FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2017-18

 

Naziv seminarja:

 

PEVSKA IN INŠTRUMENTALNA DELAVNICA

     

Kraj izvedbe:

 

Beltinci, Župnijski dom

Termin:

 

od petka, 20. do nedelje, 22. julija 2018

Mentorja:

 

Mirjam Jelnikar in Klemen Bojanovič

Cena:

 

60 EUR (DVD je vključen)

Rok prijave:
 

torek, 10. julij 2018

 

 

V preteklosti se je v okviru folklorne dejavnosti pogosto poudarjal pojem ljudskosti, ki je bil največkrat razumljen kot spontano in naravno izvajanje, kar pa je bil lahko tudi izgovor za slabo tehnično pripravljenost in intonančno netočnost. V preteklosti je tudi veljalo, da je ljudska glasba tista, ki nastaja pretežno spontano, je spremenljiva, se prenaša ustno, ter je ustvarjalni izraz pretežno kmečkega prebivalstva. Danes glasbeno izročilo ni več razumljeno tako ozko.

Sploh pa gre pri folklorni dejavnosti za interpretiranje izročila. V koreografijah folklornih skupin se svobodno razpolaga tudi z glasbenim gradivom, ki ga na novo, umetniško intepretiramo. Kot vsako drugo glasbeno zvrst, preteklo in sodobno glasbeno gradivo, lahko interpretiramo. Ne glede na glasbeno zvrst pa se od izvajalcev zahteva enako tehnično podkovanost, smisel za melodijo, harmonijo in ritem ... Glasba (vokalna in inštrumentalna) ima znotraj folklorne dejavnosti izjemen pomen, ker pa gre pri dejavnosti za odrsko umetnost, mora tudi glasba upoštevati nekatere tehnične dejavnike in zakonitosti odra.

 

1. INŠTRUMENTALNA DELAVNICA

Na letošnjih tridnevnih izobraževalnih delavnicah se bomo posvetili najpomembnejšim lastnostim celostnega nastopa na odru, ki pa so v ljubiteljskih zasedbah marsikdaj porinjene na stran. Spoznali bomo posamezne viže za različne plesne obrazce in njihove specifike, obenem pa iskali možnosti prilagoditev viž za potrebe posamezne koreografije. Govorili bomo o pomenu posameznih glasov v glasbi, o ritmu, o pomenu tišine, o uglaševanju inštrumentov, o uigranosti zasedb in o variacijah, ki so za sodobno publiko tako zelo pomembne. 

Skozi strukturirane posamezne dele delavnic z nekaj teoretične osnove, nekaj več poslušanja primerov in analizo njih ter največ praktičnega igranja, bomo iskali različne možnosti za snovanje glasbenih priredb. Ker se zavedamo, da je priredba zgolj osnova, bomo v različnih zasedbah prakticirali tudi pripravo za igranje na odru (tonska vaja, priprava na nastopanje in zakonitosti odra). 

Seminar namenjamo:
- osebam, ki za godčevske sestave pišejo glasbene priredbe;

- vodjam inštrumentalnih sestavov znotraj folklornih in/ali godčevskih skupin;

- vsem glasbenikom na katerihkoli inštrumentih (violinisti, klarinetisti, baritonisti, kontrabasisti, harmonikarji, tudi flavtisti, saksofonisti, itd.);

- vabljeni tudi drugi, ki se kakorkoli vključujete v inštrumentalne sestave.

 

PEVSKA DELAVNICA

Na delavnici se bomo ukvarjali z večglasnim petjem, vlogami posameznih glasov v skupini, osnovami vokalne tehnike, usklajenostjo in odrskim nastopom.
Na praktičnih primerih bomo reševali najpogostejše težave, ki se pojavljajo pri delu s pevskimi skupinami, bodisi samostojnimi pevskimi zasedbami ali v okviru folklornih skupin (držanje posameznih glasov, ritmične vaje, sproščenost med petjem, nasveti za spopadanje s tremo na odru itn.).

Seminar namenjamo:

- vodjem pevcev pri folklornih skupinah;

- vodjem pevskih skupin;

- vodjem folklornih skupin;

-članom pevskih in folklornih skupin;

-zborovodjem in drugim, ki so pripravljeni pomagati pri delu v pevskih in folklornih skupinah.

 

O MENTORJIH

Klemen Bojanovič, je študent glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki se je z ljudskim izročilom pričel spoznavati že v osnovnošolskih letih, ko se je kot harmonikar pridružil mariborski folklorni skupini Krog, pod mentorstvom Ika Otrina. Od takrat je deloval v številnih štajerskih skupinah kot glasbenik, avtor glasbenih priredb. Trenutno je aktiven v vlogi umetniške vodje mladih godcev Društva za kulturno vzgojo Krog in vodje glasbenikov FS ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana. Redno piše glasbene priredbe za folklorne skupine, s katerimi dosega najvišja priznanja na državnih srečanjih odraslih folklornih skupin in na tekmovanjih parov slovenskih ljudskih plesov.

 

Mirjam Jelnikar je muzikologinja in glasbena pedagoginja, ki se ukvarja z zborovodstvom, individualno vokalno tehniko ter petjem v različnih zasedbah. Vodi Ženski pevski zbor na Golem ter kot učiteljica vokalne tehnike sodeluje z različnimi pevskimi zasedbami. Septembra 2016 je začela sodelovati s Folklorno skupino Tine Rožanc, kjer deluje kot vodja pevske sekcije. Svojo glasbeno izobrazbo na področju petja in dirigiranja je dobila na fakulteti, na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter na različnih seminarjih tako doma kot v tujini. Ukvarja se predvsem z vprašanjem sproščenosti med petjem, držo pri odrskem nastopanju, spopadanjem s tremo na odru ter iskanjem svojega lastnega glasu.

 

PREDVIDEN URNIK:

petek

16.00–17.00

Prihod v grad v Beltince.

 

17.00–19.00

Uvodni pogovor.
Odgovori na postavljena vprašanja.

 

19.30

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

sobota

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo.

 

14.30–19.00

Praktično delo

 

19.00

Večerja.

 

20.30

Ogled programa v Beltinskem parku.

nedelja

8.00

Zajtrk.

 

9.00–12.30

Praktično delo

 

13.00

Kosilo in zaključni pogovor.

 

16.00–18.00

Spremljanje državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

 

KOTIZACIJA:

Kotizacija znaša 60 evrov (vključen je DDV). Cena kotizacije ne vključuje bivanja in prehrane.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE (po želji in potrebi)

Stroški bivanja in prehrane (dva polna penziona) znašajo predvidoma 62 € na osebo (DDV je vključen) in jih boste lahko poravnali ob prihodu v grad Beltinci z gotovino ali naročilnico, ki jo naslovite na KUD Beltinci, p.p. 24, 9231 Beltinci.

 

ROK PRIJAVE:

Prijavite se lahko preko elektronske prijavnice (klikni na ikono PRIJAVNICA),


PRIJAVNICA

 

najkasneje do torka, 10. julija 2018.

 

Na podlagi vaše prijavnice bomo poslali predračun na naslov plačnika kotizacije navedenega v prijavnici, ki mora biti plačan pred pričetkom seminarja. Prijava je dokončna.

Stroške bivanja in prehrane pa poravnate neposredno v Beltincih, kot je navedeno zgoraj.

Število udeležencev seminarja bo omejeno, zato pohitite s prijavami. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. O morebitnih neupoštevanih prijavah, vas obvestimo.

V primeru, da bo prijavljenih premalo kandidatov, bomo razpis ponovili v prihodnji sezoni in vas o tem obvestili.

Potrditveno sporočilo o vaši uspešni prijavi boste na e-mail naslov, ki ga boste navedli ob prijavi, prejeli predvidoma v roku dveh dni od vaše uspešne prijave.

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

- S seboj prinesite inštrument.

- Veseli bomo, če boste o zanimivih, svežih interpretacijah razmišljali/se pripravljali že doma, da bomo na seminarju morebitne dileme, vprašanja lahko razrešili na primerih.

- Delavnica bo potekala v Beltincih, spali boste v Dijaškem domu v Murski Soboti, prehrana pa bo organizirana v Beltincih.

- Vljudno vas vabimo, da v Beltincih ostanete v nedeljo, ko bo v poznih popoldanskih urah v beltinskem parku potekalo državno srečanje odraslih folklornih skupin (1. del).

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš
samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     

 

 

 

 
 

PRIJAVNICA