko in ljudsko petje, prečna flavta, kompozicija in aranžiranje, dirigiranje in klavir. Ukvarja se z najrazličnejšimi aspekti petja; odrskim nastopom pevcev, premagovanjem treme, petjem v gibanju, itd.. Na tokratni delavnici se bodo udeleženci posvečali zlasti problematiki večglasnega petja in ob uporabi praktičnih vaj spoznavali metode za reševanje težav pri uglaševanju, usklajevanju in samostojnosti posameznih glasov. Hkrati se bodo ukvarjali z razvijanjem ustrezne pevske tehnike in vprašanjem motivacije in medsebojnega sodelovanja pevcev v skupini. Delavnica je namenjena vodjem petja v folklornih in pevskih skupinah, vodjem folklornih skupin, članom pevskih in folklornih skupin, zborovodjem in drugim, ki sodelujejo pri folklornih skupinah, avtorjem priredb.

 

Potek in trajanje seminarja

Delo bo potekalo v prostorih Osnovne šole Šmartno, Pungrt 9, 1275 Šmartno pri Litiji.

 

PREDVIDEN URNIK:

 

 9.00 – 9.30

Zbiranje udeležencev.

10.00 – 10.15

Pozdrav in uvod v seminar.

10.15 – 13.00

Delo po skupinah/delavnicah.

13.00

Kosilo (v lastni režiji).

14.30 – 17.00

Delo po skupinah/delavnicah.

18.00

Ogled državnega srečanja pevskih in godčevskih skupin na gradu Bogenšperk.

 

Rok prijave

Prijavite se lahko preko elektronske prijavnice

 

Prijavnica

 

najkasneje do petka, 11. novembra 2016.

 

Na podlagi vaše prijavnice bomo poslali predračun na naslov plačnika kotizacije navedenega v prijavnici, ki mora biti plačan pred pričetkom seminarja. Prijava je dokončna.


Pohitite s prijavami, saj bodo v primeru prevelikega števila kandidatov imeli prednost tisti, ki se bodo prijavili prej. O morebitni zavrnitvi vaše prijave vas bomo obvestili, sicer pa dodatnih obvestil ne bomo pošiljali.

 

Cena in plačilo

Kotizacija znaša 30 evrov (vključen je DDV). Kotizacija je tokrat manjša, saj ne vključuje kosila. Plačali jo boste na podlagi izstavljenega predračuna.

 

Prehrana: V lastni organizaciji.

 

 KAJ MORATE ŠE VEDETI?

 

- Delo bo potekalo v prostorih Osnovne šole Šmartno pri Litiji, Pungrt 9, 1275 Šmartno pri Litiji.

- Če se prijavljate kot godec, s seboj prinesite inštrument. Zaradi lažjega dela vas naprošamo, da imate s seboj diatonično harmoniko v uglasitvi C-F-B ali klavirsko harmoniko.

 

DODATNE INFORMACIJE

Katarina Šrimpf Vendramin

folklorna dejavnost JSKD

T: (01) 2410 533

F: (01) 2410 536

E: katarina.srimpf@jskd.si

 

 

 

 

Prijavnica