FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

SEMINAR LE PLESAT ME PELJI – DELO V ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPINAH

     

Kraj izvedbe:

 

Osnovna šola Žalec

Termin:

 

22. oktober 2016

Mentorji:

 

Klemen Bojanovič, Tadeja Pance, Klara Cerk, Jasna Žitnik, Peter Bezjak, Livija Rojc Štremfelj, Maja Gal Štromar, Katarina Šrimpf Vendramin

Cena:

 

35,00 EUR (DDV je vključen)

Rok prijave:
 

četrtek, 13. oktober 2016

 

 

Letos že četrtič razpisujemo enodnevno izobraževanje namenjeno vodjem odraslih folklornih skupin, plesalcem, pevcem, inštrumentalistom, garderoberjem, predsednikom društev in drugim organizacijskim kadrom društva. Na seminarju se bomo posvetili različnim vsebinam, ki se vežejo na folklorno dejavnost. Zaključili ga bomo z ogledom prireditve Le plesat me pelji 2016 – drugega dela državnega srečanja odraslih folklornih skupin. 

Vsebina in cilji

Enodnevno izobraževanje z različnimi predavanji in vodenimi delavnicami namenjamo vodjem in članom odraslih folklornih skupin, ki bi radi pridobili nova znanja in izkušnje. Med različnimi ponujenimi temami lahko izberete eno.

 

Seminar namenjamo:

vsem, ki jih zanima delo v odraslih folklornih skupinah (vodjem skupin, predsednikom, tajnikom, plesalcem, godcem, pevcem, garderoberjem …). Izkušnje so dobrodošle, a niso obvezne.

 

SISTEM DELA IN PROGRAM:

Razpisanih je več predavanj/delavnic/tematik, odločite pa se lahko le za eno.

 

1. Odrska igra in prezenca (Maja Gal Štromar). Veliko folklornih skupin v svoje odrske postavitve vključuje govor, igrane prizore, a tudi če jih ne, vsak nastopajoči na odru predstavlja nek lik s sebi lastnim karakterjem. Pogosto se zgodi, da so igrani prizori in reakcije pretirane, kar celotnemu nastopu lahko odvzame verjetnost in naravnost. Delavnica bo tako namenjena izboljšanju interpretacije govora, petja, prezence, igre, spoznavanju različnih vaj za ozaveščanje glasu in telesa, čustvenih stanj ter spoznavanju razlike med pretiranimi, afektiranimi, ilustrativnimi gestami, rekacijami in med naravno gesto, gibom, reakcijo, ki celotnemu prizoru – plesu doda pridih naravnosti in verjetnosti, močno pripomore k prepričljivejšemu nastopu. Delavnico, ki je namenjena vodjem folklornih skupin, plesalcem, bo vodila Maja Gal Štromar, vsestranska umetnica: igralka, pesnica in pisateljica, prevajalka, gledališki pedagog. Sicer diplomirana romanistka, je diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. V gledališču je tako doma kot v tujini odigrala več kot 41 vlog, posnela več kot 30 filmov. Izdala je 12 avtorskih knjig, od tega štiri pesniške zbirke 'Goga 66000', 'Na predpomlad mi reci ti', 'Že češnječas', 'Boginja z zamudo-Dea in ritardo' (pesniška zbirka s CD), pet romanov 'Amigdalino srce', 'Lju.beznica ali Svetloba po dekretu', 'Misli name, ko ti je lepo', 'Potaknjenci', '7kg do sreče'. Monodramo 'Alma Ajka', ki je slovensko-arabska izdaja Aleksandrijske Knjižniceter gledališki vademecuum s pravljico 'Črkolandija'. Pred kratkim je izšla tudi 'Dobrodelna pravljica Anina Zvezdica' na izid pa čaka roman 'Ženska drugje'. Piše gledališka besedila za otroške predstave, radijske igre za odrasle in mladinske igrane igre v več delih. Leta 1991 je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke. Več informacij na www.majagalstromar.si. Udeleženci delavnice naj bodo oblečeni v športna oblačila in obutev (trenerka, športni copati, ki ne drsijo; dekleta nikakor NE v krilih in visokih petah!), na delavnico pa naj ne prihajajo bolni, virozni.

 

2. Računalniško zapisovanje kinetografije (Peter Bezjak). Poznavanje mednarodne plesne pisave – kinetografije je za današnje vodje folklornih skupin brez dvoma nujno, če želijo ustvarjati nove programe ali pa če želijo v ustrezni podobi ohranjati stare. Z namenom, da bi med folklorniki izboljšali poznavanje kinetografije – pisanje in branje objavljenih zapisov, predvsem pa računalniško pisanje, vsem, ki ste predavanja iz kinetografije že poslušali, ponujamo, da se seznanite z računalniškim programom zapisovanja kinetogramov, ki ga je ustvaril Peter Bezjak (glej: www.labanotator.kepha.si), tudi vodja delavnice. Na delavnico, na kateri boste spoznali računalniški program, se sezanili z računališkim zapisovanjem osnovnih položajev in gibov posameznih delov telesa s poudarkom na zapisih rok in nog ter se naučili zapisovanja in s tem tudi branja osnovnih plesnih prvin, ste vabljene strokovne vodje odraslih folklornih skupin, ki imate osnovno znanje kinetografije in v osnovi obvladate delo z računalnikom. Udeleženci delavnice morajo s seboj prinesti prenosni računalnik.

 

3. Godčevska delavnica (Klemen Bojanovič). Za godce je zelo pomembno, da niso le vešči igranja inštrumenta, ampak predvsem, da znajo slišati in poslušati “od zunaj” ter slišano tudi ubesediti. Zato se bomo na godčevski delavnici posvetili predvsem teoretičnemu delu, ki bo zajemal analizo boljših in slabših interpretacij zvočnih primerov s srečanj folklornih skupin. Tudi v praktičnem delu bomo iskali boljše in slabše kombinacije inštrumentov, se ukvarjali z inštrumentalnimi kombinacijami znotraj ene viže in plesnega spleta ter se posvetili interpretaciji plesnih viž. Mentor godčevske delavnice bo Klemen Bojanovič, študent glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki se je z ljudskim izročilom pričel spoznavati že v osnovnošolskih letih, ko se je kot harmonikar pridružil mariborski folklorni skupini Krog, pod mentorstvom Ika Otrina. Od takrat je deloval v številnih štajerskih skupinah kot glasbenik, avtor glasbenih priredb. Trenutno je aktiven v vlogi umetniške vodje mladih godcev Društva za kulturno vzgojo Krog in vodje glasbenikov FS ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana. Redno piše glasbene priredbe za folklorne skupine, s katerimi dosega najvišja priznanja na državnih srečanjih odraslih folklornih skupin in na tekmovanjih parov slovenskih ljudskih plesov.

 

4. Pevska delavnica (Jasna Žitnik). Jasna Žitnik je umetniška vodja in pevka v vokalni skupini Jazzva, glavna vokalistka skupine Selecto, hkrati pa sodeluje s številnimi glasbeniki in zasedbami, tudi z Akademsko folklorno skupino France Marolt, kjer poučuje osnove vokalne tehnike in večglasnega petja. Svoje glasbeno znanje je na svoji več kot dvajsetletni glasbeni poti širila pri številnih pedagogih na najrazličnejših področjih - klasično, jazz, pop, zborovsko in ljudsko petje, prečna flavta, kompozicija in aranžiranje, dirigiranje in klavir. Ukvarja se z najrazličnejšimi aspekti petja; odrskim nastopom pevcev, premagovanjem treme, petjem v gibanju, itd., tokratna delavnica pa bo namenjena zelo potrebni vokalni tehniki, postavitvi glasu, večglasnemu petju in poslušanju ter analizi zvena petja »od zunaj«. Delavnica je namenjena vodjem petja v folklornih in pevskih skupinah, vodjem folklornih skupin, članom pevskih in folklornih skupin, zborovodjem in drugim, ki sodelujejo pri folklornih skupinah, avtorjem priredb.

 

5. Organizacija v garderobi in vzdrževanje kostumov (Tadeja Pance in Klara Cerk). Organiziranost, doslednost in disciplina so ključne stvari pri delu garderoberja. Folklorni kostumi so pravo bogastvo društva, zato je pomembno, da z njimi ravnamo pazljivo in skrbno, če želimo da nam dolgo služijo. Na delavnici bo predstavljena organizacija v garderobi; kako in kje hraniti kostume, kako se spopadati s pripravami za nastope in voditi inventar,  ter kako skrbeti za kostume, jih vzdrževati in čistiti. Predavali bosta Klara Cerk, vodja garderobe pri Akademski folklorni France Marolt in Tadeja Pance, modna oblikovalka in folklorna kostumografinja.

 

6. Organizacijsko-finanča plat vodenja folklorne skupine (Livija Rojc Štremfelj, dr. Katarina Šrimpf Vendramin). Ta delavnica je predvidena v skrajšani obliki (do 13. ure). Folklorna skupina, poleg dobrega strokovnega kadra, za uspešno delovanje potrebuje tudi učinkovito organizacijsko vodstvo. Na seminarju bodo predstavljeni načini pridobivanja sredstev, nekateri evropski razpisi, ukvarjali se bomo z vprašanjem pridobivanja sponzorjev in kako ponuditi storitve na trgu. Seminar bo vodila Livija Rojc Štremfelj, magistra menedžmenta nepridobitnih organizacij, ki se že 17 let ukvarja s pridobivanjem sredstev v različnih nepridobitnih organizacijah, je certificirana vodja zbiranja sredstev pri mednarodni organizaciji CFRE International in delegatka za Slovenijo v European Fundraising Association. O predavateljici si lahko prebrete več na: http://www.agencija-lars.si/predavanja/.

 

Potek in trajanje seminarja

Delo bo potekalo v prostorih Osnovne šole Žalec, Šilihova ulica 1, 3310 Žalec.

 

PREDVIDEN URNIK:

 

 9.00 – 9.30

Zbiranje udeležencev.

 9.30 – 10.00

Pozdrav in uvod v seminar.

10.00 – 13.00

Delo po skupinah/delavnicah.

13.00

Kosilo (v lastni režiji).

15.00 – 19.00

Delo po skupinah/delavnicah.

19.30

Ogled prireditve Le plesat me pelji, 2. del.

 

Rok prijave

Prijavite se lahko preko elektronske prijavnice

 

Prijavnica

 

najkasneje do četrtka, 13. oktobra 2016.

 

Na podlagi vaše prijavnice bomo poslali predračun na naslov plačnika kotizacije navedenega v prijavnici, ki mora biti plačan pred pričetkom seminarja. Prijava je dokončna.


Število udeležencev posameznih delavnic bo omejeno, zato pohitite s prijavami. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. O morebitnih neupoštevanih prijavah, vas obvestimo.  V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili v prihodnji sezoni in vas o tem obvestili.


Potrditveno sporočilo o vaši uspešni prijavi boste prejeli na e-mail naslov, ki ga boste navedli ob prijavi.

 

Cena in plačilo

Kotizacija znaša 35 evrov (vključen je DDV in karta za ogled Le plesat me pelji, 2.del). Plačali jo boste na podlagi izstavljenega predračuna.

 

 KAJ MORATE ŠE VEDETI?

 

Če se prijavljate na delavnico Odrska igra in prezenca, s seboj prinesite športno obutev in obleko.

Če se prijavljate kot godec, s seboj prinesite inštrument.

Godci, ki se prijavljate na godčevsko delavnico, na prijavnico zapišite kateri inštrument igrate.

Če se prijavljate na delavnico Računalniško zapisovanje kinetografije, s seboj prinesite prenosni računalnik.

Delo bo potekalo v prostorih Osnovne šole Žalec, Šilihova ulica 1, 3310 Žalec.

 

DODATNE INFORMACIJE

Katarina Šrimpf Vendramin

folklorna dejavnost JSKD

T: (01) 2410 533

F: (01) 2410 536

E: katarina.srimpf@jskd.si

     

 

 

 

 

Prijavnica