GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE 2018

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2018

Nova Gorica, 18. – 20. maj 2018

 

NAGRAJENCI FESTIVALA

Izvaja predsednika žirije

Mladim se pogosto očita apatičnost, nezainteresiranost za politiko in aktualne družbene probleme. Toda Vizije 2018 so dokazale, da jih svet, v katerem živijo, še kako zanima, da se želijo s težavami soočiti in jih obravnavati. Ustvarjalci so na odrskih deskah izkazali velik pogum. Tako v avtorskih projektih kot predstavah, ki so si za osnovo vzele že obstoječa besedila, so ponudili dejaven odnos do sveta in pokazali skrb za čas, ko smo priča koncu intime. To so podali skozi zvrstno zelo različne gledališke oblike ter potrdili lastno ustvarjalnost in vpetost v sodobno gledališko produkcijo.

Klemen Janežič, predsednik žirije

 

Vizionar za gibalno interpretacijo besedila

KD Igralska skupina pri gledališču Toneta Čufarja Jesenice
za predstavo PORTRET PLANETA

 

KD Igralska skupina pri gledališču Toneta Čufarja Jesenice

 

Mladi igralci so nam v predstavi PORTRET PLANETA prikazali gibalno raznovrstnost. Ponotranjili so gib, ki ni bil v funkciji koreografije, temveč je prevzel naracijo predstave. Gib je nadgradil besedo. Energija, ki je ob tem nastala, je gledalcu ponudila poglobljen vpogled v vsebino. Vsako telo je bilo samo zase, skupaj pa so tvorili homogeno celoto. Scena in kostum sta postala integralni igralec predstave.

 

Vizionar za avtorski lutkovni projekt

LS Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno in srednja šola Slovenska Bistrica
za predstavo MILADIN

 

LS Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno in srednja šola Slovenska Bistrica

 

Ustvarjalci predstave so se zazrli v prihodnost in na nam na humoren način pokazali temne strani tehnološkega razvoja. Z uporabo ljubkih plišastih živalic so vzpostavili kontrast do vsebinske temačnosti. Odlična večnivojska in večplastna scenska rešitev je animatorjem omogočila zajetja različnih prostorov dogajanja, seciranje možganov se ni dogajalo samo na odru, ampak tudi v gledalcu.
Žirija prosi, da se animatork ne amputira, ker bi jih v prihodnje še želeli gledati.

 

Vizionar za žensko vlogo

Sarah Marn Ženko
za vlogo gospe Gabor v predstavi POMLADNO PREBUJANJE
(Gledališče GNOSIS, DKUD GNOSIS,
MKUD, IVAN CANKAR, II. GIMNAZIJA MARIBOR)

 

Sarah Marn Ženko

 

V poplavi sodobnih gledaliških produkcij je vloga gospe Gabor v klasični postavitvi predstave Pomladno prebujenje delovala pretresljivo. Znotraj zahtevnih in strogih pravil klasičnega dramskega gledališča je Sarah Marn Ženko oblikovala odlično vlogo z minimalistično, a kirurško natančnostjo. V  subtilnem prehodu iz svobodomiselne ženske v nemočno, potrto in prizadeto mater je pokazala izjemno emotivno transformacijo.

 

Vizionar za glasbeno scensko produkcijo

Angleška dramska skupina, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik - Društvo ŠCRM
za predstavo THE TRIBE

 

Angleška dramska skupina, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik - Društvo ŠCRM

 

Produkcijsko zahtevna forma muzikala je tradicionalno v rokah zrelih ustvarjalcev. Muzikal THE TRIBE je dokaz, da se te zvrsti lahko in morajo lotevati tudi mladi. Preplet scenskih rešitev - kostumogorafija, luč, koreografija in scenografija - so nam ponudili vizualni presežek festivala. Ansambelski nastop je bil udaren in ustrezno podprt z generacijsko primerno glasbo. Ob solistih je potrebno  izpostaviti res izjemno zasedbo spremljevalnih vokalov. 

 

Vizionar za najbolj inovativni avtorski pristop

Moenga, Gledališče Glej
za predstavo PREDSTAVA PO DORIS

 

Moenga, Gledališče Glej

 

Predstava se začne z naracijo o elementih klasičnega gledališkega ustvarjanja. Igralka oblikuje na videz preprosto uprizoritev, ki se razvije v performativno gledališče. Vsak element, ki ga igralka uporabi, ga izkoristi do popolnosti in s spreminjanjem funkcij predmeta seže dlje kot gledalčeva domišljija. Energijsko poln igralski izraz gledalca prepriča.

 

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti

Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica
Za predstavo ŠEST OSEB IŠČE WILLIAMA

 

Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica

 

Skozi preučevanje dramatika Shakespeareja se ustvarjalci predstave Šest oseb išče Williama ves čas gibljejo po robu. Način uprizoritve, ki so jo izbrali, zahteva popolno disciplino, koncentracijo in na drugi strani popolno sproščenost. Njihovo prehajanje iz zasebnih v gledališke zgodbe deluje neprisiljeno. Nenehna igralska prisotnost celotnega ansambla in hipne transformacije gledalca enostavno navdušijo. Na prvi pogled drobne igralske domislice in manjši scenski elementi nudijo izviren doprinos k celovitosti predstave. Zdaj, ko je Šest oseb našlo Williama, je čas, da William najde mlado publiko.

 

ROCK VIZIJE - Vizionar za najboljšo mladinsko rock skupino

KOMBO C, Nova Gorica

 

KOMBO C, Nova Gorica

 

Dva seta bobnov, bas kitara in tri električne kitare. Violinski ključ in nepopisan notni papir. Od tu naprej se da vse. Ena izmed mnogih zasedb pod vodstvom prešernovega nagrajenca Zlatka Kavčiča goji tradicijo najboljšega, kar ponujajo prej omenjeni inštrumenti in avtorska domišljija. Če kdo upravičeno nosi ime Kombo, je to Kombo C. Najboljša fuzija jazza in rocka tukaj, zdaj in širše.

 

 

FOTOVIZIJE 2018 - Fotovizionarki:

Ana Debeljak iz Velikih Lašč ter Ana Grom z Vrhnike

 

Ana Debeljak, Velike Lašče

 

Ana Debeljak, Velike Lašče

 

Ana Debeljak je serijo črno-belih fotografij navezala na pesniško besedilo, tej vsebini pa sledi tudi razpoloženje fotografij. Avtorica telo prikaže iz intimne bližine – iz območja pogleda ga prestavi v območje dotika in vonja. Telesne obline, tekstura kože in svetlobni odsevi v vodnih kapljicah poudarjajo telesni užitek in podpirajo erotično izpoved. Hkrati pa avtorica krivulje telesa likovno preobrazi v abstrahirane pokrajine linij, oblik in svetlo-temnih kontrastov. Tako vidno nadgradi z metaforičnimi pomeni: golota telesa ustreza razgaljenosti duše, poželenje pogleda pa zaupanju v prepustitvi. Avtorica tako ilustrira razmerje med trenutkom užitka v telesni ljubezni in duhovno lepoto večne ljubezni.

 

Ana Grom, Vrhnika

 

Ana Grom, Vrhnika


Ana Grom se s serijo barvnih fotografij poglobi v življenje mačka. Gre za izredno zahteven žanr živalske fotografije. Avtorica je morala vztrajno, več ur dnevno slediti svojemu mačku pri njegovih opravkih na vsakdanjih poteh. Zato serija hkrati razkriva njeno strast do fotografiranja, užitek v zastavljenemu izzivu in predanost delu, ki jo osrečuje. Maček je žival, za katero se zdi, da natančno ve, kako se predajati lepoti trenutka. Fotografinja se je poglobila v psihološki izraz živali, ujela jo je v dinamičnih pozah in duhovito prikazala njeno osebnost. Skozi mačje oči nam je pokazala lepoto, užitek in srečo v vsakdanjih trenutkih, pri čemer pa se je spretno izognila sladkobnosti in pretirani ljubkosti.

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     

 

 

 

 

 

 

 

knjižica

programska knjižica (2 MB, pdf)