GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2019

Nova Gorica, 17. – 19. maj 2019

 

Vizionarja za najboljšo predstavo v celoti prejme predstava
MAUS
Gledališke šole Prve gimnazije Maribor

MAUS Gledališke šole Prve gimnazije Maribor

»Maus« je predstava, ki te čustveno pretrese in racionalno zadane. V njej je z minimalnimi sredstvi predstavljena izredno kompleksna vsebina predloge in presunljivo dobro ujet občutek znamenitega romana v stripu Arta Spiegelmana. Z izjemno usklajenostjo giba, s koreografsko dovršenostjo in s strastjo nabito kolektivno igro ustvarjalci dosežejo zavidljivo visok nivo in hkrati jasno in globoko sporočilnost. Gre za izjemno predstavo, ki jo gladko lahko postavimo ob bok profesionalnim uprizoritvam.


Vizionarja za kolektivni odrski nastop prejme predstava
IZ KOKONA
skupine Čebelice, ki deluje v okviru Društva Gledališče Glej

IZ KOKONA skupine Čebelice

Predstava »Iz kokona« je odličen prikaz sodobne družbene in osebne izpraznjenosti, praznine današnjega sveta. Uprizoritev odlikuje gibalna dovršenost in natančno izpeljane koreografije. Nastopajoči v predstavi dihajo kot eno telo in odlično prehajajo med čustvenimi stanji v prizorih. Predstava je polna žlahtnega cinizma do družinskih vrednot in učinkovita v sarkazmu do navidezne resničnosti v prizoru s tv šovom. Gre za primer izjemne kolektivne stvaritve.


Vizionarja za igralski tandem prejmeta
BORUT PETROVIĆ IN JAKOB ŠFILIGOJ
za igro v predstavi  V NAŠO SKUTO NE POJDEJO, Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica

BORUT PETROVIĆ IN JAKOB ŠFILIGOJ

Jakob Šfiligoj in Borut Petrović v predstavi »V našo skuto ne pojdejo« nastopata kot neverjetno usklajen igralski tandem, kot skorajda klasičen komedijantski par. Njuna bravurozna karakterizacija likov tvori množico nepredvidljivih in absurdnih zapletov, ki jih igralca preigravata dovršeno in vselej z natančno mero in okusom za žlahtno komedijo. Odlikuje ju izredno obvladovanje odra, odlične menjave razpoloženj, razločna dikcija in popolna glasovna dinamika z zavidljivo kontrolo jakosti in barve glasu.

Borut Petrović suvereno prehaja med avtoritarno držo gorečega militantnega vodje samooklicane varde in krhko, sramežljivo, zaljubljeno izgubljenostjo v čustvenih odnosih s tajnico.

Jakob Šfiligoj natančno obvladuje vsebinski razpon vloge na zunaj avtoritativnega župana, ki je v resnici le navidezna avtoriteta tako v službi kot doma.

Gre za igralca, ki se odlično dopolnjujeta in neločljivo prepletata v igralskih gagih, v besednih dvobojih in situacijski komiki. Od začetka predstave pa vse do izjemnega zaključnega prizora s streljanjem blestita v komičnem presežku.


Vizionarja za dramaturgijo in priredbo prejme
LANA KRMELJ
za predstavo NORA (HIŠA LUTK): GROTESKNOST SVOBODE, v izvedbi Gledališča druga scena, Druge Gimnazije Maribor

LANA KRMELJ, NORA (HIŠA LUTK): GROTESKNOST SVOBODE

Lana Krmelj prejme nagrado za samosvojo in svežo priredbo Ibsnove klasike. Iz kompleksne in uprizoritveno zahtevne drame »Nora« je uspela izluščiti glavne premise dramske predloge v enourno uprizoritev, v kateri ob osnovni zgodbi doživimo pristno občutje in psihološko kompleksnost protagonistov, zlasti pa glavnega lika Nore. To vse skupaj je presežek, saj gre za zelo pogumno priredbo klasike, ki jo je težko obdelati, saj delo uteleša težo konvencionalnosti v gledališkem svetu in kulturi nasploh. Pozicija igralcev je dobro osmišljena. Štirje Norini notranji glasovi so enakovredno so-postavljeni nasproti trem glavnim likom, kar prinese igrivost v razumevanje Nore. Dodaten čar uprizoritvi je doda vsebinsko natančna maska nastopajočih.


Vizionarja za lutkovno animacijo prejme predstava
VODA
Lutkovne skupine Zrna/Krožnik, Društva Koruzno zrno, Slovenska Bistrica

VODA Lutkovne skupine Zrna/Krožnik

Predstava »Voda« učinkovito preplete klasično gledališče in lutkovno animacijo, ki deluje neprisiljeno, duhovito in tehnično dovršeno v vsej svoji zahtevnosti. Odlikuje jo preciznost animiranja, ko med drugim samo z dvema dimenzijama ustvari popolno iluzijo tridimenzionalnega prostora. Nezvezno premikanje likov ustvari izjemno strašljivo zgodbo, ki jo podkrepi prepričljiva uporaba barv. Predana številčna ekipa animatorjev nam presenetljivo prepričljivo in privlačno pričara aktualno, globalno in tragično zgodbo.


Rock vizionarja za najboljšo rockovsko skupino prejme skupina
ICE ON FIRE
iz Hinj pri Žužemberku

ICE ON FIRE

Glasbena skupina »Ice on fire« je prepričala z izredno izpiljenim in dovršenim nastopom ter z avtorsko inventivno in aranžmajsko dodelano glasbo. Ponudili so izvedbeno izpiljen, homogen in celovit odrski nastop, s karizmatičnim frontmanom na čelu, ki popolnoma obvladuje oder in interpretacijo. Igrivo so prepletli pevčevo žarečo karizmo in urejeno kitarsko dvoigro. Vsi člani skupine lahkotno, a hkrati suvereno obvladujejo oder. Odlikuje jih glasbeno predan in iskren odrski nastop. In ne nazadnje: njihove avtorske skladbe imajo kaj povedati.


Rock vizionarja za najboljši vokal prejme
LANA HRVATIN
iz skupine LE FAM iz Šmarij pri Kopru

LANA HRVATIN

Lana Hrvatin nas je popolnoma prepričala z doživetim odrskim nastopom ter prijetno in božajočo barvo glasu tako pri avtorskih skladbah kot pri priredbah. Intonančno  točna je navdušila z ognjevito predstavo, ukročeno divjostjo, obvladovanjem različnih rockerskih zvrsti in z jasno, navdihnjeno interpretacijo. Lana pesmim vdahne svoj žar ter lasten karakter in tako obogati celotno glasbeno sliko banda.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     

 

 

 

 

 

 

 

 

knjižica

programska knjižica (pdf, 2MB)