GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2022

Nova Gorica, 20. - 22. maj 2022

 

VIZIJE – Po dveh letih podeljeni  Vizionarji
za film in gledališko ter lutkovno področje

 

NOVA GORICA – Minuli petek, 20. maja, je v Novi Gorici potekala slavnostna otvoritev že devetega Tedna ljubiteljske kulture. Obiskovalce sta pozdravila Goriški pihalni orkester z dirigentom Sandijem Cejem in uvertura Orkestra Mandolina Ljubljana s prepoznavnimi uspešnicami filmske glasbe pod taktirko dirigenta Andreja Zupana, zaključil pa jo je slavnostni nagovor letošnjega ambasadorja TLK Gojmirja Lešnjaka – Gojca, prepoznavnega filmskega, gledališkega in televizijskega igralca ter režiserja. Umetnik je ob tej priložnosti povedal, da je vloge izjemno vesel in ob njej tudi počaščen.

Na dan otvoritve se je v Novi Gorici začel tudi festival Vizije, festival mladinske kulture, ki je potekal do 22. maja, in katerega namen je vsako leto tako prikazati kot nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave ter posameznike na likovnem ter – z letošnjim letom – tudi filmskem področju.

Nagrajence festivala Vizij, ki so prejeli t.i. Vizionarje, je tokrat izbrala razgibana komisija, ki so jo zasedali gledališka in filmska igralka Anuša Kodelja (predsednica komisije), Gojmir Lešnjak – Gojc in dramaturg Rok Andres. Po ogledu desetih petkovih filmov in treh predstav so povedali, da jih mladina fascinira. »Fascinirajo nas njihova duhovitost, takšna najvišjega nivoja, raznolikost – videli smo lep nabor povsem različnih filmov in predstav – in družbena angažiranost, torej to, kako se odzivajo na svet in na dogajanje v njem.«
Mladinsko klasično in lutkovno gledališče

Stalnico festivala Vizije predstavlja njegov gledališki in lutkovni del, na katerega se je letos uvrstilo 9 predstav. Selektorica Ana Ruter je spremljala gledališke predstave in izmed videnih izbrala 6 mladinskih del, selektorici Barbara Jamšek in Katja Povše pa sta v program posvetili 3 lutkovne predstave. Producent za gledališko dejavnost pri JSKD Jan Pirnat je poudaril, da je med gledališkimi predstavami »izstopalo dejstvo, da je šlo po večini za avtorske predstave, kar potrjuje tezo, da je avtorsko gledališče pravi katalizator mladinske ustvarjalnosti«.

PREJEMNIKI VIZIONARJEV NA PODROČJU GLEDALIŠKEGA USTVARJANJA

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti

Nasprotja!
(Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana)
 
Uprizoritev Nasprotja v produkciji Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana je celovit, kompleksen, dramaturško zaokrožen, gibalno ekpresiven, polnokrven plesno-gledališki dogodek. V njem spremljamo soočenje z odraščanjem, v katerem igralske miniature delujejo iskreno in prepričljivo. Celosten pristop rezultira v usklajenosti vseh elementov, ansambel pa prepriča s homogenostjo in simpatično igrivostjo.

Vizionar za igro

Nina Slanič za vlogo v avtorskem projektu Potica brez rozin (Janežev upognjenec, Moment Maribor in KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice)

Nina Slanič v avtorskem projektu Potica brez rozin (Janežev upognjenec, Moment Maribor in KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice) lik oblikuje duhovito in izrazito niansirano. Spretno preskakuje v komunikaciji s publiko in soigralci. Predstavo ves čas podpira in ji daje tempo. Minimalizem v igralskem izrazu še posebej izstopa, ko ni v prvem fokusu, igralsko ne popušča in spretno gradi atmosfero uprizoritve.

Vizionar za igro

Čarna Lampret za vlogo v uprizoritvi Imeli smo srečo (Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor)

Čarna Lampret v uprizoritvi Imeli smo srečo (Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor) je ustvarila gibalno in igralsko dovršen lik. Že na začetku vzpostavi gledališko osebnost z ekspresivnim gibom, oblikuje jo z minimalističnim pristopom, ki ga napolni z izjemno igralsko prezenco.

Vizionar za igro

Lija V. Vremec za vlogo v uprizoritvi Čas besnenja (Mladi oder AMO, SNG Nova Gorica)

Lija V. Vremec se v uprizoritvi Čas besnenja (Mladi oder AMO, SNG Nova Gorica) sooči z zahtevno vlogo v kateri gledalca gane z eruptivnostjo. Natančno in z veliko obrati prikaže širok razpon emocij mladega dekleta. Njen lik gledalca pritegne in zato lahko uprizoritev spremlja skozi njen pogled.

PREJEMNIKI VIZIONARJEV NA PODROČJU LUTKOVNEGA USTVARJANJA

Najboljša lutkovna predstava v celoti

Avtorski projekt: Naj bo lučka
Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor

Ustvarjalke izhajajo iz preproste teme, ki jo tekom uprizoritve temeljito razplastijo. Predstava je zaključena celota, ki nas popelje v pravljični svet, a je hkrati tudi angažirana parabola o svetu, ki nas obdaja. Izstopajoča lastnost je kolektivna igra ansambla, ki prepriča z usklajenostjo in rabo celotnega igralskega aparata. Z glasom in telesom se učinkovito prepletajo različne uprizoritvene kategorije: glasovna, zvočna, koreografska, animacija predmetov, senčnih in nošenih lutk. V živo izvajana glasba daje predstavi posebno izvirnost in komunikativnost.

Vizionar za glasbo in igro

Petja Golec Horvat v predstavi Naj bo lučka, Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor

Odrska prezenca Petje Golec Horvat spremlja gledalca že ob prihodu v dvorano in uprizoritev angažirano spremlja do konca. Tekoče prehaja od ustvarjanja atmosfere predstave do suverene glasovne interpretacije, glasbenega spremljanja in interakcije s soigralkami.Vizionarja prejme za igralsko, lutkovno, glasbeno ustvarjalnost ter za povezovalno vlogo, ki kolektiv uprizoritve združi v eno samo igralsko telo.

Vizionar za celostno likovno podobo

Skupina predstave Ostaline (Hišina lutkovna akademija, Hiša otrok in umetnosti Ljubljana)
 
Likovna podoba uprizoritve temelji na enostavnih materialih, ki jih skupina domiselno oživi. V uprizoritvi so uporabljeni materiali, ki jih najdemo v vsakdanjem življenju, s tem pa kolektiv doseže tudi okoljsko ozaveščeno razsežnost. Uprizoritev (ponovno) dokaže, da lutka lahko postane karkoli, če jo oživlja usklajen in suveren kolektiv. Zasnovo lutk odlikujeta enoten kod in estetika ter usklajena animacija.

Razburljivo nadaljevanje TLK

Kljub entuziastičnemu izteku gledališko-filmskega dela Vizij, festival še ni povsem zaključen. V Galeriji Tir v novogoriškem Kulturnem centru Mostovna namreč še poteka fotografska razstava Fotovizije: Utrip grajenega prostora. Zanjo sta selektorici Nataša Kovšca in Manca Juvan izbrali 10 fotografij, ki pričajo o tem, da je mladinska fotografska ustvarjalnost resnično izvirna in kakovostna.
 
Prav tako še zdaleč ni zaključen Teden ljubiteljske kulture. Ob vrhunskem zaključku 18. maja v Arboretumu Volčji Potok se v kratkem, in sicer 28. in 29. maja, v Slovenski kinoteki obeta še Festival neodvisnega filma, 1. junija pa bo potekala tudi okrogla miza z naslovom »Filmar naj bo!«, posvečena zlasti vprašanjem razmerja med filmsko pedagogiko in filmskim ustvarjanjem.

DODATNE INFORMACIJE

Jan Pirnat
Jan PIRNAT

producent za gledališko dejavnost

 

T: (01) 2410 528
E: jan.pirnat@jskd.si

 

 

 

 

 

 

o festivalu

e-prijava