INSTRUMENTALNA GLASBA /TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

9. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB 2019

Krško, sobota, 25. maj 2019, ob 17.40

TEKMOVALNA ŽIRIJA

 

Predsednik:
Prof. Tomaž Habe (Slovenija)

Člana:
Gašper Salobir (Slovenija)
Jozsef Csikota (Madžarska)

Tajnik:
Daniel Leskovic

 
Prof. Tomaž Habe se je rodil 1947 na Vrhniki. Deloval je kot glasbeni pedagog. Najprej na glasbeni šoli Domžale in OŠ Radomlje, od 1983 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (zlasti na področju teoretskih predmetov, zbora, simfoničnega orkestra; vrsto let tudi vodja glasbenoteoretskega oddelka), od 1996 na Akademiji za glasbo v Ljubljani (solfeggio, harmonija, improvizacija). Vrsto let je selektor in strokovni spremljevalec zborovske, godbene in tamburaške dejavnosti, član in predsednik odborov in tekmovalnih žirij. Pomembno se je vpisal v novejšo zgodovino slovenske glasbene kulture. Njegov skladateljski opus obsega preko 350 del vseh zvrsti in zasedb. Vrsta solističnih, komornih in orkestralnih del spada na t. i. didaktično področje. Napisal je vrsto orkestralnih in koncertantnih del, tudi za pihalni, harmonikarski in tamburaški oz. mandolinski orkester, številne kantate za soliste, zbor in orkester, zborovske skladbe za različne zasedbe, otroške in mladinske pesmi, scensko in filmsko glasbo, komorna in solistična dela za različne inštrumente in zasedbe. Številna dela so dosegljiva tudi na nosilcih zvoka. Njegov prispevek pa je še mnogo širši, saj je bil hkrati učitelj, zborovodja, dirigent, mentor, predavatelj, selektor, pa tudi organizator in spodbujevalec najrazličnejših glasbenih in širših kulturnih projektov in dejavnosti. Prejel je vrsto pomembnih nagrad, med drugim najvišja priznanja občin Domžale in Kamnik, Škerjančevo nagrado, Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Zveza slovenskih godb mu je v letu 2017, ki ga je tudi proglasila za »Leto Tomaža Habeta« na Koncertu generacij podelila Plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju godbeništva.

Gašper Salobir je z učenjem klarineta pri prof. Francu Mačku dosegel dve zlati priznanji (prvi nagradi) na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG), sodeloval v različnih komornih sestavih, s katerimi je prejel številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 1998 je postal član Laške pihalne godbe. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Jožetu Kotarju v programu umetniške gimnazije. V tem obdobju je kot mladi klarinetist prejel srebrno plaketo na državnem tekmovanju in zlato na mednarodnem tekmovanju v Italiji (Concorso internazionale di Carlino). Leta 2007 se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani na študij klarineta umetniške in pedagoške smeri. Kot dirigent je pričel nabirati svoje izkušnje leta 2007, ko se je vpisal v dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb in leto kasneje prevzel vodenje Laške pihalne godbe, s katero je dosegel srebrno plaketo na 32. tekmovanju slovenskih godb v koncertni težavnostni stopnji in zlato plaketo s pohvalo, absolutno 1. mesto na mednarodnem tekmovanju v Splitu ter nagrado za najboljšega dirigenta festivala. Leta 2012 je zaključil študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Slavku Goričarju ter zaključil izobraževanje (dirigiranje za pihalne orkestre) pri maestru Janu Cobru; opravil je strokovni izpit na področju vzgoje in izobraževanja. Trenutno obiskuje Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer orkestrsko dirigiranje v razredu prof. Marka Letonje. Zaposlen je na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti kot vodja območne izpostave Laško. 

József Csikota je diplomiral iz pozavne na Konservatoriju za glasbo ter na Akademiji za glasbo v madžarskem mestu Szeged. Kasneje je z odliko diplomiral tudi iz dirigiranja pihalnih orkestrov na Glasbeni akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti. Po diplomi je poučeval glasbo na Glasbeni šoli Lajtha László v mestu Szentes ter poučeval in dirigiral pihalnemu orkestru v Glasbeni šoli Bartók Béla v mestu Makó. Trenutno je profesor in dirigent pihalnega orkestra na Glasbeni fakulteti univerze v Szegedu. Leta 1996 je ustanovil Simfonični orkester Makó ter leta 1998 Koncertni pihalni orkester Glasbene akademije univerze Szeged. Po svetu redno deluje tudi kot član tekmovalnih žirij, dirigent in predavatelj. Med drugimi je dirigiral tudi Pihalnemu orkestru državne srednje šole v mestu Buffalo, Pihalnemu orkestru Univerze DePaul v Čikagu, Pihalnemu orkestru v San Franciscu in Pihalnemu orkestru Univerze v Moskvi. Na povabilo Felixa Hauswirth’sa je posnel zgoščenko petih modernih skladateljev, s svojim orkestrom tudi redno snema za radijsko postajo v Budimpešti. Na tekmovanju „2nd International Wind Band Competition at Lake Balaton” je leta 1996 prejel nagrado za dirigenta z najboljšo izvedbo, mesto Makó pa mu je leta 2002 za njegovo delo na področju glasbe in razvoja mesta podelilo nagrado mesta. Je tudi predsednik madžarske ter centralno-vzhodnoevropske Zveze pihalnih orkestrov WASBE.

 

 

 

razpis

žirija

žirija

program

prijavnica