GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

39. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA KONCERTNI IN 2. TEŽAVNOSTNI STOPNJI
TER NASTOP NA ODPRTI STOPNJI

 

Krško, sobota, 25. maj 2019

 

PROGRAM

2. težavnostna stopnja

KD ORKESTER AVE

Dirigent: Miro Saje
Predsednica: Tina Lahne

Orkester Ave je skupina glasbenikov, ki s svojo mladostno zagnanostjo ter igranjem navdušuje poslušalce tako doma kot v tujini. Orkester odlikujejo srčnost, pogum, medsebojno razumevanje in sprejemanje ter predvsem velika ljubezen do glasbe.
Skupno vodilo vsem v orkestru je kvalitetno preživljanje prostega časa v dobri družbi, ustvarjanje odmevnih projektov ter sodelovanje z lokalnimi prebivalci, društvi in ustanovami.
»Skupaj s svojim dirigentom Mirom Sajetom smo kot eno. Verjamemo v naše cilje, projekte, načrte in prihodnost!«

James Barnes:
DAWN ON THE YELLOWSTONE RIVER

Bert Appermont:
JERICHO

Tomaž Habe:
KRAŠKA SIMFONIJA
- 1. stavek - Kraška vas

James Barnes:
PAGAN DANCES
- Ritual
- Mystics
- The Master of Sword

 

KD MENGEŠKA GODBA

Dirigent: Dimitrij Lederer
Predsednik: Gregor Žun

KD Mengeška godba v letošnjem letu praznuje  135 let. Trenutno šteje 65 aktivnih članov, ki pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja izvajajo zelo bogat glasbeni repertoar. Poleg tradicionalne narodno-zabavne prireditve Pod mengeško marelo ima godba tudi tematski letni koncert. Zelo obiskan in priljubljen je božično-novoletni koncert, ki je klasično in zabavno obarvan, na njem pa se predstavijo domači solisti. Godba vsaj enkrat letno gostuje v tujini. Večkrat sodeluje v zabavnih televizijskih oddajah (Slovenski pozdrav, Ena po domače, Dobro jutro …) ter drugih odmevnih prireditvah po Sloveniji (Veseljakovih 20, Oktoberfest  …). Letno nastopi na več kot 30 dogodkih oz. koncertih. Posnela je dve zgoščenki, S pesmijo v srcu in Naša godba, ter sodelovala pri snemanju zgoščenke Naš Mengeš, v nastajanju pa je tudi že nova, ki bo izšla ob 135-letnici delovanja. Godba je svojo kakovost
dokazala tudi na preteklih državnih tekmovanjih ter bila večkratna zmagovalka festivala koračnic.

Gustav Holst, prir. Johan de Meij:
JUPITER HYMN

Bert Appermont:
JERICHO

Pavel Dolenc:
ŠPANSKA UVERTURA ZA PIHALNI ORKESTER

Frank Ticheli:
VESUVIUS

 

KD PIHALNA GODBA VRHPOLJE, VIPAVA

Dirigent: Matjaž Meden
Predsednik: Tine Tončič

Leta 2002 je bil v vinorodni vasici pri Vipavi ustanovljen Pihalni orkester Vrhpolje. Danes orkester šteje približno 50 članov, njegova povprečna starost pa je 20 let. Izvaja koncertni, promenadni in šovprogram. Vsako leto pripravi samostojni božično-novoletni koncert, koncert v sklopu Poletje na Vipavskem,  prebivalce Vipavske doline prebudi za praznik dela, igra na vaški šagri, Vipavski trgatvi, raznih srečanjih pihalnih orkestrov in drugih prireditvah, najpogosteje v domači občini ter sosednji Ajdovščini. Med svoja največja uspeha šteje osvojeno prvo mesto in zlato priznanje z mednarodnega tekmovanja v Splitu ter zlato priznanje s posebno pohvalo in napredovanje s tretje na drugo težavnostno stopnjo na tekmovanju Zveze slovenskih godb, ki je potekalo 21. maja 2016 v Bukovici.

James Barnes:
YORKSHIRE BALLAD

Bert Appermont:
JERICHO

Tomaž Habe:
KRAŠKA SIMFONIJA
- 1. stavek - Kraška vas

Alfred Reed:
THE HOUNDS OF SPRING

 

koncertna težavnostna stopnja

KD GODBA SLOVENSKIH ŽELEZNIC

Dirigent: Franc Lipovšek
Predsednik: Boris Kozorog

Leta 1902 so glasbeni navdušenci v Zidanem Mostu ustanovili železničarsko godbo. Ta je v dolgoletni zgodovini večkrat zamenjala svoje ime, vselej pa ostala neločljivo povezana z železnico. Godba Slovenskih železnic, kot jo poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb. Ohranila je svoje prvotno poslanstvo in že 117 let ponosno predstavlja železnico ter bogato slovensko kulturno dediščino. Od 1999 godbo vodi dirigent Franci Lipovšek in pod njegovim vodstvom uspešno koncertirajo na kulturnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim so Slovenske železnice in našo domovino predstavljali po ZDA in Kanadi, Španiji, Makedoniji, Nemčiji, Franciji, Turčiji, Hrvaški ter Avstraliji in Novi Zelandiji. Za največji uspeh pa štejejo osvojeno zlato plaketo s posebno pohvalo na tekmovanju ZSG v Mariboru leta 2015. Godba ima velike načrte tudi v prihodnje. Godbenice in godbeniki pa pri tem ostajajo skromni, predani ustvarjanju glasbe in se veselijo priložnosti, da svojo vrednost dokažejo publiki in samim sebi.

Masahiro Sakata:                                 
OVERTURE FOR WIND ORCHESTRA

Toshio Mashima:
LES TROIS NOTES DU JAPON
- La danse des grues
- La riviere enneigée
- La fête du feu

Andrej Goričar:
HYADES

Frank Ticheli:
ANGELS IN THE ARCHITECTURE

 

KD GODBA CERKNICA

Dirigent: Mitja Dragolič
Predsednik: Jernej Modic

Orkester je v zadnjih letih nanizal več vidnih dosežkov. Mednje nedvomno sodi zlata plaketa s pohvalo, ki so jo godbeniki osvojili v koncertnem igranju na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov IMC Slovenija 2010 v Velenju, njihov dirigent Mitja Dragolič pa je prejel priznanje za najboljšega dirigenta. Nadaljevanje kakovostne rasti predstavlja zlata plaketa, ki so jo godbeniki osvojili na 32. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji v maju 2012 v Laškem, vrhunec pa zlata plaketa s posebno pohvalo in pokal za absolutno 1. mesto na 35. tekmovanju slovenskih godb v Mariboru, maja 2015. Doslej je godba izdala šest zgoščenk, zgoščenka »Solissimo« pa je prejela naziv »Najboljša zgoščenka 2014-2016«, ki ji ga je podelila Zveza slovenskih godb. Kulturno društvo Godba Cerknica je v marcu 2007 postavilo nove temelje za svoje nadaljnje delo, ki jih je začelo uresničevati z ustanovitvijo lastne godbene šole, kar omogoča stalen dotok mladih glasbenikov v orkester.

Percy Aldridge Grainger:
LINCOLNSHIRE POSY
6. stavek: THE LOST LADY FOUND

Toshio Mashima:
LES TROIS NOTES DU JAPON
- La danse des grues
- La riviere enneigée
- La fête du feu

Tomaž Habe:
UVERTURA 1840

Alfred Reed:
FOURTH SYMPHONY
- Elegy
- Intermezzo
- Tarantella

 

PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ

Dirigent: Miran Šumečnik
Predsednik: Srečko Potočnik

PO Zarja Šoštanj šteje več kot 100 članov, aktivnih je nekaj manj. Godba je bila ustanovljena na pobudo delavcev in takratnih lastnikov Tovarne usnja Šoštanj leta 1925. Vse do leta 1991 je delovala pod imenom Delavska godba Tovarne usnja Zarja Šoštanj. Zaradi stečaja tovarne so ime orkestra spremenili v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Orkester je nepogrešljiv na prireditvah v domačem okolju, vse več pa tudi gostuje po Sloveniji in na  Hrvaškem, v Avstriji. Godbeniki so ponosni na številne uspehe, saj se ponašajo z najvišjimi odličji z domačih in mednarodnih tekmovanj. Po kvaliteti in organizaciji so med boljšimi slovenskimi orkestri.
Posneli so dva videospota z Ireno Vrčkovnik in Majo Oderlap.
Zelo dobro skrbijo za podmladek, saj se zasedbi vsako leto priključi do 10 mladih, šolanih glasbenikov in glasbenic.
V zadnjih letih v času počitnic v Šoštanju pripravijo enotedenski tabor, kjer se mladi poleg intenzivnih vaj tudi družijo in s tem krepijo prijateljstvo in pripadnost orkestru.
Vsako leto izvedejo več samostojnih koncertov in drugih nastopov. Vsakoletni božično novoletni koncert dodobra napolni športno dvorano OŠ KDK v Šoštanju. V goste povabijo zveneča glasbena imena, vokalne in inštrumentalne zasedbe. Na vsakem koncertu pripravijo tudi  presenečenje, v zadnjih letih so to filmski vložki, ki jih godbeniki sami odigrajo in tudi posnamejo.
V okviru orkestra zadnja tri leta deluje Oktet Zarja. V orkestru je tudi nadarjena vokalistka Natalija Potočnik, ki na koncertih prepeva z orkestrom sama, večkrat z dirigentom Miranom, v zadnjem času pa tudi z oktetom. Orkester združuje člane iz Šoštanja in okolice. Zelo pa se že veselijo nove glasbene šole, v kateri bodo tudi novi prostori za pihalni orkester.

Alfred Reed:
THUS DO YOU FARE, MY JESUS

Toshio Mashima:
LES TROIS NOTES DU JAPON
- La danse des grues
- La riviere enneigée
- La fête du feu

Andrej Goričar:
HYADES

Philip Sparke:
THE YEAR OF THE DRAGON
- Toccata
- Interlude
- Finale

 

KD PIHALNI ORKESTER LOGATEC

Dirigent: Vid Pupis
Predsednik: Marko Šraj

Pihalni orkester Logatec je prvič uradno nastopil na gasilski veselici maja leta 1913 kot  Godba na pihala Logatec. Od tedaj dalje so logaški godbeniki prisotni na vseh pomembnejših dogodkih in prireditvah v domačem kraju in zunaj njega. Orkester se že vrsto let uspešno udeležuje tekmovanj na domačih tleh in tudi v tujini. Neprestano posega po najzahtevnejšem repertoarju (klasika, jazz, filmska glasba, pop) in dosega vrhunske izvedbe.  S stalnim pomlajevanjem skrbi za svojo prihodnost in zadržuje povprečno starost krepko pod 20 let.

Alfred Reed:
A FESTIVAL PRELUDE

Toshio Mashima:
LES TROIS NOTES DU JAPON
- La danse des grues
- La riviere enneigée
- La fête du feu

Andrej Goričar:
HYADES

Jan Van Der Roost:
SPARTACUS