FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA


LE PLESAT ME PELJI - SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN 2018 - 2. del

Dom II. slovenskega tabora, Žalec
20. oktober 2018 ob 19.00

 

SLAVILE SO ŠTIRI SKUPINE

V soboto, 20. 10. 2018, se je v do zadnjega kotička polni dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu odvila prireditev Le plesat me pelji. Na njej se je predstavil drugi del letošnjih najboljših prorgamov in skupin Slovenije (prvi del prireditve je potekal julija v Beltincih). Na drugem delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin, ki sta ga pripravila Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Žalec, je nastopilo devet skupin, ki so uspešne prešle tristopenjski sistem selekcije in se dokazale najprej na območnih srečanjih, napredovale na regijska srečanja, kjer so jih ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic, ki so najbolje ocenjene programe z regijskih srečanj uvrstile na državno srečanje.  
Začetek prireditve je naznanila Folklorna skupina Srbskega kulturnega društva Maribor, ena letošnjih najboljših folklornih skupin manjšinskih etničnih skupnosti, gledalce sta pozdravila podžupan Občine Žalec Robert Čehovin in direktor JSKD mag. Marko Repnik.
V uradnem delu prireditve se je nato predstavilo 9 skupin, uvrščenih na državno srečanje:
Folklorna skupina Metla KTD Miklavž pri Ormožu;
Folklorna skupina Tine Rožanc;
Akademska folklorna skupina France Marolt;
Folklorna skupina Podkev KTD Miklavž pri Ormožu;
Folklorna skupina Ponikve;
Mladinska folklorna skupina Mengeš;
Folklorna skupina Dragatuš;
Folklorna skupina Klas Horjul;
Folklorno društvo Gartrož.

Programe skupin na državnem srečanju je spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: Klavdija Žabot, Evelin Semeši in Daniel Leskovic, ki je ob koncu prireditve kar štirim skupinam podelila zlata priznanja s pohvalo. Za najboljšo glasbeno izvedbo in priredbo je zlato plaketo s pohvalo prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš, za najboljšo plesno izvedbo in priredbo Folklorna skupina Ponikve, za najbolj inovativen program Folklorna skupina Metla KTD Miklavž pri Ormožu, za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti pa Folklorna skupina Klas Horjul.
Mnenje strokovne žirije je podprlo tudi občinstvo, Folklorna skupina Klas je namreč prejela tudi zlato plaketo za najbolj prepričljiv program po izboru gledalcev.

V spremljevalnem programu je nastopil še zmagovalni par lanskega, 4. Tekmovanja parov v ljudskih plesih, Jernej Iljaš in Mitja Gajski (z glasbenikom Oskarjem Stoparjem), KUD Oton Župančič Artiče.

Dodatne informacije

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš

samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

 

Program srečanja

Fotogalerija srečanja

 

 

1. del srečanja
Beltinci, 22. julij 2018 ob 16.00