GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

39. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA KONCERTNI IN 2. TEŽAVNOSTNI STOPNJI
TER NASTOP NA ODPRTI STOPNJI

 

Krško, sobota, 25. maj 2019

 

TEKMOVALNA ŽIRIJA

 

Predsednik:

Prof. Tomaž Habe (Slovenija)

Člani:

Milivoj Šurbek (Slovenija)

Gašper Salobir (Slovenija)

Jozsef Csikota (Madžarska)

Mag. Siegmund Andraschek (Avstrija)

Tajnik:

Daniel Leskovic

 
Prof. Tomaž Habe se je rodil 1947 na Vrhniki. Deloval je kot glasbeni pedagog. Najprej na glasbeni šoli Domžale in OŠ Radomlje, od 1983 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (zlasti na področju teoretskih predmetov, zbora, simfoničnega orkestra; vrsto let tudi vodja glasbenoteoretskega oddelka), od 1996 na Akademiji za glasbo v Ljubljani (solfeggio, harmonija, improvizacija). Vrsto let je selektor in strokovni spremljevalec zborovske, godbene in tamburaške dejavnosti, član in predsednik odborov in tekmovalnih žirij. Pomembno se je vpisal v novejšo zgodovino slovenske glasbene kulture. Njegov skladateljski opus obsega preko 350 del vseh zvrsti in zasedb. Vrsta solističnih, komornih in orkestralnih del spada na t. i. didaktično področje. Napisal je vrsto orkestralnih in koncertantnih del, tudi za pihalni, harmonikarski in tamburaški oz. mandolinski orkester, številne kantate za soliste, zbor in orkester, zborovske skladbe za različne zasedbe, otroške in mladinske pesmi, scensko in filmsko glasbo, komorna in solistična dela za različne inštrumente in zasedbe. Številna dela so dosegljiva tudi na nosilcih zvoka. Njegov prispevek pa je še mnogo širši, saj je bil hkrati učitelj, zborovodja, dirigent, mentor, predavatelj, selektor, pa tudi organizator in spodbujevalec najrazličnejših glasbenih in širših kulturnih projektov in dejavnosti. Prejel je vrsto pomembnih nagrad, med drugim najvišja priznanja občin Domžale in Kamnik, Škerjančevo nagrado, Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Zveza slovenskih godb mu je v letu 2017, ki ga je tudi proglasila za »Leto Tomaža Habeta« na Koncertu generacij podelila Plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju godbeništva.

Milivoj Šurbek, ugledni slovenski dirigent in redni profesor Akademije za glasbo, je svojo glasbeno pot začel v rodnem Mariboru, kjer je obiskoval učiteljsko teoretski in klavirski oddelek. Na Akademiji za glasbo je diplomiral iz klavirja in dirigiranja, leta 1966 pa je zaključil še podiplomski študij klavirja na Akademiji za glasbo. Svoje znanje je izpopolnjeval v Londonu in končal mojstrska razreda klavirja ter dirigiranja. Svoje umetniško in pedagoško delo je začel na Glasbeni šoli Franca Šturma, med letoma 1970 in 1985 je bil asistent in nato dirigent v Operi in Baletu SNG Ljubljana, kot zunanji sodelavec pa je poučeval na Akademiji za glasbo. V letih 1985 - 91 je kot redni profesor poučeval v mojstrskih razredih dirigiranja in klavirja na univerzi Osaka Kyoiku University na Japonskem ter v šestih letih izvedel številna simfonična, zborovska in operna dela. V tem obdobju je sodeloval tudi kot gostujoči dirigent s filharmoničnimi orkestri v Osaki, Tokiu, Kiotu, Nishinomiyi ter dirigiral v opernih hišah v Osaki in Kobeju. Leta 1991 se je vrnil v Slovenijo in prevzel mesto šefa dirigenta in umetniškega vodje Policijskega orkestra, od 2000 pa je bil profesor na Akademiji za glasbo, kjer je poučeval branje partiture, ansambelsko petje, glasbeno interpretacijo, dirigiranje in partiturno igro ter vodil pihalni orkester. Od oktobra 2000-2006 je bil tudi gostujoči umetniški vodja in dirigent Orkestra Slovenske vojske. Je dobitnik nagrad na pianističnih in dirigentskih tekmovanjih v Beogradu in Besanconu v Franciji. Prejel je dve študentski Prešernovi nagradi, za vsestransko umetniško delovanje in za uveljavljanje slovenske glasbe v svetu pa Bettetovo nagrado Društva glasbenih umetnikov Slovenije za leto 1998. Bil je tudi član mednarodnih žirij na številnih glasbenih tekmovanjih.

Gašper Salobir je z učenjem klarineta pri prof. Francu Mačku dosegel dve zlati priznanji (prvi nagradi) na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG), sodeloval v različnih komornih sestavih, s katerimi je prejel številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 1998 je postal član Laške pihalne godbe. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Jožetu Kotarju v programu umetniške gimnazije. V tem obdobju je kot mladi klarinetist prejel srebrno plaketo na državnem tekmovanju in zlato na mednarodnem tekmovanju v Italiji (Concorso internazionale di Carlino). Leta 2007 se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani na študij klarineta umetniške in pedagoške smeri. Kot dirigent je pričel nabirati svoje izkušnje leta 2007, ko se je vpisal v dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb in leto kasneje prevzel vodenje Laške pihalne godbe, s katero je dosegel srebrno plaketo na 32. tekmovanju slovenskih godb v koncertni težavnostni stopnji in zlato plaketo s pohvalo, absolutno 1. mesto na mednarodnem tekmovanju v Splitu ter nagrado za najboljšega dirigenta festivala. Leta 2012 je zaključil študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Slavku Goričarju ter zaključil izobraževanje (dirigiranje za pihalne orkestre) pri maestru Janu Cobru; opravil je strokovni izpit na področju vzgoje in izobraževanja. Trenutno obiskuje Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer orkestrsko dirigiranje v razredu prof. Marka Letonje. Zaposlen je na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti kot vodja območne izpostave Laško. 

József Csikota je diplomiral iz pozavne na Konservatoriju za glasbo ter na Akademiji za glasbo v madžarskem mestu Szeged. Kasneje je z odliko diplomiral tudi iz dirigiranja pihalnih orkestrov na Glasbeni akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti. Po diplomi je poučeval glasbo na Glasbeni šoli Lajtha László v mestu Szentes ter poučeval in dirigiral pihalnemu orkestru v Glasbeni šoli Bartók Béla v mestu Makó. Trenutno je profesor in dirigent pihalnega orkestra na Glasbeni fakulteti univerze v Szegedu. Leta 1996 je ustanovil Simfonični orkester Makó ter leta 1998 Koncertni pihalni orkester Glasbene akademije univerze Szeged. Po svetu redno deluje tudi kot član tekmovalnih žirij, dirigent in predavatelj. Med drugimi je dirigiral tudi Pihalnemu orkestru državne srednje šole v mestu Buffalo, Pihalnemu orkestru Univerze DePaul v Čikagu, Pihalnemu orkestru v San Franciscu in Pihalnemu orkestru Univerze v Moskvi. Na povabilo Felixa Hauswirth’sa je posnel zgoščenko petih modernih skladateljev, s svojim orkestrom tudi redno snema za radijsko postajo v Budimpešti. Na tekmovanju „2nd International Wind Band Competition at Lake Balaton” je leta 1996 prejel nagrado za dirigenta z najboljšo izvedbo, mesto Makó pa mu je leta 2002 za njegovo delo na področju glasbe in razvoja mesta podelilo nagrado mesta. Je tudi predsednik madžarske ter centralno-vzhodnoevropske Zveze pihalnih orkestrov WASBE.

Mag. Siegmund Andraschek izhaja iz glasbene družine in je glasbeno pot začel na klavirju in violončelu na dunajskem konservatoriju. Oče, ki je bil tudi njegov prvi učitelj, ga je nato navdušil za pozavno, s katere študijem je začel na Dunaju in Gradcu pri profesorjih J. Pöttlerju, R. Joselu, H. Wimbergerju, C. Svanbergu (klasična) in Edu Neumeistru (jazz). Leta 2003 je študij zaključil in vpisal podiplomski študij pri Cristianu Lindbergu. Med študijem je obiskoval mojstrske tečaje pri prof. Joeju Alessiju, Johnu Marcellusu, Pii Bucher, Rogerju Bobu, Londonu Brassu itd. Od leta 2007 je učitelj na deželni glasbeni šoli v štajerskem mestu St. Stefan. Študiral je tudi kompozicijo pri filmskem skladatelju Michiru Oshimi. Sodeloval je s številnimi orkestri:  Wiener Volksopernorchester, RSO Wien, Bühnenorchester der Wiener Staatsoper, Grazer Philharmonisches Orchester; Grazer Schauspielhaus, Wiener Opernballorchester, Ensemble Online Wien, Ensemble Kontrapunkte Wien, szene instrumental Graz; Symphonieorchesters "recreation" Grosses Orchester Graz, Die propheten (Orkester pozavn), Der "bluesbrothers showband". Za številne zasedbe, s katerimi je sodeloval, je napisal kompozicije in priredbe. Njegov opus obsega dela za najrazličnejše inštrumentalne sestave. Zdaj opravlja nalogo dirigenta Zveze štajerskih godb.