GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Pokal Vinka Štrucla

23. TEKMOVANJE GODB SLOVENIJE V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA - 2018

Športna dvorana na Hardeku v Ormožu, 18. november 2018

 

Program

 

Pihalni orkester Glasbene šole Ormož

dirigent: Vladimir Krničar
ravnateljica: Tatjana Petek

 

Pihalni orkester Glasbene šole Ormož

 

Zgodovina ormoškega pihalnega orkestra je dolga in zanimiva. V Ormožu in okolici se je muziciralo že več stoletij. Po najdenih dokumentih orkester deluje že več kot 120 let. Za svoje delo je dvakrat prejel najvišje priznanje občine Ormož - Plaketo Ormoža ter plaketo Krajevne skupnosti Ormož.  Orkester deluje v sklopu Glasbene šole Ormož. V njem igrajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Ormož in seveda učitelji Glasbene šole Ormož. Pihalni orkester Ormož je bil pobudnik in soorganizator Tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, na katerih zelo uspešno nastopa. 28. decembra vas člani pihalnega orkestra vabijo na svoj tradicionalni novoletni koncert, ki ga bodo letos prvič izvedli pod taktirko Vladimirja Krničarja. Svoje mesto dirigenta je namreč s šolskim letom  2017/18 uspešno zaključil dolgoletni vodja pihalnega orkestra Slavko Petek.

Vinko Štrucl: BOHINJSKA KORAČNICA
Robert Folk: THE POLICE ACADEMY MARCH
Bill Conti: ROCKY

 

Kulturno društvo Sedraž - Vaška godba Sedraž

dirigent: Sebastjan Snoj

 

Kulturno društvo Sedraž - Vaška godba Sedraž

 

VAŠKA GODBA SEDRAŽ je bila ustanovljena leta 2012, ko so se glasbeniki, ki živijo v tem kraju ali blizu njega, prešteli, da jih je dovolj za eno majhno godbo. Godba deluje pod okriljem Kulturnega društva Sedraž. Izvaja se lažji program. Sodelujejo na prireditvah Krajevne skupnosti, šole ipd. Zelo dobro so sprejeti nastopi na festivalu "Rimske so fejst", kjer navdušijo z domačimi in trenutno popularnimi skladbami. Godba šteje nekje od 15 do 20 članov, vendar je zadnja leta osip zaradi različnih vzrokov ( šola, otroci...). Izven meja občine Laško še niso nastopili, tako, da je nastop v Ormožu, njihov prvi.

Jože Privšek: SLOVENSKE NARODNE 1
Vinko Štrucl: ŠOPEK DOMAČIH
VoxClub, prir. Sebastjan Snoj: ROCK ME

 

Društvo Godba na pihala občine Markovci

dirigent: Peter Gojkošek
predsednik: Boštjan Arbeiter

 

Društvo Godba na pihala občine Markovci

 

PIHALNA GODBA MARKOVCI v sedanjem sestavu deluje že osemnajst let. Ustanovljena je bila leta 1999 z namenom nadaljevati sedaj že več kot 95-letno tradicijo prve godbe na tem območju, ki je bila ustanovljena davnega leta 1922, pred letom 1999 pa je delovala pod okriljem različnih institucij in društev, torej bodo kmalu praznovali 100 letnico. Tradicionalno izvajajo vsako leto dva lastna projekta, to je prvomajska budnica, ki se je dobro "prijela", in Miklavžev koncert  v mesecu decembru. Redno se udeležujejo tudi revij pihalnih godb, ki jih organizira Območna izpostava JSKD na Ptuju. Nastopajo predvsem v domači občini in po drugih krajih v okolici, nekaj nastopov pa so imeli tudi drugod po Sloveniji in v tujini. Letos so se udeležili tekmovanja pihalnih godb Slovenije na 3. težavnostni stopnji in osvojili srebrno plaketo, enako tudi v letu 2013.

Vinko Štrucl: LOJTRCA
Harold L. Walters: INSTANT CONCERT
Bert Appermont: WINDS ON FIRE

 

Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi

dirigent: Dejan Kus
predsednik: Matjaž Hafner

 

Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi

 

Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi deluje v okviru Kulturnega društva Radlje ob Dravi neprekinjeno že od leta 1926 in je največja ljubiteljska kulturna skupina v občini Radlje ob Dravi. V orkestru prevladuje mlajša generacija, temu primeren pa je tudi program ki ga orkester izvaja. V zadnjih letih delovanja je orkester v repertoar vnesel nekaj svežine z izvajanjem filmske in popularne glasbe, katere izvedbo lahko poslušalci užijejo predvsem na tradicionalnem Božičnem koncertu. Orkester sodeluje na vseh večjih prireditvah v Občini Radlje ob Dravi in širši regiji kakor tudi na drugih srečanjih in tekmovanjih pihalnih orkestrov po Sloveniji. Leta 1992 je orkester pričel sodelovanje z godbo iz Tappenbecka v Nemčiji in godbenike povabil na gostovanje v Slovenijo. Poleg tradicionalnega Božičnega koncerta, orkester od leta 2011 tradicionalno prireja “Kresno noč z Mestnim pihalnim orkestrom Radlje” v parku Dvorca v Radljah. Leta 2012 se je orkester udeležil 5. mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v koncertnem igranju “Slovenija 2012” v Velenju in dosegel zlato plaketo, prav tako je zlato plaketo osvojil leta 2016 na 21. Tekmovanju godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla v Ormožu.Leta 2016 je Mestni pihalni orkester Radlje praznoval 90. obletnico delovanja v okviru katere je v mesecu maju priredil slavnostni koncert, septembra pa je v centru Radelj potekalo srečanje pihalnih orkestrov.

 

Vinko Štrucl: SHOW MUSIC No. 1
George Gershwin, prir. Vlad Kabec: VISIT TO GEORGE GERSHWIN
R. Blackmore, J. Lord, D. Coverdale, I. Paice, R. Glover, I. Gillan, prir. T. Sahashi: DEEP PURPLE MEDLEY
solo: Blaž Starc, saksofon

 

Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana Vič

dirigent: Josip Grgasović
predsednik: Igor Legen

 

Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana Vič


Pihalni orkester Ljubljana Vič je bil ustanovljen leta 1982 na pobudo prof. Josipa Grgasovića, ki je od samega začetka tudi dirigent orkestra. Orkester je z leti rasel in napredoval v kvaliteti igranja, najbolj pa mu ležijo zabavne skladbe. Po nekaj letih delovanja se je orkester leta 1988 prvič udeležil tekmovanja pihalnih orkestrov. Na tekmovanju v Ormožu za pokal
Vinka Štrucla je nazadnje leta 2015 osvojil srebrno odličje. Leta 2017 je orkester proslavil 35 let delovanja. Julija 2018 pa so bili eden od soorganizatorjev spominskega dneva četrtne skupnosti Rožnik, kjer smo nastopili z Nušo Derenda. Tesne stike orkester goji s Pihalnim orkestrom Ilirska Bistrica in Limeno glazbo Spinčići iz Kastva na Hrvaškem. V preteklosti je orkester sodeloval s skupino Rok'n'bend, v zadnjih nekaj letih pa na svojih večjih koncertih redno gosti zveneča imena slovenske popularne glasbe (Anika Horvat, Adi Smolar, Alenka Godec, Marko Vozelj, Oto Pestner...).

Vinko Štrucl: ZA STARE PLESALCE
Leonello Casucci, Spencer Williams, prir. Johnnie Vinson: JUST A GIGOLO/I AIN'T GOT NOBODY
Pasqual Marquiňa, Jean Treves, Leo Caerts, prir. Vlad Kabec: TORRO BRAVO 1. del
Tonino Baliardo, Jahloul Bouchikhi, Nicolas Reyes, Simón Diaz, prir. Fernando Francia: BAMBOLEO

 

Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče

dirigent: Rado Munda
predsednik: Renato Horvat

 

Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče

 

Godba Središče ob Dravi deluje neprekinjeno že več kot 130 let. Natančneje stari so 132 let. Godba šteje trenutno 38 članov. Po letih obstoja so med starejšimi, po povprečnih letih članov pa so mladi, saj imajo dosti mlajših članov in članic, ki se vsako leto počasi pridružujejo. Udeležujemo se vseh dogodkov v občini, izven nje in v tujini. So redni udeleženci raznih festivalov in srečanj godb, ki se dogajajo v okolici in tudi širše. Radi se pohvalijo tudi z mednarodnim sodelovanjem z mažoretkami iz Nedelišča na Hrvaškem, s kateri imajo zdaj že tri nekajdnevne turneje. Vsako leto priredijo dva tradicionalna koncerta v domačem kraju, to je koncert ob Martinovem in Božično- novoletni koncert za Štefanovo.

Tadej Hrušovar, prir. Vinko Štrucl: PESEM ZA TOLAR
Henry Mancini, prir. John Edmundson: THE PINK PANTHER
Udo Jurgens, prir. Mnozil Brass/ Mirko Orlač: VIELEN DANK FUR DIE BLUMEN

 

Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart

dirigent: Srečko Kovačič
predsednik: Jernej Breznik

 

Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart

 

Začetki godbe v Lenartu segajo v Lenartu v leto 1958, vendar je godba zaradi različnih pogledov nekaterih takratnih veljakov v 70- ih letih prenehala z delovanjem . Na pobudo g. Bojana Bezjaka, ki je bil prvi dirigent, se je sestal v septembru 1992 prvi upravni odbor društva » MOL » iz Lenarta. V desetih letih obstoja je orkester največ sredstev vložil v nakup instrumentov, notnega materiala, uniform. Orkestru je od leta 1999 do leta 2016 dirigiral domačin Igor Alatič. Leta 2013 je izšel CD orkestra z naslovom Nazdravimo na 20 let, ki songa posneli ob 20 letnici delovanja. Od leta 2016 pa ima društvo novega dirigenta, Srečka Kovačiča. Godbeniki so se z dirigentom takoj ujeli in pričeli z vajami in načrtovanjem skupne poti. Pihalni orkester je nepogrešljiv v občini Lenart, kjer je njihov sedež, kot tudi v sosednjih občinah. Letno izpeljejo tudi do 50 nastopov in letni koncert, ki privabi veliko število ljudi. Letos orkester praznuje 25 letnico delovanja, zato se obeta še posebej zanimiv božični koncert. Trudijo se udeleževati tudi raznih srečanj pihalnih orkestrov po Sloveniji in se predstaviti tudi ne tako domači  množici ljudi, prav tako pa letno izpeljejo kak krajši koncert v tujini (Hrvaška, Avstrija). Volje in veselja do glasbe ter skupnih druženj jim ne primanjkuje, zato se trudijo tudi z pomladitvijo orkestra in pridobivanjem novih članov.

Vinko Štrucl: ZLATOROG
Johan De Meij: JAMES BOND 007
Srečko Kovačič: RAIDERS MARCH

 

KUD Občinski pihalni orkester Trebnje

dirigent: Primož Kravcar
predsednik: Borut Kolenc

 

KUD Občinski pihalni orkester Trebnje

 

Začetki orkestra segajo v leto 1926. Prelomnica v njegovem delovanju je leto 1963, ko je bil v Trebnjem ustanovljen oddelek glasbene šole in se je tako kadrovsko okrepil s številnimi mladimi glasbenimi talenti. Orkester je leta 2004 osvojil srebrno priznanje na 2. tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju v Velenju. Leta 2005 je na 25. tekmovanju slovenskih godb v prvi težavnostni stopnji v Desklah osvojil srebrno plaketo. Leta 2010 je sodeloval na 15. tekmovanju za pokal Vinka Štrucla v Ormožu in v kategoriji orkestrov z nad 40 člani osvojil zlato plaketo. Orkester je gostoval v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Češkem, Norveškem, Nizozemskem in Madžarskem. Posnel je dve zgoščenki, prvo leta 2001 ob 75-letnici delovanja društva, drugo pa leta 2016 ob preznovanju 90-letnice. Ob tej priložnosti je organiziral tudi srečanja godb in mažoretnih skupin iz Slovenije in tujine. V okviru društva deluje tudi sekcija Trebanjske mažorete, ki je bila ustanovljena leta 1995.

Vinko Štrucl: POKONCI, TREBANJCI
slovenske ljudske, Jože Privšek: LATINO VENČEK
Wayne Shanklin, prir. Johan de Meij: CHANSON D'AMOUR

 

Pihalna godba Moravče

dirigent: prof. Miran Šumečnik
predsednik: Vojko Zajc

 

Pihalna godba Moravče

 

Pihalna godba Moravče je bila ustanovljena leta 1924 in je delovala vse do pričetka druge svetovne vojne, ko je prenehala z delom do leta 1974. Takrat je Miro Capuder s še nekaj zanesenjaki obudil njeno delovanje in jo vodil polnih 24 let, vse do leta 1998, ko je dirigentsko palico predal Sašu Vavpetiču. Po devetih leti ga je na mestu kapelnika nadomestil Jurij Cizej, po dveh letih pa Tomaž Podlesnik. Godba je v zadnjih 37 letih prerasla v sestav z več kot 50 člani in jo sestavljajo v glavnem domačini iz Moravč in okolice. V letih svojega ponovnega delovanja se je zelo pomladila. Podmladek prihaja predvsem z oddelka Glasbene šole Domžale v Moravčah. Za predstavitev svojega dela godba večkrat prireja koncerte tudi v Osnovni šoli Jurija Vege. Svoje znanje godbeniki utrjujemo dvakrat na teden na rednih vajah, ob večjih nastopih pa še na posebnih vajah posameznih sekcij. Pred petnajstimi leti so slovesno razvili in blagoslovili svoj društveni prapor, ki jih spremlja na še posebej slovesnih nastopih doma in v tujini. Godba je spremljala rojaka, smučarskega skakalca Primoža Peterko, na njegovih nastopih in ga bodrila k čim večjim uspehom. Svoje delovanje je pričela v dvorani gasilnega doma, gostovala nekaj časa v osnovni šoli in si končno pridobila prostore v Kulturnem domu v Moravčah, ki so jih poleg godbe uporabljale tudi domače in gostujoče kulturne skupine predvsem ob prireditvah v Kulturnem domu. Zaradi slabših pogojev za delo so člani godbe prizidali godbeni dom, za kar ima največ zaslug dolgoletni predsednik Milan Močilnikar. Sodelujejo na vseh kulturnih prireditvah v občini (slovenski kulturni praznik, akademija ob občinskem prazniku, prvomajska budnica, dan državnosti, priložnostne gasilske obletnice in obletnice ostalih društev, novoletni koncert). Vsako leto v maju pripravijo samostojni koncert, sprva kot koncert Gvida Učakarja (moravškega rojaka), sedaj pa kot spomladanski koncert.

Vinko Štrucl: VESELO NAPREJ
Bojan Adamič: FIČFIRIČ
solo: Maša Svetlin, pikolo
Lojze Krajnčan: LIBERAMENTE
solo: Jernej Rotar, rog
Ted Huggens: ITALIENISCHE LUSTSPIEL OVERTURE

 

Kulturno društvo Godba Cerknica

umetniški vodja: Mitja Dragolič
dirigent: Matjaž Meden
predsednik: Jernej Modic

 

Kulturno društvo Godba Cerknica

 

Orkester je v zadnjih letih nanizal več vidnih dosežkov. Mednje nedvomno sodi zlata plaketa s pohvalo, ki so jo godbeniki osvojili v koncertnem igranju na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov IMC Slovenija 2010 v Velenju, njihov dirigent Mitja Dragolič pa je prejel priznanje za najboljšega dirigenta. Nadaljevanje kakovostne rasti predstavlja zlata plaketa, ki so jo godbeniki osvojili na 32. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji v maju 2012 v Laškem, vrhunec pa zlata plaketa s posebno pohvalo in pokal za absolutno 1. mesto na 35. tekmovanju v Mariboru, maja 2015. Doslej je godba izdala šest zgoščenk, zgoščenka »Solissimo« pa je prejela naziv »Naj zgoščenka 2014-2016«, ki ji ga je podelila Zveza slovenskih godb. Kulturno društvo Godba Cerknica je v marcu 2007 postavilo nove temelje za svoje nadaljnje delo, ki jih je začelo uresničevati z ustanovitvijo lastne Godbene šole, kar omogoča stalen dotok mladih glasbenikov v orkester.

 

Vinko Štrucl: ŠTALCA 94
Alberto Ginastera, arr. Nestor Alderete: Danzas del ballet Estancias                    
I. Los Trabajadores Agrícolas
II. Danza del Trigo
IV. Danza Final (Malambo)
Tomaž Habe: NAVIHANCI
solo: Lovro Basar, ksilofon in Vito Opeka, marimba

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si