GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

Ajdovščina, Dvorana prve slovenske vlade
sobota, 17.10.2020 ob 15.30

PRESTAVLJEN NA OKTOBER 2021!

PROGRAM

 

Kulturno društvo Borovnica, sekcija tamburaši Borovnica
umetniški vodja: Jože Zver
predsednica: Marija Gabrovšek

ljudska, prekmurska, prir. Jože Zver: NEDE MI VEČ RASLA
venček slovenskih narodnih (Tinka Tonka, Dere sen jes mali bija, Marko skače), prir. Jože Zver
TINKA TONKA (venček)
Manos Hadjidakis, prir. Jože Zver: OTROCI PIREJA

Kulturno društvo Borovnica, sekcija tamburaši Borovnica

Skupino je ustanovila Marija Gabrovšek (članica, vodja) junija 2018. Umetniško vodstvo je prevzel Jože Zver, ki za skupino napiše tudi večino priredb skladb. Trenutno ima skupina 17 tamburašev. V sestavu uporabljajo stare dvoglasne tamburice, uglašene v kvinti (Farkašev sistem), troglasne bugarije (Jankovičev sistem) in sodobnejše štiriglasne inštrumente, uglašene v kvarti (Sremska G in D uglasitev). Prvič so nastopali v Borovnici v oktobru 2018, ko so spremljali plesalce domače folklorne skupine ob praznovanju 40-letnice folklorne dejavnosti v Borovnici. V letu 2019 so imeli prvi samostojni koncert ter še 10 drugih nastopov. Lani in letos so se udeležili tudi prireditve Napev odsev v organizaciji JSKD. Z nastopi pridobivajo izkušnje, »kilometrino« in skupaj rastemo.

 

Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj
umetniški vodja: Anton Grahek
ravnatelj: Silvester Mihelčič

Ljudska, prir. Adolf Gröebming: VARIACIJE V MINIATURAH
Anton Rubenstein, prir. Rudolf Rajter: MELODIJA
Ljudska, prir. Dražen Varga: MARKO SKAČE

Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj

Delovanje tamburaškega orkestra GŠ Črnomelj sega v leto 1992, takrat še pod vodstvom sedanjega ravnatelja Silvestra Mihelčiča. Večina mladih glasbenikov se uči igranja tamburice individualno v GŠ pod vodstvom Antona Grahka. V orkestru igrajo mladi tamburaši, ki nastopajo na šolskih in ostalih prireditvah ter regijskih srečanjih. Večkrat so nastopili na državnem srečanju in osvojili zlato priznanje.

 

Mladinska tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica
umetniška vodja: Mojca Mravinec
predsednica: Željka Karin Biličič

Josip Andrić: JASNINO KOLO
Mojmir Sepe, prir. Damir Zajec: ZEMLJA PLEŠE
solo: Neža Žalec, klarinet

Mladinska tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica

Mladinsko tamburaško skupino KUD Oton Župančič Vinica sestavljajo nadobudni mladi tamburaši, ki jih druži veselje do glasbe in igranja tamburice ter medsebojno sodelovanje in druženje. Njihov repertoar večinoma sestavljajo belokranjske ljudske pesmi, počasi pa že prehajajo k igranju zahtevnejših skladb. Njihov napredek se vidno stopnjuje zaradi sodelovanja z zunanjimi mentorji in udeleževanja na različnih tamburaških seminarjih pod vodstvom Antona Grahka, Dražena Varge in mag. Damirja Zajca. Člani tamburaške skupine se lahko pohvalijo že s kar nekaj nastopi v Sloveniji, pa tudi v tujini. Redno se udeležujejo regijskih tamburaških večerov, nastopili pa so tudi na prireditvi Etno večer s tamburaši v sklopu Poletja v Vinici.

 

Mlajši Tamburjaši
umetniška vodja: Mojca Lavrenčič
predsednica: Vlasta Lokar Lavrenčič

John Lewis, Željko Bradić: UKRAINE
Dmitrij Šostakovič, Daniel Kopri: VALČEK št. 2 v h-molu
Janko Gregorc: ŠPANSKI PLES

Mlajši Tamburjaši

Mlajši Tamburjaši predstavljajo podmladek Glasbenega društva Tamburjaši in istočasno oblikujejo tamburaški orkester OŠ Draga Bajca Vipava. V njem sodelujejo učenci od 6. do 9. razreda. Znanje igranja tamburic pridobivajo v Tamburaški šoli Glasbenega zavoda Hrabroslava Otmarja Vogriča, vaje orkestra pa imajo enkrat tedensko tudi v okviru interesne dejavnosti na osnovni šoli. Nastopajo na šolskih prireditvah, sodelujejo ob različnih priložnostih v domačem kraju ter sooblikujejo društvene koncerte. Mlade tamburaše vzgaja glasbena pedagoginja, mag. Vlasta Lokar Lavrenčič, njihova umetniška vodja pa je Akademska glasbenica, dirigentka Mojca Lavrenčič. 

 

Tamburaški orkester KUD Majšperk
umetniški vodja: Drago Klein
predsednik: Klemen Sagadin

Helena Vidic: ALDEBARAN
Dragutin Križanić: ŠKORCI
Feri Lainšček - Gorazd Čepin, Leo Maj Namelc: NE BODI KOT DRUGI
solo: Ajda Bezjak - vokal, Luka Gašparič – kitara

Tamburaški orkester KUD Majšperk

Tamburaški orkester kulturno umetniškega društva Majšperk prihaja izza obronka haloških gričev, kjer se reka Dravinja vije med griči in dolinami, v bližini pa se v svoji veličini razkazuje Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Orkester nastopa že več kot petnajst let in izvaja različne zvrsti glasbe, od klasične in tamburaške glasbe do zimzelenih melodij, včasih pa poseže tudi po bolj modernih in drugih melodijah. Prvi večji uspehi orkestra so se pokazali, ko so se začeli udeleževati tekmovanj. Na državnih tekmovanjih so dobili številna srebrna priznanja, ki so potrdila, da to kar delajo, delajo dobro. Z orkestrom so sodelovali tudi številni priznani solisti in umetniki. Odlične priredbe za orkester nastajajo izpod rok njihovega dirigenta g. Draga Kleina, ki poskrbi za natančnost in uigranost orkestra. Njihove koncerte velikokrat popestrijo tudi s solističnimi instrumenti, vokalisti, vokalnimi skupinami in klapami. Igrajo tudi v dobrodelne namene, kjer z veseljem osrečujejo upokojence v domovih za ostarele, otroke po šolah in vrtcih, ni pa jim tuje niti igranje na porokah in abrahamih. Sadovi njihovega glasbenega dela so na voljo tudi v plastični obliki, saj so izdali glasbeno zgoščenko, na katero so izjemno ponosni.

 

Kulturno društvo Vipavski tamburaši
umetniška vodja: Meta Praček
predsednik: Marjan Prelc

Pavle Kernjak, prir. Damir Zajec: KATRCA
solo: Matija Cergolj, bariton
Boris Krnič: BURSKA
Miljenko Prohaska: PRELUDIJ ZA TAMBURE

Kulturno društvo Vipavski tamburaši

Kulturno društvo Vipavski tamburaši je bilo ustanovljeno pred sedemnajstimi leti. Zadnjih 5 let orkester deluje pod vodstvom Mete Praček. V tem času so prejeli dve srebrni in dve zlati priznanji ter priznanje s pohvalo za kvalitetno sestavljen in izveden program na mednarodnem festivalu v Žalcu. Orkester nastopa na različnih prireditvah po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Gostoval je že na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Avstriji in Franciji. Poleg tedenskih vaj se člani društva večkrat na leto odpravijo  na večdnevne intenzivne vaje in tudi seminarje, kjer znanje črpajo od drugih strokovnjakov iz Slovenije in tujine.

 

Tamburaški orkester Dobreč
umetniški vodja: Gregor Zagorc
predsednik: Marko Simčič

Daniel Kopri: TAMBURAŠKE VARIJACIJE
ljudska, Gregor Zagorc: ZREJLO JE ŽITO
solo: Martina Mravinec
Gregor Zagorc: BELOKRANJSKI ČOČEK

Tamburaški orkester Dobreč

Tamburaški orkester Dobreč, eden izmed vodilih orkestrov v Evropi, je bil ustanovljen leta 1993 in že vsa ta leta neprekinjeno deluje, dosega vrhunske rezultate, razvija glasbeno ustvarjalnost ter povezuje mlade glasbenike naše regije. Sprva je orkester šestnajst let vodil Anton Grahek, leta 2013 pa je vodenje prevzel Gregor Zagorc, diplomirani komponist in dirigent. Orkester odlikuje odlična dinamika, melodičnost in usklajenost, veliko vlogo pa ima tudi njegov samosvoj zvok, zaradi katerega je publika vedno znova očarana. Orkester ne le prispeva k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske kulturne identitete, temveč se tudi uspešno predstavlja na mednarodnih tekmovanjih, gostovanjih, uspešno izvaja različne glasbene žanre ter nenehno dokazuje, da tamburaška glasba nima meja. Tamburaški orkester Dobreč je bil v decembru 2019 osrednji nosilec premierne izvedbe prve tamburaške opere na svetu, Ambrož in Katarina.

 

Tamburaški orkester Šmartno
umetniški vodja: Štefan Vidic
predsednik: Aleksandra Bratun

Emmerich Kalmann, Helena Vidic Lesjak: CIGANSKI PLES iz operete Grofica Marica
Helena Vidic Lesjak: MALE SANJE VELIKIH (krstna izvedba)
Sergei A. Prokofiev, Helena Vidic Lesjak: ROMEO IN JULIJA

Tamburaški orkester Šmartno

V Šmartnem pri Litiji ima tamburaštvo dolgoletno tradicijo, v sedanji obliki pa tamburaši delujejo od leta 1983. V okviru društva delujejo tri sekcije: mladinska skupina, orkester in skupina začetnikov »Trzalica«, iz katere so se v preteklem letu kar štirje mladi tamburaši priključili orkestru. V letu 2014 je mesto umetniškega vodje in dirigenta prevzel Štefan Vidic,  študent  inštrumenta tuba na Akademiji za Glasbo. Repertoar orkestra obsega priredbe klasične, filmske, zabavne, cerkvene, ljudske, narodnozabavne in zabavne glasbe ter tudi originalno glasbo za tamburico.  V preteklih letih so potovali tako v Makedonijo kot v Srbijo ter Bruselj, kjer so predstavili svoj program. Aktivno se udeležujejo tudi redkih seminarjev za tamburico, saj si tako še dodatno izboljšajo svoje znanje. Z največjim veseljem sodelujejo tudi z ostalimi orkestri in si tako pomagajo med seboj.

 

Glasbeno društvo Tamburjaši
umetniška vodja: Mojca Lavrenčič
predsednica: Vlasta Lokar Lavrenčič

Črt Sojar Voglar: LJUBLJANSKI VALČEK ŠT. 1
Janko Gregorc: SCENE PITTORESQUE
Domagoj Vukadin: MAKEDONSKI PLES

Glasbeno društvo Tamburjaši

Glasbeno društvo Tamburjaši iz Vipave je bilo ustanovljeno leta 2008. Njihovo ime vključuje pokrajinsko značilnost – burjo. Mlade tamburaše, od osnovnošolcev do študentov, združuje veselje do glasbe in skupnega muziciranja. Organizirajo samostojne koncerte, nastopajo ob različnih priložnostih doma in drugod, udeležujejo se tamburaških srečanj in tekmovanj na regijski, državni in mednarodni ravni, kjer se lahko pohvalijo z izključno zlatimi priznanji. Njihov repertoar zajema originalne tamburaške skladbe, priredbe slovenskih ljudskih pesmi in plesov ter klasičnih in popularnih skladb. Posneli so zgoščenko sakralnih skladb z naslovom Na strunah srca, radi pa igrajo tudi dalmatinske melodije. Od leta 2017 je umetniško vodstvo orkestra prevzela Akademska glasbenica, dirigentka, Mojca Lavrenčič.

 

Strokovni  spremljevalci:

mag. Damir Zajec, Helena Vidic Lesjak, Tomaž Habe

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
E: daniel.leskovic@jskd.si