FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA

Maroltovo srečanje


MAROLTOVO SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN SLOVENIJE 2022

Žalec, 18. junij 2022

 

NAGRADE IN PRIZNANJA

 

NAZIV NAJBOLJŠE V DRŽAVI UBRANILA AKADEMSKA FOLKLORNA SKUPINA FRANCE MAROLT

Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu se je v soboto, 18. junija, v dveh polfinalnih prireditvah predstavilo ducat odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje Maroltovo državno srečanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj, najboljše med njimi pa so zaplesale še na večerni finalni prireditvi.

Obe polfinalni in finalno prireditev v organizaciji »Folklorne dejavnosti« s producentko Tjašo Ferenc Trampuš, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in območno izpostavo JSKD Žalec, je spremljala tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Tomaž Simetinger, Klavdija Žabot in Gašper Selko. Slednja je po koncu obeh polfinal izbrala najboljše nastopajoče za finale, po koncu finalnega programa pa razglasila in podelila nagrade za 1., 2. in 3. mesto in še posebno priznanje žirije. Svojega favorita med finalisti je izbralo tudi občinstvo.

V prvem polfinalu so nastopili: Folklorna skupina Mengeš člani; Akademska folklorna skupina KUD Študent 1. skupina; Mlajša veteranska skupina FD Kres; Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc; Folklorna skupina Leščeček; Folklorna skupina Klas Horjul – Folklorna skupina Šumnik Borovnica.

V drugem polfinalu so se predstavili: Akademska folklorna skupina KUD Študent 2. skupina; Mladinska folklorna skupina Karavanke; Akademska folklorna skupina France Marolt; Mladinska folklorna skupina Mengeš; Folklorna skupina KD Sveta Ana; Folklorno društvo Gartrož.

Strokovna žirija je v finale uvrstila pravljičnih 7:

- Mladinska FS Mengeš

- Mladinska FS Karavanke

- AFS KUD Študent 1. skupina

- FS ŽKUD Tine Rožanc

- FS Klas Horjul – FS Šumnik Borovnica

- AFS France Marolt

- AFS KUD Študent 2. skupina

Pred finalno razglasitvijo najboljših treh mest in najboljše skupine po mnenju publike, so bile na odru podeljene tudi Maroltove listine in plaketa JSKD za leto 2021, ki so jih za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejeli Marino Kranjac (Maroltova plaketa), Katica Adlešič (Maroltova listina), Marija Kapušin (Maroltova listina) in Ljudski pevci iz Luč (Maroltova listina).

Pred razglasitvijo zmagovalcev je v dvorani vrelo od pozitivnega pričakovanja rezultatov. Scenaristka, producentka in vodja tekmovanja Tjaša Ferenc Trampuš je najprej razglasila najboljši program oziroma skupino po mnenju gledalcev. Ti so s 1691 glasovi (od skupno 3197 glasov) ta naziv pripisali Mladinski folklorni skupini Mengeš.

Posebno priznanje strokovne žirije za glasbeno izvedbo in priredbo je prejela Folklorna skupina Mengeš člani, ki je sicer ostala brez finalnega nastopa, a v ocenjevanih elementih navdušila z glasbo.

3. mesto po mnenju strokovne žirije sta si razdelili Folklorna skupina Klas Horjul + Folklorna skupina Šumnik Borovnica in Akademska folklorna skupina KUD Študent - 1. skupina.

2. mesto je strokovna žirija dodelila Akademski folklorni skupini KUD Študent - 2. skupina.

1. mesto po izboru žirije – zmagovalka Državnega Maroltovega srečanja 2022 – tekmovanja odraslih folklornih skupin pa je postala Akademska folklorna skupina France Marolt, ki je tako ubranila naslov najboljših prejšnjega Maroltovega srečanja leta 2019.